Áprilisban született

Olvasási idő
78perc
Eddig olvastam

Áprilisban született

április 02, 2013 - 13:14
Áprilisban született híres női társadalomformáló és történelmi személyiségek az élet minden területéről.

Áprilisban született híres női társadalomformáló és történelmi személyiségek az élet minden területéről.

Április 1. kenyai emberjogi és környezetvédő aktivista (1940–2011)

altAz első nő, aki a nairobi egyetemen doktori címet és katedrát szerzett. Professzori kinevezése után férje elhagyta őt és három gyereküket, a válás indoka: Wangari „túl iskolázott, túl erős, túl sikeres és túl nehezen kezelhető” „nem engedelmeskedik a férfiaknak, ezzel megszegi az afrikai tradíciókat”. Wangari indította el 1977-ben egy, a saját kertjében létesített faiskolával a Green Belt Movement (zöld öv) mozgalmat, melynek célja a kivágott fák, erdők pótlása a kenyai föld megóvása érdekében. A mozgalom gyorsan terjedt, az 1980-as évek elején már majdnem 3000 nő több mint 600 faiskolát gondozott. A mozgalom több afrikai országban is népszerűségre tett szert. Wangari számos nemzetközi kitüntetés tulajdonosa, mint a Goldman Environmental Prize of the Goldman Foundation, The Hunger Project's Africa Prize for Leadership, UN's Africa Prize for Leadership, Better World Society Award, Alternative Nobel Prize, Right Livelihood Award, Legion d’Honneur.


Április 1. ausztrál orvos, kutató (1899–1968)

altA Melbourne-i egyetemen szerzett orvosi diplomát, 1923-tól a Royal Children's Hospital-ben kapott állást. (Nem volt egyszerű, a kórház vezetése először elutasította a jelentkezését, mivel a kórházban nem volt WC orvosnők számára.) A gyermekbénulási járvány idején bebizonyította, hogy a vírusnak több fajtája van, ez fontos volt a későbbi szérum kifejlesztéséhez. 1925-1931 között a Poliomyelitis Committee of Victoria konzultánsa volt. A Rockefeller alapítvány utazó ösztöndíjával Angliában és az Egyesült Államokban ortopédiai tanulmányokat folytatott. 1935-ben a gyermekek érdekében tett szolgálataiért a Dame Commander of the Order of the British Empire címet kapta a királynőtől. 


Április 1. francia matematikus, filozófus  (1776–1831)

Selyemkereskedelemmel foglalkozó, jómódú családjának értékes könyvtárában töltötte már gyerekkorától napjainak legnagyobb részét. Különösen a matematikával és filozófiával foglalkozó műveket tanulmányozta. Párizsban 1795-ben nyílt meg az École Polytechnique, nőket nem vettek fel, de a hallgatók elkérhették az előadások anyagát, és utána beszámolót kellett róla írniuk. Sophie egy kimaradt férfihallgató nevén jelentkezett. Lagrange professzor előadásaihoz írt megjegyzései azonban annyira megtetszettek a tanárnak, hogy bekérette, így rájött a kegyes csalásra, de annyira tehetségesnek tartotta, hogy tovább foglalkozott vele. Különösen a számelmélet területén ért el eredményeket, a kor vezető matematikusaival folytatott levelezést a témában. A filozófiát sem hanyagolta el, több tanulmányt írt, amelyek azonban csak halála után jelentek meg. 


Április 1. amerikai szánhajtó, író (sz. 1956) 

Az Iditarod Trail Sled Dog Race első női nyertese 1985-ben. (Az Alaszkában évente megrendezett kutyaszán verseny Anchorage és Nome között  9 – 15 napig tart, gyakori hó- és szélviharok, kemény fagyok közepette.) Libby 17 éves korában költözött Alaszkába, ahol egy szánhajtó verseny láttán úgy döntött, ott a helye. Első versenye a Clines Mini Mart Sprint volt, amit rögtön meg is nyert. Kutyatenyészetet nyitott, onnan válogatta és nevelte ki saját versenyzőit. 
Életéről, kalandjairól írt könyvei:  Race across Alaska: first woman to win the Iditarod tells her story; Storm Run: The Story of the First Woman to Win the Iditarod Sled Dog Race; Danger: The Dog Yard Cat.  


Április 1. japán orvos, kutató 1918 – 2016  

A szülés utáni végzetes vérzést csillapító tranexaminsav felfedezője Tokióban született. 1936-ban kezdte egyetemi tanulmányait, 1941-ben diplomázott. Az egyetem fiziológiai tanszékén kutató asszisztensként kezdett, majd férjével együtt a Keio egyetem kutatója lett. 1962-ben publikálta felfedezését, hogy a tranexaminsav 27-szer hatásosabb a vérveszteség kezelésére, mint bármelyik más ismert anyag. 1966-ban egyetemi tanári kinevezést kapott a Kobe Gakuin egyetemen, ahol nyugdíjazásáig dolgozott. A tradicionális, férfiközpontú Japánban nőként karriert csinálni nem egyszerű, a férfi nőgyógyászok nem voltak hajlandók fefedezését a gyakorlatban alkalmazni. Csak 2009-ben került fel a szer a WHO alapvető gyógyszereinek a listájára. 


Április 2. az első német női léghajós (1788–1848)

altElső alkalommal férjével szállt fel, aki a német léghajózás pionírjai közé tartozott. Első önálló útja 1811. április 16-án volt, Berlinből indulva kb. 5000 méter magasba emelkedett és 33,5 km megtétele után Genshagenben ért földet. Ugyanabban az évben harmadik útja során átsodródott Svájcba és lezuhant, a balesetet csodával határos módon túlélte. Öt év szünet után – közben négy gyereket szült – Wilhelmine újra felszállt. A férje által tervezett és épített léghajóval eljutott többek közöttt Brüsszelbe, Bécsbe, Prágába, Drezdába, Hamburgba, Münichbe. Wilhelmine volt az első hivatásos női léghajós, ugyanis az ügyes propagandával meghirdetett felszállások komoly bevételt is jelentettek nekik,amit egy vegyi gyár építésére fordították. A gyár beindulása után annak irányításával voltak elfoglalva. Wilhelmina utolsó repülése 1835-ben volt, a müncheni sörfesztiválra. Férje 1844-ben bekövetkezettt halála után egyedül vezette a gyárat. 


Április 2. svájci író, ügyvéd, feminista (1917–1990) 

altArisztokrata családba született, feminista szellemű női felmenőkkel. 1941-ben jogi doktorátust szerzett és ügyvédként kezdett dolgozni. A bevett szokásokkal ellentétben házassága és lánya születése után sem adta fel praxisát. 1958-ban jelent meg Frauen im Laufgitter (Nők a járókában) című könyve. A közel 600 oldalas kötet, melyben a svájci nők alávetett helyzetét mutatja be kíméletlenül őszintén, néha ironikusan, hatalmas botrányt kavart. A konzervativ országban a patriarchátus éles bírálata, a női egyenjogúság követelése, a szexualitásról való nyílt beszéd sok volt nemcsak a férfiaknak, de sok nőnek is. 


Április 2. német természettudós, illusztrátor (1647–1717)

altGyerekkorától érdeklődött a virágok, lepkék iránt, megfigyelte és aprólékos pontossággal lefestette őket. 1665-ben férjével Nürnbergbe költöztek, ahol tovább folytatta a természet tanulmányozását.  A hernyók átalakulásáról készített sorozata tudományos szenzáció volt. 1699-ben Surinameba utazott, ahol a dzsungel növényeit és a rovarokat tanulmányozta, az ott töltött két év alatt több új felfedezéssel gazdagította a tudományt. 

Néhány munkája: Blumenbuch; Neues Blumenbuch; Der Raupen wunderbare Verwandelung, und sonderbare Blumen-nahrung; Metamorphosis insectorum Surinamensium. 


Április 2. (1804–1880) 

A tehetős aradi orvos lánya gondos nevelést kapott, több nyelven beszélt, érdekelte a történelem, az irodalom. 1823-tól vasgyáros férjével Ruszkabányán éltek. A szabadságharc alatt fegyverekkel és ágyúgolyókkal látták el a honvédséget, a bukás után a bujdosókat segítették. Miután a várost elfoglalták a császári csapatok, Haynau parancsára az asszonyt – ítélet nélkül -  a piactéren félmeztelenre vetkőztették és véresre vesszőzték. Amikor ezt megtudta, férje öngyilkosságot követett el. Franciska nem követte a példát, nevelte tovább öt gyerekét és minden fórumon megpróbált elégtételt kapni az őt ért igazságtalanságért, ezt azonban még a kiegyezés után sem sikerült elérnie. 


Április 3. Székely Éva olimpiai bajnok úszó (sz. 1927–2020)

alt1938-ban egy középiskolai versenyen tűnt fel Sárosi Imrének, s a " Mesti " hívására az FTC-ben kezdte el a rendszeres úszást. 1941 júliusában tíz nap alatt minden magyar női mellúszó-rekordot megjavított. A párizsi főiskolai világbajnokságon három számban győzött. Helsinkiben a 200 m-es mellúszásban olimpiai bajnokságot nyert. A későbbi olimpiákon Londonban negyedik, Melbourne-ben második helyezést ért el. Többszörös világ- és Európacsúcs-tartó, 36 magyar rekordot állított fel, 33 egyéni bajnokságot nyert, tagja volt 11 bajnoki váltónak. Örökös magyar bajnok, a Nemzet sportolója. Könyvei: Az én módszerem, Ússzál velem (tsz. Peterdi Pál), Sírni csak a győztesnek szabad!, Jöttem, láttam...vesztettem?, Megúsztam Budapest.


Április 3. német/amerikai író, újságíró, feminista (1817–1884)

altFiatalon kezdett publikálni. 1848-ban megalapította az első német feminista újságot, a  Frauen-Zeitung-ot. Második férjével részt vettek a forradalomban, annak bukása után 1849-ben az Egyesült Államokba emigráltak.  Milwaukee-ban telepedtek le, Mathilde cikkeket írt, megismerkedett a helyi feministákkal, 1852-ben ott folytatta a Frauen-Zeitung publikálását. Szoros munkakapcsolatban volt Susan B. Anthonyval és Elizabeth Stantonnal. 1860-1865 között Svájcban élt, újságíróként dolgozott és több regényt írt. 1865-ben tért vissza Milwaukee-ba, Tochter Institut néven leányiskolát alapított, amely hamarosan jó hírnevet szerzett a németajkú liberálisok között. 

Néhány munkája: Oithono, oder die Tempelweihe; Memoiren einer Frau aus dem badisch-pfälzischen Feldzüge; Das Weib im Conflict mit den socialen Vernhältnissen; Die gebrochenen Ketten; Das Geisterhaus in New-York.


Április 3. úszó, fotóművész (sz. 1933)

altTizenkét évesen egy ifjúsági versenyen a legendás mester, Sárosi Imre fedezte fel és vette szárnyai alá. Első bajnoki aranyérmét 1947-ben, az ifjúsági országos bajnokságon nyerte 100 mellen. 1952-ben Helsinkiben 400 gyorson olimpiai bajnok lett.  Két évvel később a torinói Európa-bajnoksgon a 4x100 méteres gyorsváltóval nyert aranyérmet, a 400 méteres gyorsúszásban a második helyen végzett. 1956-tól Kanadában él, ahol először edzőként, majd fotóművészként dolgozott. Megalapította a Real Image Photography céget és nagysikerű kiállításokon mutatta be munkáit. 


Április 3. szobrász, festő, grafikus (1897–1954) 

Budapesten született, a Pázmány Péter Tudományegyetemen filozófiát és művészettörténetet hallgatott. 1925-től  Kisfaludi Strobl Zsigmond volt a mestere. 1927-ben Párizsba ment, ahol az Académie des Beaux-Arts tanulója volt, ott volt első kiállítása is a Salon-ban. Egyik alapító tagja volt az Európai iskolának. A harmincas években az ún. „harmadik szobrásznemzedék” tagjaként tartották számon. Munkáival rendszeresen szerepelt a KUT (Képzőművészek Új Társasága) kiállításain, hazai és külföldi galériákban, több egyéni kiállítása is volt. Szobrai mellett festményeket, grafikákat is készített, rendszeresen publikált művészeti tárgyú cikkeket. 

 


Április 3. vegyész, az első nő, akit egyetemi tanárrá neveztek ki Magyarországon (1889–1941)

 


Április 4. kanadai korcsolyázó (sz. 1952)

alt1968-ban volt először kanadai bajnok, a következő évet sérülés miatt ki kellett hagynia. 1970-ban indult újra, megnyerte a bajnokságot, elsőségét a következő négy évben is megtartotta. Az 1972-es olimpián ezüstérmet, az 1973-as világbajnokságon aranyat nyert. Megkapta a Velma Springstead Trophy-t és az Order of Canada kitüntetést. Sportolói pályafutása befejezése után edző lett, saját korcsolyaiskolát nyitott. 2010-ben Vancouverben az olimpia megnyitóján ő vitte a lángot a stadionba. 


Április 4. finn költő (1892–1923)

altSzentpétervárott született finn szülőktől, akik a svéd nyelvű kisebbséghez tartoztak. Német nyelvű iskolába járt, ahol franciául, oroszul és angolul is megtanult. Első, Dikter című kötete 1916-ban jelen meg. Műveiben újfajta, modern nyelvet teremtett, és igen hamar az egyik legkedveltebb költő lett, aki mindmáig rendkívül népszerű. Magyarul több verse olvasható folyóiratokban és A táj változásai (finnországi modern költők antológiája című kötetben. 31 éves korában, tüdőbajban halt meg.

Néhány munkája:  Septemberlyran, Rosenaltaret, Framtidens skugga. 


Április 4. angol matematikus, pedagógus (1868–1948)

Anyja a neves feminista, , apja Henry Fawcett egyetemi tanár, képviselő, nagynénje , az első angol orvosnő. Cambridge-ben a Newnham College hallgatója volt, amelynek anyja volt az egyik alapítója. 1890-ben a híresen nehéz Mathematical Tripos vizsgán a legjobb eredményt érte el, de az ezzel járó senior wrangler címet nem kapta meg, az a férfiak listáját vezető hallgatónak járt. A nők listáján neve mellett ez szerepelt:  jobb, mint a senior wrangler. Végzés után az egyetem népszerű matematikatanára lett. 1902-ben Dél-Afrikába ment, előadásokat tartott és iskolákat állított fel. 1905-ben hazatért, a londoni önkormányzat magasrangú tisztviselőjeként középiskolák fejlesztésével foglalkozott. 


Április 4. francia feminista (1810–1891) 

Párizsban született, varrónő volt a szakmája. Sokat olvasott, foglalkoztatta a nők helyzete a társadalomban. 1831-ben lett az utópista szocialista Saint-Simon követője. Hamar rájött, hogy a mozgalomban a nők nem lehetnek döntéshozók, ezért társaival meglapították a Tribune des femmes egyletet, melynek legfontosabb célja a nők érdekeinek képviselete volt. Az 1848-as forradalom idején javaslatot tett a dolgozó nők életének megkönnyítését szolgáló olcsó nemzeti éttermek és mosodák felállítására. Egyik alapítója volt a Voix des Femmes című lapnak. 1864-ben férjével Brüsszelbe költöztek, ahol az International Workingmen's Association női szekciójának vezetőjeként dolgozott. 


Április 4. afro-amerikai költő (1928–2014)

Hat önéletrajzi műve, öt esszékötete, számos verseskötete jelent meg, több színdarab, film és tévéműsor készítésében vett részt, számtalan díjjal és több mint harminc díszdoktori címmel tüntették ki. Leginkább önéletrajzi műveiről ismert, melyekben gyermek- és fiatalkoráról számol be. Az első, az 1969-ben megjelent I Know Why the Caged Bird Sings („Tudom, miért énekel a rab madár”), mely tizenhét éves koráig követi nyomon életét, nemzetközi elismerést hozott neki.

CSAK A NŐKÉRT.HU-N: Szabó Krisztina fordításában.  


Április 4.  amerikai reformer, szüfrazsett 1872 – 1947  

A születésszabályozás és a szexuális felvilágosítás elkötelezettje Worcesterben született. A Miss Capen leánynevelő elvégzése után a School of the Boston Museum of Fine Arts hallgatója volt. 1894 és 1897 között a Drexel Institute in Philadelphia tanáraként formatervezést oktatott. 1900-ban házasságot kötött William H. Dennett építésszel és lakberendezőként mellette dolgozott. Házasságuk válással végződött. Mary érdeklődése a nőjogi kérdések felé fordult, 1908 és 1910 között a Massachusetts Woman Suffrage Association helyettes titkára volt, majd New Yorkba költözött, ahol négy évig a National American Woman Suffrage Association munkatársaként dolgozott. A háború kitörése után a radikális háborúellenes csoport, a People’s Council egyik alapítója volt. Saját keserves tapasztalatai irányították figyelmét a fogamzásgátlás kérdésére. 1918-ban létrehozta a Voluntary Parenthood League-t, melynek fő célkitűzése az volt, hogy a gyermekek születése ne a véletlentől, hanem a szülők elhatározásától függjön. 1922 és 1925 között a Birth Control Herald szerkesztője volt.   

 


Április 5. amerikai mikrobiológus, gyermekgyógyász (1901–1968)

altA Johns Hopkins School of Medicine-en diplomázott, gyakorlóévét a baltimori Harriet Lane gyermekgyógyászatán töltötte. Itt találkozott azzal a betegséggel, amely egész további tudományos munkáját meghatározta: az influenzás agyhártyagyulladással, amely gyermekeknél 100%-os halálozással járt. A New York-i Babies Hospital mikrobiológiai laboratóriuma vezetése alatt szakmai etalonná vált. Első komoly tudományos sikere 1939-ben volt, amikor az általa kikísérletezett gyógyszerrel influenzás agyhártyagyulladásos csecsemők teljes gyógyulásáról tudott beszámolni. A további években kutatásai eredményeképp a gyermekkori halálozás jelentősen lecsökkent ennél a betegségnél. Számos tudományos díjat kapott, munkássága elismerését jelzi, hogy az American Pediatric Society első női elnökévé választotta.


Április 5. operaénekes (1895–1961)

altAz első magyar énekesnő, aki a milánói Scalában fellépett. Budapesten kezdte tanulmányait, majd Milánóban Ettore Paizza tanítványa volt. A budapesti Operaházban 1919-ben volt az első fellépése a Sámson és Delilában. Az elkövetkező években vezető mezzo-szoprán énekessé nőtte ki magát, korának legjobb Wagner énekeseként tartották számon. Külföldön is népszerű volt, fellépett Olaszországban, Dél-Amerikában, Németországban, Spanyolországban. 1948-ban a budapesti Operaház örökös tagjává választották. 


Április 5. kanadai szüfrazsett, író (1854–1936)

altAz elsőhullámos kanadai feministák egyik jelentős képviselője. Diplomata családban nőtt fel, sokat utazott, Londonban és New Yorkban tanult. Házasságkötése után férjével Halifaxban élt, ahol a társaság egyik vezéralakja volt. Kiváltságos helyzete ellenére tisztában volt a társadalom, és abban a nők problémáival. A legfontosabbnak a nők választójogának elérését tartotta. Elnöke volt a Local Council of Women of Halifax-nak és a Women's Christian Temperance Union-nak,  elnökségi tagja a National Council of Women of Canada-nak. 1997-ben beválasztották a Person of National Historic Significance  (Történelmi jelentőségű személyek) tagjai közé. 

Néhány munkája: Life and Letters of Sir Edward Mortimer Archibald; The Token.


Április 5. ausztrál pilóta (1906–1980) 

Az első ausztrál nő, aki egyedül vezetett egy gépet Angliából Ausztráliába. A Toorak College hallgatója volt Melbourne-ben, 1923-ban végzett. 1930-ban tette le az A kategóriás  pilótavizsgát, 1932-ben megszerezte a B kategóriát.  A következő évben az első nő lett Nagy-Britanniában, aki repülőoktatói jogosítványt kapott. 1934-ben sikerült letennie a Great Britain Air Ministry Private Pilot Certificate vizsgát. 1934 szeptemberében 19 tényleges repülési nappal tette meg az Anglia – Ausztrália közötti utat. Alapító tagja volt az Australian Women Pilots' Association-nek, és ő volt az első női elnöke a Royal Victorian Aero Club-nak. 1972-ben a repülésért tett érdemeiért megkapta az Officer of the Order of the British Empire rangot.  


Április 5. Minna Keene német/kanadai fotós 1861 - 1943  

Minna Bergman, az első nő, aki a Royal Photographic Society tagja lett, a németországi Arolsenben született. 1880-ban Angliában kapott nevelőnői állást, ott találkozott Caleb Keene festővel, akivel 1887-ben házasságot kötöttek. Minna komolyan érdeklődött a fotózás iránt, egyre több kiállításra válogatták be felvételeit, 1890-ben a Studio című művészeti folyóiratben jelent meg róla elismerő kritika. 1903-tól néhány évet Cape Townban töltöttek, ahol jól prosperáló műtermet nyitott. 1910-től kezdve minden évben a Royal Photographic Society kiállításán jelentek meg munkái. A következő évben Violet nevű kislányáról készített képe elyerte a Picture of the Year címet. 1913-ban a család Kanadába emigrált, ahol Minna hamarosan elismert portréfotós lett. Egy évre rá a kanadai vasúttársaság megbízta egy fotósorozat elkészítésével a Sziklás hegységről. 1919-ben Torontóban, három évre rá Oakvilleben nyitott műtermet, ahol már lánya is vele dolgozott.      


Április 6. festő, karikaturista (1877–1936)

altBudapesten a Mintarajziskolában, majd a női festőiskolában, később Münchenben és tanult. Leginkább a portré- és tájképfestészet foglalkoztatta, rendszeresen szerepelt a Műcsarnok és a Nemzeti Szalon kiállításain. Az első női karikaturisták közé tartozott, a Borsszem Jankó több évtizeden át közölte rajzait. Néhány munkája: Templombamenők, Kendőpróbálók, Bucsusok, Emlék, Lány guzsallyal, Kézimunkázó lány.


Április 6. ausztrál költő, író, fordító, aktivista (1915–1988)

altA Melbourne-i egyetemen diplomázott francia nyelv- és irodalomból 1935-ben. Tudott még németül, spanyolul és oroszul. Diákkorában kapcsolódott be a munkásmozgalomba, belépett a kommunista pártba, tagja volt a baloldali Victorian Writers’ League-nak. Európába utazott, Londonban antifasiszta tömeggyűléseken vett részt, Ausztriában és Spanyolországban fordítóként dolgozott.  A spanyol polgárháborúban a Nemzetközi brigádok egészségügyi csapatának tagja volt, Last Mile to Huesca címmel írt erről regényt. A II. világháborúban Angliában mentőautóvezető volt. 1945-ben anyja betegsége miatt visszatért Ausztráliába. Békemissziós utakon járt Tokióban, Kínában és Vietnamban, lefordította Ho Shi Minh börtönnaplóját. Baloldali folyóiratokban publikált, megjelent néhány verseskötete, de műveinek egy része kéziratban maradt, közöttük Pilgrim’s Way című önéletrajza is. 

Néhány munkája: World Without Strangers?, Dear Life : Assorted Verses.


Április 6. amerikai szakszervezeti vezető, szüfrazsett (1882–1972)

altA lengyelországi Savinban született, 1892-ben emigrált az Egyesült Államokba. Varrónőként dolgozott, 1903-ban egyik szervezője volt New York-ban a United Cloth and Cap Makers szakszervezetnek. 1904-ben beválasztották a végrehajtóbizottságba, ő volt az első nő ilyen pozícióban.  1905-ben csatlakozott a Women's Trade Union League-hoz, az országos szervezetnek a munkásnők helyzetének javítása volt a célja. Az elkövetkező 45 évben a WTUL egyik legaktivabb vezetője, 1926-1950 között elnöke volt. Komoly részt vállalt a nők választójogának kivívásában, egyik szervezője volt az  International Congress of Labor-nak. Franklin D. Roosevelt elnök 1933-ban egyetlen nőként kinevezte a Labor Advisory Board tagjának, 1937-1943 között a New York State Department of Labor titkára volt. 

Bővebben írtunk róla. 


Április 6. finn politikus (sz. 1935) 

Helsinkiben született, ő volt az első finn nő, aki a védelmi miniszteri posztot betöltötte. 1957-ben közgazdászként diplomázott, utána családjával Kauniaistenben telepedett le és egy családi cég  import üzleteit bonyolította. 1973-ban a városi tanács tagja lett, 1979-ben parlamenti képviselőnek  választották, 1990 - 95 között volt védelmi miniszter. Tagja volt az Európa parlamentnek, 1995 – 1999 között az ENSZ főtitkárhelyettese volt. Aktívan részt vesz a Global Leadership Foundation munkájában.  


Április 6. költő, író (1836–1911)  

Az első nő, akit a Petőfi Társaság tagjai közé választottak. Kötcsén született, régi nemesi család művelt, az irodalom és a művészetek iránt érdeklődő, több nyeven beszélő lánya. 1852-ben házasságot kötött Szalay Károly ügyvéddel, Kaposváron telepedtek le. Atala első verse a Hölgyfutárban jelent meg 1858-ban. Verseit és elbeszéléseit rendszeresen közölte többek között a Divatcsarnok, a Családi Kör, a Fővárosi Lapok, a Vasárnapi Ujság. 1861-ben egyik alapítója és tulajdonosa volt a Gyermekbarát című lapnak. 1878-ban beválasztották a Petőfi Társaságba. Egyik lánya, Szalay Fruzina is jónevű költő lett.  
Néhány munkája: Atala költeményei; Rajzok; Kisfaludy Atala összes költeményei.  


Április 7. chilei költő, tanár, diplomata (1889–1957)

alt

Az első latin-amerikai nő, aki irodalmi Nobel-díjat kapott (1945). Lucila Godoy y Alcayaga néven egy eldugott chilei faluban született, baszk és indián ősöktől. Tanárként komoly szerepet vállalt Chile és Mexikó oktatásügyében. Nápolyban, Madridban és Lisszabon volt chilei konzul, számtalan nemzetközi kulturális szervezet tagja, oktatott a Columbia Egyetemen és a Vassar College-ban az Egyesült Államokban. Költészetének fő témái a szerelem, halál, a vágyott, de meg nem élt anyaság és szülőföldjének szépsége. Versein kívül hazájában irodalmi díj őrzi nevét.

Néhány munkája: Sonetos de la muerte (A halál szonettjei), Lecturas para Mujeres (Olvasnivaló nőknek), Tala (Aratás).


Április 7. argentin író, újságíró, feminista (1890–1979)

altDél-Amerika egyik legrégibb és leggazdagabb családjába született. 22 éves korában férjhez ment, majd néhány év múlva, nem törődve a vallásos tradíciókkal, elhagyta a férjét. Sur címmel  folyóiratot alapított, amely rövidesen Dél-Amerika vezető irodalmi magazinja lett, és maradt az évtizedekig.  A XX. század valamennyi fontos írója és művésze publikált benne, számos kezdő írót indított el a pályán. Mutatóba néhány név: Jorge Luis Borges, Julio Cortázar, Gabriela Mistral, Pablo Neruda, Albert Camus, Pablo Picasso, , Grahame Greene, Rabindranath Tagore. Meggyőződéses feminista volt, határozottan kiállt a nők önállósága érdekében, bíztatta a művészi tehetséggel rendelkezőket. 1977-ben az, a nők között elsőként, az Argentine Academy of Letters tagjává választották. 


Április 7. svéd politikus, feminista (1870–1941)

altOkleveles ápolónőként a stockholmi szegénygondozó központban gyerekekkel foglakozott 1902-1925 között. 1911 és 1923 között  a szociáldemokrata párt képviselője volt Stockholm városi tanácsában. 1902-ben egyik alapító tagja volt a svéd szüfrazsett egyesület, a -nak.  Szerkesztője volt a Morgonbris-nek, a szociáldemokrata nőszövetség lapjának. Tevékenyen részt vett az Föreningen koloniträdgardar i Stockholm alapításában, amely az első közösségi kerteket  létrehozó egyesület volt. 1941-ben Vad ti tänkte címmel publikálta önéletrajzát. 


Április 7. asztaliteniszező (1901–1978) 

A sportág első női világbajnoka, 1926-ban Londonban nyerte meg az első alkalommal rendezett asztalitenisz VB-t.  Budapesten született, 1925-től az MTK versenyzője volt. Egyedülállóan eredményes pályafutása során 22 magyar bajnoki címet szerzett (ebből egyet a férfi csapatban). 18 világbajnoki aranyérmet nyert, ebből ötöt egyéniben, egymást követő években. Hazai és nemzetközi versenyeken összesen közel száztíz győzelmet aratott. 1993-ban beválasztották a European Table Tennis Hall of Fame tagjai közé.  


Április 7. kubai mérnök, forradalmár, feminista (1930–2007)  

Santiago de Cuba-ban született, jómódú értelmiségi családba. A helyi egyetem vegyészmérnöki karán végzett 1954-ben, posztgraduális képzést ugyanabban az évben az Egyesült Államokban a Massachusetts Institute of Technology-n kapott. Hazatérése után csatlakozott a Batista diktátor elleni mozgalomhoz, így ismerkedett meg a Castro fivérekkel, 1959-ben házasságot kötött Raúl Castroval. Elkötelezett harcosa volt a nőjogoknak, kiemelten fontosnak tartotta a nők tanulását és munkavállalását, gyermekintézmények, bölcsődék, óvodák létesítését.  Az 1960-ban alapított kubai nőszervezet, a Federacion de Mujeres Cubanas elnökévé választották. 1961-ben Instituto Preuniversitario Ana Betancourt néven falusi lányoknak nyitott iskolát. A kommunista párt és a Központi bizottság tagja volt 1980-tól. Komoly része volt az 1975-ben elfogadott családjogi törvény előkészítésében és elfogadtatásában, amely a nők és férfiak közötti teljes egyenlőséget biztosítja. A kubai delegáció vezetője volt nemzetközi nőkongresszusokon többek között Mexikóvárosban, Koppenhágában, Nairobiban és Pekingben.  


Április 7. pedagógus (1885–1966)   

A magyar reformpedagógia kimagasló (és méltatlanul elfelejtett) alakja Salgótarjánban született  A besztercebányai felsőbb leányiskola elvégzése után Budapesten a Csalogány utcai tanítóképzőben az első reformpedagógus, Nagy László tanítványa volt. Oklevelének kézhezvétele után az Erzsébet Nőiskolában nyelv- és történettudományi szakon tanári diplomát is szerzett.  Felismerte a gyermeklélektan fontosságát és az iskolai reformok szükségességét, beutazta Európát, ellátogatott a reformiskolákba, tanulmányozta működésüket és megismerkedett a modern pedagógia képviselőivel. Hazatérése után 1915-ben Budapesten iskolát alapított  Új Iskola néven, melyet az 1949-ben bekövetkezett bezárásig vezetett. Sokat publikált, gyakran hívták előadást tartani. 
Néhány munkája: Új Iskola; Tájékoztató a gyermektanulmányi alapon álló Új Iskoláról; Fejlődéstani didaktika; Az alkottató tanítás: Domokos Lászlóné összegyűjtött előadásai és cikkei 1908-1928-ig.


Április 8. Sonja Henie norvég műkorcsolyázó (1912–1969) 

altHat évesen kezdett korcsolyázni, nyolc volt, amikor Osloban gyermekbajnokságot nyert, tíz éves korában nyerte első hazai bajnokságát. Három egymást követő téli olimpián (St. Moritz 1928, Lake Placid 1932, Garmisch-Partenkirchen 1936) szerzett aranyérmet, tíz világ- és hat Európa bajnoki címet nyert. Sportpályafutása befejezése után filmszínésznő lett, és a korcsolyázáshoz hasonlóan itt is komoly sikerei voltak. Néhány filmje: One in the Million, Thin Ice, My Lucky Star, The Countess of Monte Cristo, Hello London.


Április 8. színész (1817–1886)

altLaborfalvi Benke Judit, színpadi nevén Laborfalvi Róza színész családba született. A realista színészet egyik úttörője évtizedekig a magyar szinház királynője volt. 1833-ban a budai Várszínházban debütált, egy ideig játszott a kassai színházban, 1837-ben pedig az akkor nyílt Nemzeti Színház szerződtette. 1848-ban házasságot kötött Jókai Mórral. 1857-ben a Miskolci Nemzeti Színház megnyitóján  Jókai Mór mondott beszédet, a nyitó darabban Laborfalvi Róza játszotta a főszerepét. Leghíresebb szerepei Gertrudis, Stuart Mária, Lady Macbeth, Lady Milford voltak, idősebb korában komikai szerepkörben is bemutatkozott. 1859-ben fejezte be pályafutását. 


altÁprilis 8. Elisabeth Warling svéd festő (1858–1911)

Korának népszerű festője Stockholmban született, tanulmányait a stockholmi  Konstakademien-en (Képzőművészeti Főiskola) kezdte 1876-ban, majd Párizsba ment továbbképezni magát. Harmonikus tájképeket, életképeket alkotott, kedvelt témái voltak a nők és gyerekek.

 


Április 8. kanadai tudós (1917–2013) 

A Down-kór világhírű kutatója Vancouverben született. Fiatalon zongorázni és hegedülni tanult és a British Columbia egyetemen angol irodalmat hallgatott. A háború után a torontói egyetemen genetikát tanult, 1951-ben védte meg doktori értekezését. A torontói gyerekkórházban kapott állást, a Down-szindrómával és ikerkutatással foglalkozott. 1960-ban a winnipegi gyerekkórház genetikai osztályának vezetésével bízták meg, és a Manitoba egyetem professzora lett. Öt évtizedes tudományos munkásságáról közel száz publikációja jelent meg rangos nemzetközi folyóiratokban. A világ számos egyeteme díszdoktorává választotta, 1993-ban megkapta az Officer of the Order of Canada kitüntetést. 
 


 

 

Április 8. angol festőművész, feminista 

 

 

 

 


Április 9. szlovén költő, író, feminista (1854–1901)

altSzüleivel Olaszországban élt, az ő haláluk után, 16 éves korában tért haza. Nagybátyja házában találkozott a kor haladó értelmiségi képviselőivel. Első verse 1874-ben jelent meg, első regényét Občutki na novega leta dan címmel 1876-ban publikálta. Termékeny író volt, friss, egyéni stílusa hamar népszerű lett. Műveiben mindig a nők a főszereplők. 1884-ben megjelent cikke, a Nekoliko besedic o ženskem vprašanju (Néhány szó a nőkérdésről) az első olyan írás, amely a nők társadalomban elfoglalt helyzetéről beszél. 

Néhány munkája: Blagodejna zvezdica, Roka in srce, Domačija nad vse, Odlomki iz ženskega dnevnika, Judita. 


Április 9. finn író, feminista (1880–1943)

altA finn feminista irodalom klasszikusa Helsinkiben járt egyetemre, történelmet és irodalmat hallgatott,  az egyetem újságjában jelentek meg első írásai. Elbeszélései, regényei mellett nagysikerű színdarabokat írt. Magyarul „A farkasmenyasszony” és a „Finn elbeszélők” című kötetekben jelentek meg írásai.

Néhány munkája:  Vanha koti; Tohvelisankarin rouva; Arkielämää; Huojuva talo; Äiti ja poika. Elämän hiljaisina hetkinä; Suhteita; Kun on tunteet; Tyttö ruusutarhassa.


Április 9. német pedagógus, feminista (1848–1930) 

A német nőmozgalom ikonikus alakja fiatalon elvesztette szüleit, nevelőnői állást vállalt, hogy tanulni tudjon. 1871-ben Berlinben sikeresen letette tanári vizsgáit. A következő évben belépett a Verein deutscher Lehrerinnen und Erzieherinnen-be (német tanárnők és nevelőnők egyesülete). Tanári munkája mellett egyre többet foglalkozott a nőmozgalommal, a nőoktatás kiterjesztésével. 1890-ben megalapította az Allgemeinen Deutschen Lehrerinnenverein-t a tanárnők érdekeinek képviseletére. 1893-ben indította a Die Frau című lapot, amelyik a német nőmozgalom legfontosabb támogatója lett. A német nőegyletek ernyőszervezetének, a Bund Deutscher Frauenvereine-nek vezetőségi tagja volt. 1923-ban a tübingeni egyetem a politikatudomány tiszteletbeli doktorának választotta. 1928-ban megkapta a großen preußischen Staatsmedaille érdemrendet. 


Április 9. Emily Hobhouse angol humanista, reformer, író, feminista (1860–1926)  

A Cornwall megyei Liskeardban született és nőtt fel, apja volt a helyi lelkész. Érdeklődött a társadalmi problémák iránt, bátyjával, Leonarddal együtt az Adult Suffrage Society tagja volt. A búr háború kitörésekor figyelemmel kísérte a híreket, és elborzasztotta, amikor értesült a civilek, különösen a nők és gyerekek szenvedéseiről. Alapító tagja volt a South African Women and Children Distress Fund szervezetnek, annak titkáraként Dél-Afrikába utazott, ahol felkereste a koncentrációs táborokat, és az angol sajtóban beszámolt az ott tapasztaltakról. A brit kormány természetesen rossznéven vette tevékenységét és kitoloncolták az országból. 1903-ban ismét visszatért Dél-Afrikába, ahol a lányok és a felnőtt nők iskoláztatását szervezte. Tevékenységéért tiszteletbeli dél-afrikai állampolgárságot kapott.    
Néhány munkája: Report of a visit to the camps of women and children in the Cape and Orange River colonies; The brunt of war and where it fell; War without glamour: or, Women's war experiences written by themselves, 1899-1902; A memoir.  


Április 9. Lucy Ellen Sewall amerikai orvos. feminista (1837–1890)  

Az első amerikai orvosnők egyike Roxburyben született, tekintélyes, jómódú, haladó szellemű család lánya. Szülei erkölcsileg és anyagilag is támogatták a rabszolgafelszabadító és a női egyenjogúsági mozgalmat. Dr. val való megismerkedése után döntött úgy, hogy ő is orvos lesz. 1859-1862  között volt a New England Female Medical College hallgatója, majd Európába utazott, Londonban és Párizsban tanult egy évig. Hazatérése után a New England Hospital for Women and Children kórház orvosa lett. Gyógyító munkája mellett medikákat is oktatott és adminisztrativ feladatai is voltak. Sok időt és munkát fordított a szegénysorsú nők gyógyítására és felvilágosítására. A Women’s Medical Movement in America egyik vezetője volt. 18981-ben egyike volt annak a nyolc orvosnőnek, akik ötvenezer dollárt ajánlottak fel a Harvard egyetemnek, amennyiben nőket is felvesznek az orvoskarra. Az egyetem az ajánlatot elutasította.   


Április 10. kajakozó (sz. 1965)

alt1974-ben nyerte első bajnoki aranyérmét a serdülő országos bajnokságon, párosban 500 méteren. Első világbajnoki aranyérmét a montreali világbajnokságon négyesben 500 méteren szerezte. A négyes hajóval négy világbajnokságon (1987 Duisburg, 1989 Plovdiv, 1990 Poznan, 1991 Párizs) és a szöuli olimpián ezüstérmes. 1992-ben a barcelonai nyári játékokon 500 méteren négyesben olimpiai bajnokságot nyert, egyesben ezüstérmes, párosban bronzérmes. 1994-ben háromszoros világbajnok 200 méteren az egyes, a páros és négyes hajóval. Egy évvel később világbajnok egyesben 200 és 500 méteren. Az 1996-os atlantai olimpián kajak egyes 500 m-es számában olimpiai bajnokságot nyert, 2000-ben Sydney-ben négyesben ezüstérmes. Többször választották az Év kajakozónőjévé, és az év sportolójává.


Április 10. szovjet író, fordító, esszéista (1937–2010)

altOlasz, orosz, tatár felmenők tehetséges és szépséges lánya. 1955-ben jelent meg első verse, első verskötete 1962-ben. Kortársaival,  az orosz új hullám karizmatikus művészeivel – Jevtusenkó, Voznyeszenszkij – hihetetlenül népszerűek voltak, zsúfolásig megtelt sportstadionokban szavalták verseiket. Nemcsak hazájában, külföldön is sikeres volt, verseit sok nyelvre lefordították.  Az Egyesült Államban tett látogatásakor az  American Academy of Arts and Letters tiszteletbeli tagjává választották.Magyarul a Nagyvilág-ban rendszeresen megjelent, és sok antológiában is olvashatók versei, pl. A végtelenség szomja, Egy égbolt alatt, Hózápor, Orosz költők antológiája.


Április 10. svéd feminista (1869–1960)

altJómódú családból származott, magántanároktól kapott alapos oktatást, több nyelven beszélt. Néhány évet Angliában dolgozott először unokatestvére, Martina Bergman-Österberg intézetében, majd a British Museum-ban. Hazatérése után a Sveriges allmänna hypoteksbank-ban  (Jelzálogbank) dolgozott. 1905-ben lett a (szüfrazsett szövetség) tagja. 1906 – 1914 között a szervezet központi bizottságának tagja volt, 1914-től három évig az elnöki tisztséget töltötte be. Szerkesztője volt az LKPR lapjának, a  Rösträtt för kvinnor-nak. Ő képviselte hazáját az -ban 1909 – 1920 között, szervezője volt az 1911-ben Stockholmban nagy sikerrel megrendezett nak. 


Április 10. magyar/ausztrál zongoraművész (1897–2000) 

Budapesten született, zongaratanár anyjától tanult meg játszani. 9 éves korában felvették a Zeneakadémiára, Thomán István, Bartók Béla, Weiner Leó voltak a mesterei. Kezdetben Budapesten, Bécsben majd világszerte adott koncerteket. 1937-ben, egy malájföldi turnén ismerkedett meg és kötött házasságot Louis Carrardal. 1941-ben Ausztráliában telepedett le, az Australian Broadcasting Commission szervezte koncertjeit.  Tanított is, világhírű zenészek nőttek fel a keze alatt.  1976-ban a királynő a Member of the of the British Empire rangot  adományozta neki. 95. születésnapját 1992-ben a Western Australian Conservatoriumban adott koncerttel ünnepelte. 1998-ban megkapta a Living Treasure of the State of Western Australia (Nyugat-Ausztrália élő kincse) címet.


Április 10. francia szüfrazsett (1848–1914)

Apácának készült, de független természetére hivatkozva elutasították jelentkezését. Családi öröksége segítségével egész életét a nőmozgalomnak szentelhette. 1876-ban hozta létre a La Droit des femmes (Nők jogai) szervezetet, amelyet a Société le suffrage des femmes (Szüfrazsett nők egyesülete) névre cserélt néhány évvel később, és újságot alapított La Citoyenne (Polgártársnő) címmel. 1881-ben adósztrájkot kezdeményezett. 1908-ban országra szóló botrányt kavart, amikor a választás napján az egyik szavazókörben kiborította az urnát, megtaposta a kiszórt szavazócédulákat, azt kiabálva: "Ezeknek az urnáknak a tartalma  érvénytelen! Kizárólag férfiak szavazatait tartalmazzák!" Temetésén nők ezrei búcsúztatták a botrányhős szüfrazsettet. 


Április 10. francia színésznő (1932–1990)


Április 11. francia festő (1749–1803)

altA nyolcgyerekes párizsi rőfös legkisebb lánya tehetségével, ambíciójával korának neves művésze lett. Jólsikerült portréi egyre több megrendelőt vonzottak, és a Francia Királyi Akadémia beválasztotta tagjai közé. Híres mesterektől tanult, és sikerei csúcsán ő maga is számos tanítvánnyal foglalkozott, közülük is különös figyelemmel fordult női tanítványai felé és saját példájával bátorította őket. Leginkább pasztellképeket készített, bár olajfestést is tanult François-André Vincent-nél, aki második férje lett. Festett néhány történelmi képet is, de legnagyobb sikereit portréival érte el.

 


Április 11.   kanadai tanár, feminista (1859–1947) 

William Dennis szenátor felesége tíz gyereket nevelt fel. Emellett komoly energiát fordított nőszervezetek létrehozására, elismertetésére. Elnöke volt a halifaxi Victorian Order of Nurses-nek, a Local Council of Women-nek és a helyi Vöröskeresztnek. Az I. világháború évei alatt gyógyszereket szereztek, kórházakat létesítettek, és több, mint egy millió dollárt gyűjtöttek. Férje halála után 1920-ban ő lett a Halifax Herald Ltd. elnöke. 

 


Április 11. ausztrál biológus, egyetemi tanár, feminista (1883–1970)

altA University of Melbourne hallgatója volt, 1907-ben diplomázott. A következő évben elnyert egy ösztöndíjat az angliai King's College-be, ahol három évig volt kutató. 1911-ben tért haza, a melbourne-I egyetemen oktatott, 1914-ben ő lett a The Women's College első vezetője. Sokat utazott az országban, női hallgatókat toborzott az egyetemre. Útjainak jelentős részét saját autójával tette meg, amit, hölgyhöz nem illő módon, maga vezetett és javított is. Tevékenyen részt vett a nőmozgalomban, a National Council of Women, Queensland tiszteletbeli titkára, a Women's Club és a Lyceum Club, Brisbane elnöke, a Queensland Women Graduates' Association alapító tagja, az Australian Federation of University Women elnöke volt. Támogatta a nők sportolását, 1925-ben megválasztották a Queensland Women's Hockey Association elnökévé. Érdemei elismeréséül l941-ben a királynő az Officer of The Order of the British Empire rangot adományozta neki. 


Április 11.  német feminista, író (1864–1943) 

Bonnban született,  könyvelőként dolgozott. 1891-ben Svájcba ment, először Bernben volt medikus, majd Zürichben joghallgató. Hazatérése után Bonnban és Bécsben élt, homeopátiás rendelőt nyitott. Homoszexualitását nyíltan felvállalta, a meleg- és a radikális nőmozgalom összekapcsolója volt. Cikkeket, könyveket írt a témában, felvilágosító előadásokat, vitaesteket tartott, nemzetközi konferenciák keresett előadója volt. 1933-ban a náci hatalomátvétel után tevékenységét betiltották, tíz évvel későbbi temetése is titokban történt.  
Néhány munkája: Die Prostitution des Mannes. Auch eine Bergpredigt – Auch eine Frauenlektüre; Das Weib, die Klerikalen und die Christlichsocialen; Feminismus und Wissenschaft; Die Liebe des dritten Geschlechts. Homosexualität, eine bisexuelle Varietät keine Entartung – keine Schuld; Die Mutter als Kinderärztin. 


Április 11. Viola Liuzzo amerikai polgárjogi aktivista 1925 – 1965  

Az első fehér nő, akit a Ku-Klux-Klan meggyilkolt, mert támogatta az afro-amerikaiak mozgalmát. A Detroitban élő, öt gyereket nevelő háziasszony az unitárius egyház tagja volt, tevékeny szerepet vállalt a National Association for the Advancement of Colored People szervezet munkájában. 1965-ben Martin Luther King felhívására Alabama államba utazott, hogy részt vegyen a Selma-ból Montgomery-be tartó meneten. Szerepet vállalt az esemény szervezésében és koordinálásában is. A demonstráción résztvevő társaiért ment a repülőtérre, amikor egy másik kocsiból a Ku-Klux-Klan tagjai tüzet nyitottak és megölték. Neve felkerült Montgomery városának Civil Rights Memorial falára, 2006-ban felvették a Michigan Hall of Fame tagjai közé. 


Április 12. amerikai kriminálpszichológus (1898–1972)

altA Harvardon végzett, ahol doktori fokozatának elnyerése után kutató kriminológus lett . Első könyve, a The Community Use of Schools 1927-ben jelent meg. A következő évben a Harvard jogi karán lett kutató, később férje is itt lett professzor, és közös kutatásokat folytattak, témájuk a bűnőzői karakter- és viselkedés. Leghíresebb, úttörő munkájuk 500 Criminal Careers címmel jelent meg, mely a Massachusetts Reformatory egykori elítéltjeinek életét tanulmányozta. Néhány további könyvük: Five Hundred Delinquent Women, One Thousand Juvenile Delinquents: Their Treatment by Court and Clinic, Family Environment and Delinquency.


Április 12. osztrák hoteltulajdonos, szakács (1817–1904)

altA modern turizmus és gasztronómia egyik úttörője. Frau Emma, Europa – a legenda szerint elég volt ennyit írni a borítékra, és a világ bármely tájáról a tiroli fogadósnő kezébe jutott. A Schwarzer Adler híres volt vendégszeretetéről, remek konyhájáról, programjairól. Frau Emma volt az első, aki hegyivezetőket alkalmazott, akik biztonságos túrákra vitték a vendégeket. Az első volt, aki külföldi újságokban hirdetett.  Az első nő volt, akit a német alpesi egyesület tagjává fogadott, és alapító tagja volt az osztrák egyesületnek. Szállodájában gyakran megfordultak az osztrák uralkodócsalád tagjai is. Ferenc József császár 1899-ben a goldene Verdienstkreuz érdemrendet adományozta neki. 


Április 12. amerikai fényképész (1883–1976)

altAz amerikai fotóművészek nagyasszonyának karrierje 18 éves korában kezdődött és 93 éves koráig tartott, haláláig készítette képeit. A Washington egyetemen volt vegyészhallgató, diplomamunkáját a fotózás kémiai folyamatairól írta. 1910-ben alapította meg saját stúdióját és bíztatta a nőket példája követésére. 1934-ben több pályatársával létrehozták a Group f/64 csoportot a szakma művészeti irányának erősítésére. Fő témái a természet, aktképek és portrék és ipari létesítmények voltak. Képei külföldi kiállításokon is nagy sikert arattak. 


Április 12. mozdulatművész,  koreográfus, táncpedagógus (1896–1987) 

Budapesten született, ének- és tornatanárnak tanult.  orkesztikai iskolájának elvégzése után egész életét a mozdulatművészetnek szentelte. A huszas évek elején nagysikerű önálló esteket is adott, ahol a kortárs írók verseire táncolt. Az Orkesztika iskola vezető tanára volt, melyet Dienes Valéria emigrálása után ő vezetett tovább. 1930-ban megnyitotta saját iskoláját.  A bécsi, berlini, párizsi operaház is meghívta vendégtanárnak. A háború után újra megnyitotta iskoláját, ahol élete végéig tanított. 


Április 12. Emmy Beckmann német pedagógus, politikus, nőjogi aktivista (1880–1967)  

Wandsbekben született, Heidelbergben, Göttingenben és Párizsban járt egyetemre. 1911-ben kapta meg tanári diplomáját, egy hamburgi középiskolában kezdett tanítani. 1927-ben a Helene-Lange-Oberrealschule igazgatójává nevezték ki, a következő évben ő volt az első nő, aki szakfelügyelői megbízást kapott. 1933-ban a nácik hatalomrajutása után minden tisztségétől megfosztották. A háború után komoly részt vállalt a hamburgi iskolarendszer újjászervezésében. Tevékenységének fontos része volt a nők érdekképviselete, 1915-ben alapító tagja volt a Stadtbund hamburgischer Frauenvereine nőszervezetnek. 1914-től tagja, 1921 és 1933 között elnöke volt az Allgemeine Deutsche Lehrerinnenverein pedagógus egyesületnek. 1925-ben részt vett a Washingtonban tartott nemzetközi nőkongresszuson. Alapító tagja volt a Hamburger Frauenring és a Hamburger Akademikerinnenverein nőegyleteknek. 1921-ben lett a Deutsche Demokratische Partei és a városi tanács tagja. A háború után az FDP (Freie Demokratische Partei) tagja volt. Nevéhez fűződik 1947-ben az Arbeitsgemeinschaft für Mädchen- und Frauenbildung nőszervezet létrehozása. 1953-ban megkapta a Große Bundesverdienstkreuz kitüntetést, 1961-ben pedig az első nő volt, akit a Bürgermeister-Stolten-Medaille-al tüntettek ki.  


Április 12. Montserrat Caballé spanyol operaénekes (1933–2018)  

A "bel canto királynője" Barcelonában született, a Conservatori Liceu hallgatója volt, ahol többek között Eugenia Kenny és Napoleone Annovazzi voltak a mesterei. Végzés után 1956-ban a bázeli Operaház tagja lett, Mimi szerepében debütált. 1959-ben Bremába szerződött. Világhírnévre 1965-ben egy bravúros beugrással tett szert, amikor Marilyn Horne helyett elénekelte a főszerepet Donizetti: Lucrezia Borgia című operájában a Carnegie Hallban. A darab végén 25 percig állva tapsolt a közönség. Az elkövetkező években játszott a Metropolitanben, a Scalaban, a Covent Gardenben, elénekelte az operairodalom szoprán repertoárjának javát, partnerei voltak többek között Plácido Domingo, Franco Corelli, José Carreras, Giuseppe Di Stefano, Luciano Pavarotti. Büszke volt származására, gyakran énekelt katalán népdalokat. 1987-ben Freddie Mercury-val készített közös lemezt Barcelona címmel. Több jótékonysági szervezetet  támogatott, alapítvány hozott létre a barcelonai szegény gyerekek számára. Az UNESCO jószolgálati nagykövete volt.
 


Április 13. osztrák műkorcsolyázó (sz. 1951)

Trixie – így ismerték mindenhol – remek technikájáról, fegyelmezettségéről volt híres, a versenyeken rendszerint már a kötelező programban komoly előnyt szerzett. Európa- és világbajnok 1971-ben és 72-ben, Sapporóban az olimpiai aranyat is megnyeri. A versenyzéstől való visszavonulása után az Ice Follies, majd a Holiday on Ice jégrevüvel járta a világot. 2002-ben,  az osztrák műkorcsolyaszövetség elnökévé választották, előtte ezt a tisztséget csak férfiak töltötték be. 2004-től tagja az osztrák olimpiai bizottságnak is.


Április 13. angol társadalmi reformer, feminista (1828–1906)

altA viktoriánus kor egyik legforradalmibb szellemiségű alakja. Élesen támadta korának álszent felfogását, fellépett a nők és gyerekek kiszolgáltatottsága, kihasználása ellen. Fiatalkorától élete végéig aktivan részt vett a feminista mozgalomban. Fontosnak tartotta a nők iskoláztatását, ezért 1867 több társával létrehozta a North of England Council for Promoting the Higher Education of Women szervezetet. Élesen kikelt a szexuális erkölcs kettős mércéje és a prostitúció ellen, a prostituáltakat a rendszer áldozatainak tekintette. Sikeres kampányt vezetett a  Contagious Diseases Acts törvény eltörléséért. 

Néhány munkája: The Education and Employment of Women; Women's Work and Women's Culture; An Appeal to the People of England on the Recognition and Superintendence of Prostitution by Governments, by an English Mother; Personal Reminiscences of a Great Crusade. 


Április 13. lengyel orvos (1854–1918)

altAz első nő, aki orvosi gyakorlatot folytatott Lengyelországban. Zürichben járt egyetemre,  tanulóévei alatt Edward Hitzig professzor asszisztense volt. 1877-ben diplomázott, rövid ideig Berlinben és Bécsben dolgozott. Hazájában szeretett volna dolgozni, de mert nő volt, nem kapott engedélyt az államvizsga letételére, így nem tudott belépni  az orvoskamarába, ami a praktizálás alapfeltétele volt. Elkeseredésében Szentpétervárra költözött, ahol letehette az államvizsgát, ami feljogosította orvosi működésre Oroszországban és Lengyelországban. 1882-ben Varsóban veszélyes járvány tört ki az újszülöttek között, megfékezésére több anyaotthont nyitottak, az egyik vezetésével Annát bízták meg. 29 évig vezette az évek során híres nőkórházzá fejlődő létesítményt. 

 


Április 13.  ausztrál feminista (1869–1949) 

Az első nő a Brit birodalomban, aki parlamenti képviselőválasztáson indult. Portlandban született, felvilágosult szellemű családba. Apja lányainak is alapos oktatást biztosított, anyagi és szellemi függetlenségre biztatta őket. Anyja a női egyenjogúság harcosa volt, Vida segített neki a Woman Suffrage Petition-t támogató aláírásokat gyűjteni. Belépett a United Council for Women’s Suffrage-be, 1899-ben elnökké választották. 1900-ban The Australian Women’s Sphere címmel alapított lapot. 1901-ben részt vett az American Women’s Suffrage Association nemzetközi konferenciáján. The Woman Voter címen hetilapot alapított 1909-ben. 1903-ban elindult a parlamenti választáson, 51497 szavazatával nem tudott bejutni. Az elkövetkező választásokon még négy alkalommal indult, egyre több szavazatot ért el, de bejutnia nem sikerült.  


Április 13.  Eudora Welty amerikai író (1909–2001)  

Az első író, akinek műveit már életében felvették a Library of America gyűjteményébe. A Mississippi állambeli Jacksonban született, a State College for Women majd a University of Wisconsin hallgatója volt, 1929-ben diplomázott. A nagy gazdasági válság idején fényképészként dolgozott, a fotózás iránti érdeklődése haláláig megmaradt. Első elbeszélése 1936-ban a Southern Review-ban  jelent meg, ezt követően rangos folyóiratok - The Atlantic Monthly, The New Yorker -   is közölték munkáit. A The Optimist's Daughter című regénye 1972-ben Pulitzer díjat kapott. Egykori háza szülővárosában múzeumként működik.  
Magyarul megjelent A számkivetett indián leányzó című gyűjteményes kötete. 
Néhány munkája: A Curtain of Green; Music from Spain; The Bride of the Innisfallen and Other Stories; Moon Lake and Other Stories; The Robber Bridegroom; The Ponder Heart; Losing Battles. 


Április 14. költő, festő (sz. 1938)

altAz ELTE bölcsészkarán végzett, 1962-től Párizsban él, publikál magyarul, franciául, fordít, fest. Munkásságáért kapott kitüntetései: Roboz Károly-díj (Izrael), Prix Mérit (Franciaország), Magyar Köztársasági Érdemkereszt. Néhány kötete magyarul: Faágak tánca, Lépcsők, Napóra mögött, Színné vált szavak; és franciául: L’escalies de vogul, L’ombre des eclairs, Dechirure de ciel. 

Részlet Lépcsők című verséből:

Akkor január volt,

Kegyetlen hideg

A Dunába vezettek a lépcsők

Mikor a kis cipőkből kilépve

Megálltunk -

Puskájukat ránk irányították a katonák

Azt hittük csak játékpuskák ezek,

A háború s a bombák

Felébredni sem volt időnk

Besötétedett az ég

S a parton

Tanúként álltak

Mint kiáltó vádiratok

A levetett gyerekcipők.....


Április 14. argentín rendező, író, feminista (1922–1995)

altLatin-Amerika egyik legismertebb és legnépszerűbb filmrendezője, az egyetlen nő a szakmában, aki hazájában és külföldön is sikeres volt. 1959-ben megalapította a Teatro Del Globo színházat, egyik alapítója a Mar del Plata filmfesztiválnak. Alapító tagja az argentín feminista mozgalomnak. Első  filmjét, a Crónica de una señora-t 58 éves korában készítette. Filmjeinek hősei olyan nők, akik helyet keresnek maguknak, küzdenek patriarchális világukkal. 

Néhány munkája: Señora de nadie; Momentos;Camila; Yo, la peor de todas; De eso no se habla; La balada de Donna Helena; El impostor.


Április 14. nepáli aktivista (sz. 1949)

altÉlete a nő- és gyermekkereskedelem elleni küzdelemről szól. A nepáli kislányok 5-6 éves koruktól ki vannak téve a veszélynek, hogy elrabolják és a közeli Indiába hurcolják őket szexrabszolgának. Az egykori angoltanárnő létrehozta a Maiti Nepal (anyaotthonok) nonprofit alapítványt, ahol a bordélyházakból menekülő nők biztonságban lehetnek, szakmát tanulhatnak.  Az 1993-ban saját házában létrehozott menedék mára nemzetközileg elismert  hálózattá nőtte ki magát, sokezer nő köszönheti neki életét. A CNN 2010-ben az év hősének választotta, megkapta a Courage of Conscience Award és a Mother Teresa Award elismeréseket.


Április 14. német pilóta, színész, üzletasszony (1901–1952) 

Berlinben született, jómódú értelmiségi családba. Mindenfajta sport érdekelte, tornázott, úszott, hegyet mászott, boxolt, síelt. 16 évesen lett színésznő, 1920-ban Schiller és Goethe darabjaiban szerepelt nagy sikerrel. Igazán ismertté az 1929-ben készült Die Ehe című film tette. A repüléssel egyik bátyja ismertette meg, 1928-ban szerezte meg pilótaengedélyét. 1931-ben az Egyesült Államokba emigrált, New Yorkban élt. A következő évben saját gépével Európába repült, útjáról írt cikkei több lapban megjelentek. Jó üzleti érzékét és a repülőgépekkel kapcsolatos ismereteit kamatoztatva ismert cégek, mint pl. a Junkers, Siemens,  Goodyear  konzultánsa volt.  

 


Április 14. Annie Maunder ír csillagász, matematikus (1868–1947)  

Annie Russel Strabane-ban született, lelkészcsalád lánya. Gyerekkorától érdeklődött a természettudományok iránt, 1886-ban elnyert egy ösztöndíjat és a Girton College (Cambridge University) hallgatója lett. 1889-ben kitüntetéssel tette le vizsgáit, matematikából első volt az egész évfolyamon. Mivel nő volt, a tudományos fokozatot nem kaphatta meg. 1891-től a Royal Observatory (Greenwich) egyik emberi kompjutereként dolgozott öt éven át. 1895-ben házasságot kötött Edward Maunder csillagásszal, így a szabályok szerint fel kellett adnia állását. A tudományos munkát – fizetés nélkül – azonban férjével közösen folytatta. Részt vett a British Astronomical Association expedícióin, használhatta a csillagászati eszközöket, különosen eredményesek voltak a napfogyatkozásal kapcsolatos kutatásai. Publikációi a férje neve alatt jelentek meg és tudományos konferenciákon sem tarthatott előadást. 1916-ban az első nő volt, akit beválasztották a Royal Astronomical Society tagjai közé, ettől kezdve saját nevével jegyezhette cikkeit. A tudós házaspár tiszteletére a Hold egyik krátere a Maunder nevet kapta. A Royal Observatory 2018-ban felállított új műszere a The Annie Maunder Astrographic Telescope nevet viseli. 


Április 15. izlandi tanár, politikus (sz. 1930)

altA világ első női államelnöke, demokratikus szavazáson választották meg. A Grenoble-i egyetemen, majd később a párizsi Sorbonne-on franciát és francia irodalmat, a koppenhágai egyetemen szinháztörténetet tanult, doktori értekezését az izlandi egyetemen védte meg. Volt tanár, tolmács, idegenvezető és 1972-tól 1980-ig a Reykjavik Színház igazgatója.  1980-ban választották meg Izland vezetőjének, 1984-ben és 1988-ban újraválasztották. Létrehozója a Council of Women World Leaders nevű szervezetnek, az UNESCO jószolgálati nagykövete. 


Április 15. Nawal El Moutawakel marokkói sportoló (sz. 1968)

altAz 1984-es olimpián Los Angelesben négyszáz gáton aranyérmes lett. Ő volt az első marokkói, és az első afrikai születésű muzulmán nő, aki olimpiát nyert. II. Hasszán király telefonon gratulált győzelméhez. Sportolói pályafutásának befejezése után edző lett. 1993-ban elindította a Courir pour le plaisir-t, az öt km-es futás azóta a legnagyobb női verseny lett a  muzulmán országokban. 2007-ben a marokkói kormány sportminiszterévé nevezték ki. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, 2006-ban a torinói téli olimpián az olimpiai zászlóvivők között, 2012-ben Londonban az olimpiai lángvivők között volt.


Április 15. író (1804–1837) 

Aaltz első magyar gyermekkönyv szerzője Szentivánfán született nemesi családból. Széleskörű nevelésben részesült, gyerekkorától tanulta a latin, angol, francia, német nyelveket, zongorázott és hárfázott. Igen fiatalon, 1821-ben ment férjhez távoli rokonához, Bezerédj Istvánhoz. Élénk társadalmi életet éltek, baráti körük liberális felfogású. Amália elbeszéléseket írt, melyek főleg a nőneveléssel, női sorsokkal foglalkoztak. Része volt az első szekszárdi óvoda megnyitásában. 1834-ben született lánya, Floriana, ettől kezdve tanulmányozta a klasszikus gyereknevelési munkákat. Flóri könyve címmel gyerekeknek írt gazdagon illusztrált, verseket, mondókákat, intelmeket, játékokat, kottákat tartalmazó könyvét halála után férje adta ki. 

 


Április 15. festő (1864–1923)

altPesten, majd 1879-től Münchenben tanult. 1883-ban elnyerte a Müncheni Nemzetközi Kiállítás nagy aranyérmét, ezzel rögtön ismertté vált a neve. 1885-ben modellt állt neki a Torinóban visszavonultan élő Kossuth Lajos. Berlinbe költözött, ahol hamarosan a legnépszerűbb portréfestő lett, megfestette többek között II. Vilmos császár, az Oldenburg hercegi pár, Zichy grófnő, Rotschild bárónő, Bismarck arcképét.  Arisztokrata modelljei nemcsak sokat fizettek, de értékes ajándékokkal is elhalmozták, komoly vagyonra tett szert. Rövid ideig Jevgenyij Lwoff orosz herceg felesége volt, válásuk után engedélyt kapott tőle a cím viselésére. 1908-tól haláláig az Egyesült Államokban élt, ahol  kora szinte valamennyi hírességéről készített portrét, mint Andrew Carnegie, Alton B. Parker, John Burroughs, Thomas Edison, Nikola Tesla.

 


Április 15. holland ellenálló (1892–1983) 

Haarlemben született, apja órásmester volt. Corrie tőle tanulta a szakmát, ő lett az első holland női órásmester. A mélyen vallásos család a Dutch Reformed Church tagja volt. Hollandia megszállása után a család megnyitotta otthonát az üldözöttek előtt, kapcsolatot teremtettek az ellenállási mozgalommal. Corrie egyik barátja, egy építész titkos szobát alakított ki házukban, ahol zsidókat bújtattak. Egy áruló feljelentése után 1944. február 28-án a Gestapo razziát tartott házukban. A titkos szobát és az ott tartózkodó hat személyt nem találták meg, de a családot és a velük lévő zsidó menekülteket koncentrációs táborba hurcolták. A családból egyedül Corrie maradt életben. A háború után az evangélium hirdetője lett, könyveket írt, előadásokat tartott.  A The Hiding Place című bestselleréből 1975-ben nagysikerű film készült. Érdemeiért a holland királynő lovaggá ütötte, Izrael állam A világ igazai közé választotta.  Corrie ten Boom 91. születésnapján halt meg, ami a zsidók hite szerint csak Isten kiválasztottainak jár. 


Április 16. cseh író, újságíró, feminista (1896–1942)

altSzegény családba született, tudásvágya és intelligenciája segítette át a nehézségeken. Az első világháború idején a pacifista mozgalom támogatója, belépett a kommunista pártba. Újságírói karrierje a Rezsevacka című női magazinnál indult, hamarosan több regénye is megjelent. Könyvei az egyszerű emberek mindennapi életével,a nők gondjaival foglalkoztak. Cikkekben, előadásokban harcolt a munkásnők helyzetének javitásáért, a szegények iskoláztatásáért. A náci megszállás alatt letartóztatták, a ravensbrücki koncentrációs táborban halt meg. 1965-ben Prágában szobrot állítottak az emlékére.


Április 16. amerikai biokémikus (1912–2003)

altAz első afro-amerikai nő az Egyesült Államokban, aki kémiából doktorált. A Queens College majd a New York University hallgatója volt, doktori disszertációját a Columbia egyetemen készítette és védte meg. Utána a Howard, majd a Columbia egyetemen tanított és kutatott. Komoly eredményeket ért el a koleszterinszint és az érelzáródás összefüggésének tanulmányozásában,  a témában fontos publikációi jelentek meg. Kidolgozott egy programot, mely az etnikai kisebbségekhez tartozó fiatalok egyetemi- és posztgraduális tanulmányait segítette elő. 1988-ban apja emlékére a Queens College-ban ösztöndíjat alapított afro-amerikai hallgatóknak. A New York Academy of Science és az American Association for the Advancement of Science tagja volt.


Április 16. amerikai szüfrazsett (1870–1956)

altA női választójogi mozgalom egyik vezére, a nők továbbtanuláshoz való jogának szószólója.  Egyike volt a Rutgers University első női kurátorainak, tagja volt a New Jersey College for Women vezetőségének.  Alapítója volt a New Jersey Birth Control League-nak, a Women's Political Union vezetője és a New Jersey Woman Suffrage Association alelnöke volt. Első elnöke volt a Newark League of Women Voters-nek, melynek célja a női választók politikában való eligazodásának segítése volt. Végrendeletében több, mint egymillió dollárt hagyott az Eagleton Institute of Politics létrehozására. 

 


Április 16. francia festő (1755–1842) 

Korának egyik legsikeresebb festőjét apja – aki híres portréfestő volt – tanította.  Ő is főleg portrékat készített,  húszévesen már ismert volt a neve. Az igazi siker 1779-ben jött, amikor Marie Antoinette  meghívta Versailles-be, hogy készítse el portréját. Az elkövetkező években a királynéról festett képek mellett több önarcképet is készített, az általa becsült festők stílusában. 1783-ban a Royal Academy felvette tagjai közé. A forradalom kitörésekor külföldre ment, rövidebb-hosszabb ideig élt Rómában, Nápolyban, Bécsben, Szentpétervárott, Moszkvában, Londonban, Svájcban. 1810-ben tért véglegesen haza Párizsba. Életéről Souvenirs de ma vie címmel írt könyvet.  


Április 16. Grace Livingston Hill amerikai író (1865–1947)  

A XX. század elejének népszerű írója száznál több regényt és számtalan elbeszélést publikált saját neve és Marcia Macdonald írói álnév alatt. Majdnem valamennyi művének főhőse fiatal, általában vidéki lány, aki komoly erkölcsi és fizikai megpróbáltatásokkal kerül szembe és nagy lelkierővel, bátorsággal legyőzi azokat. Az írást nagyon fiatalon kezdte, nagynénje gyerekeknek szóló, Pansy című lapjában közölt rövid történeteket. Első kötete 12 éves korában jelent meg, The Esselstynes címmel. Több művéből (The Mystery of Mary, The Best Man, Marriage in Transit, Crimson Roses) sikeres film készült. 
Néhány munkája: Miranda; An Unwilling Guest; Aunt Crete's Emancipation; The Man of the Desert; Exit Betty; The Girl from Montana; The Beloved Stranger; The Strange Proposal; Stranger Within the Gates; The Girl of the Woods; A Girl to Come Home To; Where Two Ways Met. 


Április 17. dán író (1885–1962)

altJómódú patriciuscsalád lánya, unokatestvéréhez, Bror von Blixen-Finecke báróhoz ment feleségül. Afrikában telepedtek le, egy kenyai kávéültetvényt vezettek. A házasság nem működik, Karen elvált kicsapongó életet élő férjétől. Többéves kapcsolata alakult ki az angol arisztokrata Denys Finch Hattonnal, aki írásra bíztatta. A romló gazdasági körülmények és Hatton halála miatt Karen eladta farmját, visszament Dániába és írni kezdett. Műveit Hemingway – aki általában igen kritikus volt írótársaival - rendkívül nagyra tartotta. A Volt egy farmom Afrikában c. életrajzi ihletésű. könyvéből Sydney Pollack rendezett filmet Meryl Streep, Klaus Maria Brandauer és Robert Redford főszereplésével. Blixen néhány műve magyarul: Téli regék, Babette lakomája, A halhatatlan történet


 

Április 17. Mary Alexander skót/holland származású üzletasszony (1693–1760)

altMary Spratt new york-i gazdag kereskedőcsaládba született. 1711-ben feleségül ment Samuel Prevoosthoz, nemcsak komoly hozományt, de remek üzleti érzékét is vitte a házasságba. Samuellel közösen vezették az üzletet, külföldön, főleg Angliában is voltak érdekeltségeik. Férje halála után Mary egyedül vitte tovább a céget. 1721-ben házasságot kötött James Alexanderrel, aki híres ügyvéd és politikus volt. Vagyonával és összeköttetéseivel nagy segítségére volt férjének, házuk a társasági élet középpontja lett. A kereskedést sem adta fel, az a hír járta, minden New York Citybe befutó hajón volt áru a részére. Két házasságából tíz gyereke született. 


Április 17. Johanna Mestorf német archeológus (1828–1909)

altAz első női múzeumigazgató Poroszországban. Svédországban volt nevelőnő, ahol megtanulta a skandináv nyelveket. Az archeológiával 1863-ban került kapcsolatban, amikor svédből fordított cikkeket. Annyira érdekelte a téma, hogy önálló kutatásba kezdett, archeológiai és etnográfiai cikkeket írt, szakértővé nőtte ki magát. Külföldi kongresszusokon tartott előadásokat, a Kiel Musesum tiszteletbeli munkatársa lett, 1891-ben megkapta igazgatói kinevezését, tisztelebeli doktorátust kapott. Bár a szakma elismerte, sok nehézséggel került szembe, nem engedélyezték számára a kieli egyetemen az előadások látogatását. Nyugdíjba menetelekor II. Vilmos császár sajátkezűleg aláírt fényképével ajándékozta meg, mivel hivatalos kitüntetés nőknek nem volt adható.


Április 17. német író, újságíró (1852–1928) 

Fiatalon kezdett írni, családja támogatta írói ambicióját. 17 évesen kötött házasságot Carl Boy kereskedővel, aki ellenezte írói tevékenységét és önállóságra törekvését, ezért 1878-ban fiával Berlinbe költözött. Sokat publikált, cikkeiben és regényeiben gyakran foglalkozott a nőkérdéssel, megírta a jelentős német nők életrajzát. Népszerűsége anyagi sikert is hozott, ez lehetővé tette számára, hogy kezdő női művészeket támogasson karrierjük elinditásában.    
Néhány munkája: Ein Tropfen; Nicht im Geleise; Werde zum Weib; Ein Augenblick im Paradies; Das ABC des Lebens; Vor der Ehe; Germaine von Stael; Eine Frau wie Du!;  Gestern und morgen.


Április 17. kozmetikus, üzletasszony (1926–2013)  

 

 


Április 17. Eggerth Márta koloratúrszoprán, filmszínész (1912–2013)  

Budapesten született, operaénekes édesanyja korán észrevette tehetségét, ő volt az első tanára. Márta első nyilvános szereplése 1923-ban a Vigadóban volt, ugyanabban az évben az Operában is megkapta első szerepét, Olympia volt a Hoffmann meséiben. Az elkövetkező években elénekelte a legigényesebb koloratúr szerepeket Rossini, Meyerbeer, Strauss darabjaiban. Kálmán Imre meghívására Bécsben is fellépett, és a zeneszerző támogatásával megkezdődött nemzetközi karrierje, Márta Eggerth néven. 1927-ben Berlinbe hívták egy a film főszerepének az eljátászására, két évre rá Jávor Pál partnere volt a Csak egy kislány van a világon című, első magyar hangosfilmben. 1930-ban a berlini UFA filmgyár szerződtette, hat év alatt negyven filmben szerepelt. Énekelt angol, francia és olasz filmekben is, de csak akkor fogadta el a szerepet, ha egy magyar számot is beletehetett. 1934-ben egy forgatás során ismerkedett meg Jan Kiepura lengyel tenorral, két év múlva házasságot kötöttek és gyakran léptek fel együtt. A nácizmus elől 1938-ban az Egyesült Államokba emigráltak, ahol sikereik tovább folytatódtak. A háború után Amerikán kívül szerte a világon koncertezett és újabb filmszerepeket is kapott. Kilencvenedik születésnapján a Theater an der Wien-ben lépett fel, 96 évesen koncertet adott New York-ban, századik születésnapján a Salzburger Nachrichtenen-nek adott interjút. 


Április 17. Susan Fenimore Cooper amerikai író 1813 - 1894    

Családja udvarházában, Heathcote Hill-ben (Mamaroneck) született. Apja, az akkor már híres író tanította, utazásaira is magával vitte. 1826 és 1833 között európai magániskolákban nevelkedett. 1836-ban családjával Cooperstown-ban telepedett le, és apja titkáraként dolgozott. Emellett a természet tanulmányozásával, növények és állatok megfigyelésével foglalkozott. Apja bíztatására írni kezdett, 1845-ben jelent meg első regénye, az Elinor Wyllys; or, The Young Folk of Longbridge, Amabel Penfeather írói álnév alatt. 1850-ben publikálta Rural Hours című leghíresebb, ma is népszerű könyvét. Apja halála után a hagyaték gondozásával foglalkozott. 1865-ben Thanksgiving Hospital névvel kórházat, 1873-ban Orphan House of the Holy Savior elnevezéssel árvaházat alapított, utóbbiban személyesen felügyelte az ott élő, közel száz gyerek nevelését.    
Néhány munkája: William West Skiles, a Sketch of Missionary Life in Valle Crucis in Western North Carolina, 1842–1862; The Lumley Autograph; Country Rambles in England; Mt. Vernon: A Letter to the Children of America; Female Suffrage: A Letter to the Christian Women of America; Rhyme and Reason of Country Life.


Április 18. Valentyina Kozlovszkaja orosz sakkozó, biokémikus (sz. 1938)

altA kaukázusi Jesszentyukiban született, biokémiából diplomázott. Korán kezdett sakkozni, 1965-ben nemzetközi mesteri címet szerzett és megnyerte az orosz női bajnokságot. 1976-ban nemzetközi nagymester lett. 1966-ban aranyérmes a Havannában tartott sakkolimpián. 1967-ben második lett a női világbajnokságon és a kievi nemzetközi versenyen. 1996-ban megnyerte a női szenior világbajnokságot. 

 


Április 18. ír/amerikai apáca (1829–1898)

altKatherine Russell Írországban született, 19 éves korában lépett be a Sisters of Mercy (Irgalmasnővérek) apácarendbe, ahol a Mary Baptist nevet kapta. 1851-ben tette le fogadalmát, ezután 3 évig a zárda iskolájában tanított. 1854-ben kinevezték annak a kis csapat apácának a vezetőjévé, akik San Franciscoba költöztek. Nem sokkal érkezésük után kolerajárvány tört ki a városban, a nővérek, akiknek volt tapasztalatuk, beálltak a városi kórházba betegeket ápolni. Saját kórházat is nyitottak, majd 1861-ben prostituáltaknak létrehozták az első Magdalene Asylumot. Mary Baptist mélyen vallásos volt, de nyitott szemmel járt a világban és tisztában volt a szegény, tanulatlan nők kiszolgáltatottságával. A menedékházban ezek a nők szakmát tanultak, lehetőséget kaptak önálló életre. Mary Baptist 1872-ben idősek és betegek számára alapított otthont. 


Április 18. Diana Poulton angol lantművész, tanár (1903–1995) 

Az angol reneszánsz muzsika és a lantjáték újrafelfedezője 1919 és 1923 között a Slade School of Fine Arts hallgatója volt. Egy koncerten Arnold Dolmetsch zenész és hangszerkészítő lant bemutatója után élete gyökeres fordulatot vett. Dolmetsch tanítványaként megtanult lanton játszani, múzeumokban és magángyűjteményekben felkutattta a lanttal kapcsolatos anyagokat, tanulmányozta John Dowland reneszánsz zeneszerző és lantos életét és zenéjét. 1926-ban volt első koncertje, évekig ő volt az egyetlen hivatásos lantjátékos hazájában. Több  tanítványából is sikeres művész lett. Tapasztalatait A Tutor For The Renaissance Lute című könyvében foglalta össze.    


 

Április 18. író, pedagógus, a magyar nőnevelés úttörője 1808 - 1892
 

 


Április 19. Paloma Picasso francia ékszertervező és parfümkészítő (sz. 1949)

altFrançoise Gilot író és Pablo Picasso festő lánya, művészek között nőtt fel. Karrierje 1968-ban, Párizsban indult, ahol jelmeztervezéssel foglalkozott. Munkái felkeltették Yves Saint Laurent érdeklődését, aki megbízta saját kollekciója kiegészítőinek elkészítésével. 1971-ben a görög Zolotas ékszercégnek kezdett dolgozni, 1980-ban a Tiffany részére készített ékszereket. 1984-ben kezdett illatszerekkel foglalkozni,  a Paloma Picasso márkanév alatt megjelent parfümök, és kedvence, a dráami vörös rúzs rövid idő alatt népszerűek lettek. 2001-ben Svájcba költözött, Lausanneban létrehozta a Paloma Picasso alapítványt szülei, főleg anyja emlékének ápolására. 


Április 19. török író, újságíró, feminista (1946–2006)

altAz isztambuli egyetemen szerzett tanári diplomát. 1972-ben a Hürriyet című lapban kezdett publikálni cikkeket, elbeszéléseket. Az 1980-as évek elejétől kezdve a feminista mozgalom vezetője lett,  a nők jogai, szexualitás, nők elleni erőszak volt írásainak témája. 1987-ben megjelent első regénye, a  Kadının Adı Yok (A nőnek nincs neve) hatalmas sikert aratott, több nyelvre lefordították. A hatalom betiltotta, arra hivatkozva, hogy obszcén, durva, káros a gyerekekre, aláássa a házasság intézményét. Két éves pereskedés után a könyv újra megjelenhetett, azonnal filmre is vitték, kasszasiker lett. 

Néhány munkája: Aslında Aşk da Yok; Kahramanlar Hep Erkek; Aynada Aşk Vardi; Aslında Özgürsün; Paramparça.


Április 19. Sarah Kemble Knight üzletasszony, naplóíró (1666–1727)

altJómódú bostoni kereskedőcsalád lánya, az irodalom és a zene mellett az üzletvitelt is megtanulta. 1689-ben férjhez ment egy hajóskapitányhoz, egy lányuk született.  Az apjától örökölt üzletet sikeresen vezette, még a jogi vonatkozásokat is megtanulta. 1704-ben lóháton, egyedül üzleti útra indult Bostonból New Havenbe, hogy egyik unokatestvére hagyatékát rendbetegye. Az öt hónapig  tartó útról részletes naplót vezetett, bemutatta az út nehézségeit, a fogadókat, az embereket, akikkel találkozott. Férje halála után Connecticutba költözött, ahol lánya élt. Boltot és fogadót nyitott, földet vásárolt, megsokszorozva addig is jelentékeny vagyonát. Naplóját 1825-ben Theodore Dwight Jr. adta ki The Journals of Madam Knight címmel.


Április 19. panamai tanár, feminista (1900–1961) 

San Miguelben született, 1919-ben végezte el a Panama városi tanítóképzőt. Diákkorában ismerkedett meg a feminista eszmékkel, társaival 1922-ben megalapították a Partido Nacional Feminista pártot. 1923-ban a Women's National Party alapítója és elnöke volt. Mozgalmi munkája mellett tanári munkáját is folytatta, 1944-ben létrehozta a United Teachers Association of Panama szervezetet, mely később komoly szerepet játszott az ország oktatáspolitikájában. Felnőttoktatási mozgalmat indított az írástudatlanság felszámolására. 2008-ban szobrot kapott, pénzérme viseli az arcképét, és posztumusz megkapta a legmagasabb  panamai kitüntetést, az Order of Manuel José Hurtado-t.

 


Április 19. német feminista (1872–1948) 

 

 


Április 20. spanyol filmrendező, feminista (1940–1997)

alt1940-ben született, az első női rendező a spanyol televíziónál. Joghallgató volt a madridi egyetemen, de érdeklődése a film felé fordult. Első művében feminista témát dolgozott fel, a másodikat (El Crimen de Cuenca) politikai tartalma miatt 1979-ben betiltották. Néhány évvel később a spanyol kulturális minisztérium filmmel foglalkozó részlegének vezetője lett. 1982-től Felipe Gonzalez miniszterelnök médiatanácsadója volt. Beltenebros című filmje 1992-ben a berlini filmfesztiválon Ezüst Medve díjat kapott. 57 éves korában szívrohamban halt meg.


Április 20. Seregélly Katalin operaénekes (1951–1980)

altNyíregyházán született, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult. Diplomája kézhezvétele után a budapesti Operaház szerződtette, emellett az Országos Filharmónia szólistája volt. Játszott a grazi Operaházban, gyakori vendégszereplő volt Európa dalszinházaiban. Ígéretesnek induló karrierjének 29 éves korában tragikus baleset vetett véget. Főbb szerepei: Azucena (Verdi: A trubadur), Carmen (Bizet: Carmen), Ulrica (Verdi: Álarcosbál).


Április 20. ausztrál futó (sz. 1938)

altAranylánynak becézték a 18 éves korában Melbourne-ben nyert három olimpiai győzelme után. Világrekorddal lett első 100 méteren, győzött 200-on és a 400-as váltóban. 1956 és 1964 között 18 világrekordot állított fel. Az 1960-as római olimpiát sérülés miatt ki kellett hagynia. 1964-ben Tokióban újra olimpiai bajnok lett, negyedik aranyérmét 400 méteren szerezte meg, ezt tartotta élete legjobb teljesítményének. Ugyanebben az évben megkapta a Helms Award kitüntetést. 1985-ben a Athletics Australia Hall of Fame, 2012-ben az IAAF (International Association of Athletics Federations) Hall of Fame tagjai közé választották. A 2000-ben Sydney-ben tartott olimpián az ausztrál zászlóvivők egyike volt. 

 


Április 20. amerikai feltaláló, író, költő, kiadó (1892–1970) 

A XX. század színes egyénisége New Yorkban született a felső tízezer közé. A nagy társadalmi életet élő lány 1910-ben készített a fűző helyett egy melltartót magának, 1913-ban nyújtotta be az ötletet szabadalmaztatásra, amit a következő évben megkapott és megalapította a Fashion Form Brassière Company-t. Közben férjhez ment, férje rossz néven vette, hogy az így keresett pénz a felesége külön jövedelme, és addig szekírozta, amíg Caress el nem adta a céget. A házasság válással végződött. Caress második férjével, Harry Crosbyval 1921-ben Párizsba költözött, ahol Black Sun Press néven könyvkiadót alapítottak, ami igen sikeresnek bizonyult. 1925-ben Crosses of Gold címmel első saját könyvét is kiadta. 1929-ben a férje szeretőjével együtt öngyilkosságot követett el, Caress ezután visszatér az Államokba.  Alapítója volt a Women Against War elnevezésű szervezetnek. Az ötvenes években megvette és művészteleppé alakította a Rómához közeli Castello di Rocca Sinibalda kastélyt. 1953-ban Passionate Years címmel publikálta önéletrajzát, amelyben a század szinte valamennyi jelentős művésze szerepel.


Április 20. norvég orvos, politikus (sz. 1939)   

Az első norvég női miniszterelnök Osloban született, az ottani egyetem orvostudományi karán végzett 1963-ban, két évvel később a Harvardon doktorált közegészségtanból. 1965-ben  Oslo városának tisztiorvosává nevezték ki. Gyerekkorától az Arbeiderpartiet (Munkáspárt) ifjúsági tagozatának tagja volt, egész életében aktvívan politizált. 1974-től 1979-ig a környezetvédelmi miniszteri posztot töltötte be. 1981-ben volt első miniszterelnöki megbizatása, majd 1986-89 és 1990-96 között viselte ezt a tisztet. Miniszterelnöksége alatt a 18 fős kabinetnek legalább 8 női tagja volt. 1983-tól az ENSZ-nek a fenntartható fejlődéssel foglalkozó bizottságának (UN World Commission on Environment and Development) elnöke volt, melyet csak Brundtland-bizottságnak emlegettek. 1998 és 2003 között a WHO főigazgatói tisztségét viselte. 2003-ban a Scientific American a Policy Leader of the Year címmel tüntette ki. 2007-ben egyik alapítója volt a világ fontos problémáival foglalkozó The Elders szervezetnek. Komoly nemzetközi kitüntetések birtokosa, több rangos egyetem választotta tiszteletbeli doktorává. 


Április 21. indonéz feminista (1879–1904)

altJáván született arisztokrata családba. A jávai nők nem tanulhattak és serdülőkoruktól férjhezmenésükig nem hagyhatták el otthonukat. Kartini apja kapcsolatban volt a holland gyarmati hivatalla, és lányát Hollandiában iskoláztatta. Kartini nyelveket, történelmet, irodalmat tanult és megismerkedett az európai eszmékkel, életmóddal. Hazatérése után a hagyományoknak megfelelően nem hagyhatta el a házat, idejét levelezéssel töltötte. Levelezőtársai között volt Marie Ovink-Soer holland feminista is. Kartini leveleiben sokat foglalkozott az indonéz nők életével, bezártságuk feloldásának lehetőségeivel, taníttatásukkal, férjhezmenetele után iskolát tervezett nyitni lányok számára. 25 évesen, gyerekszülésben halt meg. Leveleit 1911-ben Door duisternis tot licht (Sötétségből a világosság felé) adták ki, ennek eredményeként Hollandiában létrejött a Kartini alapítvány, amely 1916-ban megnyitotta Jáván az első lányiskolát. 


Április 21. kanadai orvos (1841–1921)

altAz első kanadai orvosnő skót emigránsok gyereke, Stratfordban nőtt fel. Iskolái elvégzése után házasságkötéséig tanított, de orvos akart lenni, férje támogatta ambicióját. Mivel abban az időben Kanadában nőket nem fogadott orvosegyetem, az Egyesült Államokban  a Pennsylvania egyetem hallgatója lett és 1875-ben lediplomázott. Ugyanabban az évben külön engedéllyel letehette Ontario államban a regisztrációs vizsgát, és az első nő lett, aki orvosi gyakorlatot folytathatott Kanadában. Egészen 1880-ig az egyetlen is maradt, akkor avatták orvossá Emily Stowe-t. Fontosnak tartotta, hogy minél több nő kapjon lehetőséget a tanulásra, ezért egyik alapítója és támogatója volt 1883-ban Kingstonban a Women’s Medical College-nak. 


Április 21. dán zeneszerző (1850–1919)

altKoppenhágában nőtt fel, mélyen vallásos családban. 18 éves korától néhány évig egy egyházi iskolában tanított 1886-ig. Gyerekkorától zongorázott, több évig Emil Hornemann tanítványa volt. Az 1880-as évek elején kezdett komponálni, főleg dalokat írt. Legtöbb művéhez a szöveget Ingeborg Kristiane Rosenørn-Teilmann írta, akivel több, mint harminc éven át éltek együtt. 

Néhány munkája: 18 Romancer og Sange med Pianoforte; Raadhusklokkernes Sang; Fred paa Jorden; Fire Folkeviser;  Serenaden af J. L. Runeberg; Hjælp mig min Gud og Herre; I Lunden er der Fuglesang.

 


Április 21. keramikus, szobrász, grafikus (1894–1987) 

1914-től az Iparművészeti Főiskola hallgatója volt, szobrászatot Abt Sándortól és R.A. Zutt-tól tanult, mellette a Magyar Képzőművészeti Főiskola esti rajztanfolyamára járt. A Képzőművészeti szabadiskolában Vedres Márknál tanult, később Beck Ö. Fülöp magántanítványa lett. 1920-ban házasságot kötött Varga Hugó János költő, filozófussal és Bécsben telepedtek le. Kerámikusként dolgozott, Ausztriában, Egyiptomban, Kanadában, Németországban  is voltak kiállításai. Grafikusként portrékat rajzolt  valamint bátyja, Zsigmond műveihez készített illusztrációkat. Önéletrajzát Heten voltunk címmel adta ki 1984-ben. 

 


Április 21. angol író, költő (1816–1855)   

Haworth-ban nőtt fel, három nővérével együtt a Clergy Daughters' School intézetben tanult. A rideg bánásmódba és az elégtelen ellátásba belebetegedtek, és bár kivették őket az iskolából, két nővére, Maria és Elizabeth nem élte túl. 1931-től Mirfield-ben a Roe Head School hallgatója volt, végzés után egy évig tanított, később nevelőnőként dolgozott. Charlotte és másik két nővére, és Anne korán kezdtek írni, verseiket 1846-ban Currer, Ellis és Acton Bell írói álneveken közös kötetben publikálták. Első regényét (magyarul: Az angoltanár) több kiadó is visszautasította, egy évvel később azonban a Jane Eyre című könyve már nagy sikert aratott. 1854-ben apja segédlelkésze, Arthur Bell Nicholls felesége lett. Egy év sem telt el, amikor többhónapos terhesen meghalt.
Néhány munkája: Jane Eyre; Shirley; Villette; The Professor 


Április 22. grafikus, illusztrátor (sz. 1928)  

altA budapesti Iparművészeti Főiskolán és a Képzőművészeti Főiskolán tanult. 1952-től a Természettudományi Múzeumnak és a Nemzeti Múzeumnak dolgott, 1956-57-ben svájci tanulmányútja során illusztrátori képzést kapott. Tudományos- és gyerekekönyvekhez is készített illusztrációkat. Néhány évet a nápolyi tengerbiológiai állomáson töltött, 1975 és 1990 között a szegedi egyetem Nüvénytani Tanszékének munkatársa votl. Itthon és külföldön is több kiállításon szerepelt, 1955-ben Munkácsy díjjal tüntették ki. 

Néhány munkája: Homokország (természetismertető gyermekkönyv),  Úton-útfélen (növényakvarellek),  Opisthobranchia des Mittelmeeres (tengerbiológiai monográfia), Termések (1986), Szemlélődés (versek).


Április 22. olasz neurológus, Nobel-díjas (1909–2012)

altKonzervativ család lánya, nehezen tudta apját meggyőzni, hogy egyezzen bele egyetemi tanulmányaiba. A torinói orvosegyetemet 1936-ban végezte el, az Anatómiai intézetben kapott állást, de ez rövid ideig tartott, Mussolini 1938-ban kibocsátott rendelete kizárta a zsidókat a tudományos pályáról. A bújkálás évei következtek, egészen a háború végéig. 1947-ben elfogadott egy állást St. Louis-ban a Washington egyetemen. Egy évről volt szó, harminc lett belőle, komoly tudományos eredményekkel. 1962-ben Rómában is létrehozott egy kutatólaboratóriumot, ettől kezdve idejét megosztotta St. Louis és Róma között. 1986-ban kollegájával, Stanley Cohennel megosztva Nobel Díjat kapott.  


Április 22. dán feminista (1823–1891)

altA Danske Kvindeforeningers Valgretsforbund (DKV, dán nők szüfrazsett szervezete) alapító tagja, 1889-1891 között elnöke volt. Lelkészcsaládból származott, férje is az volt. Fiatalságától felháborította, hogy a nők nem teljesjogú tagjai a társadalomnak. Jótékonysági egyesületet alapított, annak képviseletében ő volt az első nő, aki nemzeti ünnepen beszédet tartott. 1872-ben férjével és lányával belépett a -ba. 1885-től a Kvindelig Fremskridtsforening (Nők a haladásért) szervezet vezetőségének a tagja, 1885-ben ő képviselte az egyesületet az első Nordic women's conference-en.  Tagja volt a Hvad vi vil szüfrazsett lap szerkesztőbizottságának.  


Április 22. író (1901–1989) 

Termékeny és sikeres író volt, első elbeszélései 1921-ben a Pesti Naplóban jelentek meg, 1927-től három évig Párizsból tudósította a lapot. 1930-ban Kolozsvárra költözött, az Ellenzék című lap munkatársa volt, 1936-tól  Budapesten élt. Alapító tagja volt az Ezredvég című folyóiratnak. Könyvei az olvasók minden korosztályában igen népszerűek voltak. Három alkalommal kapta meg a József Attila díjat. 
Néhány munkája: A Szentpétery gyerekek; A könnyelmű Balogh-lány; Magda titka; Szerelmes idegenek; Bányai Júlia; A francia kislány; Mostohatestvérek; A jó fiú; A tűzpiros üveggömb; Körülményes ifjúság;  Apollónia kisasszony vendégei; Júlia vándorévei; A fivér; Az öreg hölgy történetei.


Április 22. angol szüfrazsista, a nők oktatásnak úttörője (1830–1921) 


Április 22.  spanyol filozófus (1904-1991)

María ZambranoMaría Zambrano Alarcón (1904. április 22., Malaga - 1991. február 6., Madrid) spanyol filozófus és esszéista. Spanyolországban hosszú száműzetését követően csak a 20. század utolsó negyede után ismerték el. Idős korában megkapta a Spanyolországban odaítélt két legmagasabb irodalmi díjat, 1981-ben az Asztúria hercege-díjat, 1988-ban pedig a Cervantes-díjat.  

Legnagyobb hatású munkái társadalmi-politikai témákat érintettek. A Horizonte del liberalismo (1930), a Los intelectuales en el drama de España (1937) és mindenekelőtt a Persona y democracia (1958) a legreprezentatívabb műveinek számítanak, amelyek a polgári elkötelezettség melletti kiállás fontosságát, módját és lehetőségeit beszélik el. Gondolkodásában az ember történelmi szerepe, illetve e szerep tudatosításának fontossága köszön vissza, amit a humanizmus eszmeiségével, a "történelem és a társadalom humanizálásával" kívánt elérni.


Április 23. író (1926–2003) 

altA szegedi egyetemen filozófiát, néprajzot, magyar és német irodalmat hallgatott, a budapestin szociológiát, filozófiát és pszichológiát tanult. Az Ifjúsági (Móra) könyvkiadó szerkesztője, 1964-1987 között főszerkesztője volt; 1987-ben nyugalomba vonult. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) megbízott elnöke, a nemzetközi Andersen-bizottság tagja volt. Gyermekkönyvei 35 idegen nyelven, 40 kiadásban jelentek meg. Több könyvéből rajzfilm készült, gyermekeknek szóló tévéjátékát sugározták. Számos kitüntetés: József Attila-díj, a Gyermekekért díj birtokosa, a Mosolyrend Lovagja, Kossuth díjas. 

Néhány munkája: Csip-csup, Ha én felnőtt volnék, Felelj szépen, ha kérdeznek, Velem mindig történik valami, Kire ütött ez a gyerek?, Már óvodás vagyok, Az úgy volt..., A lemez két oldala, A Hét Bőr, Felnőtteknek írtam. Cvikkedli.


Április 23. angol zeneszerző, szüfrazsett (1858–1944)

altKorának egyik jelentős zeneszerzője katonacsaládba született. Apja sokáig ellenezte, hogy lánya zenét tanuljon, végül Ethel mégis elérte, hogy beiratkozhatott a lipcsei konzervatóriumba. Sokat komponált, zongoradarabokat, szonátákat, misét, operát. 1893-ban volt első angliai bemutatója. Ő volt az első nő, akinek operáját a Covent Gardenben előadták. Megismerkedett Emmeline Pankhursttel és lelkes híve lett a szüfrazsett mozgalomnak, két hónapra be is börtönözték. The March of the Women címmel írt műve  a mozgalom indulója  lett. 1922-ben megkapta a Dame of the British Empire címet. Lassan elvesztette hallását, nem tudott komponálni, ekkor írni kezdett, több regénye is megjelent. 

Szüfrazsett induló:   


Április 23. ausztrál tanár, feminista (1858–1923)

alt1883-ban ő volt az első nő, aki ausztrál egyetemen diplomát kapott. Tanított Ballaratban, Sydneyben, Melbournben. Az 1890-es években került kapcsolatba a szüfrazsett mozgalommal, amelynek lelkes támogatója lett. 1912-14 között megválasztották a Women's Political Association alelnökének. 1914-ben belépett a Labor Party-ba, a Women's League of Socialists tagja volt. Kortársai szerint szellemes, meggyőző, tanulságos előadó és vitázó volt. Meggyőződéses pacifista, ellenezte a kötelező katonai szolgálatot is, hatásos háborúellenes beszédeket tartott.  


Április 23. indiai tanár, író, feminista (1858–1922) 

Az előkelő brahmin kasztból származott, apjátol széleskörű ismereteket kapott, a szanszkrit nyelvet is megtanulta. Szülei korai halála után 1880-ban férjhez ment, nem egészen két év múlva özvegyen maradt egy kislánnyal. Cikkeket írt, tanított és megalapította az Arya Mahila Samaj társaságot a nők, különösen az özvegyek helyzetének javítására, valamint a gyermekházasságok eltörlésére. 1883-ban angliai ösztöndíjat nyert, a Cheltenham Ladies' College-ban tanított szanszkritot. 3 évvel később Amerikába ment, ahol az oktatási rendszert tanulmányozta. 1889-ben hazatért és megalapította a Sharada Sadan nőiskolát. Több könyvet írt az indiai nők helyzetéről, legismertebb a The High Caste Hindu Woman.


Április 24. holland feminista (1836–1916)

altJómódú értelmiségi család lánya, jó neveltetést kapott. A nőkérdéssel J.S. Mill tanulmányának elolvasása után kezdett foglalkozni. 1872-ben megalapítja az Algemeene Nederlandsche Vrouwenvereeniging Tesselschade egyesületet, melynek célja a nők tanuláshoz és munkához való jogának kivívása, önállóságuk biztosítása. 1878-ben hivatásos ápolónők képzésére alapította a Vereeniging voor Ziekenverpleging egyesületet. Belung und Recht címmel kéthetente megjelenő, a nők jogaival foglalkozó lapot alapított. A nőmozgalom minden ágával foglalkozott, több szervezet választotta tiszteletbeli tagjává. Munkáját nyolcvan éves korában bekövetkezett haláláig folytatta. 


Április 24. haiti feminista (1874–1950)

alt1934-ben Haitin elszánt nők megalapították a jogaikért harcoló La Ligue Feminine d’Action Sociale (LFAS) egyesületet, követelték a nők tanuláshoz való jogát, a férfiakéval egyenlő jogokat, választójogot, a házas nők keresetükhöz való jogát. Az egyesület egyik alelnöke, később elnöke Alice volt, született szervező, energikus, jó kapcsolatokkal. Szót értett a társadalom különböző rétegeiből jött emberekkel, talán ezért volt ragadványneve Az anya. 1950 áprilisában az LFAS első szüfrazsett kongresszusán 43 haiti és 17 nemzetközi nőszervezet vett részt. A nők erődemonstrációja végül eredményt hozott, november 4-én választópolgárok lettek. Néhány nappal előtte a haldokló Alice Garoute ezt írta: “Azt szeretném, hogy azon a napon, amikor a nők először szavaznak, jöjjenek el néhányan és tegyenek virágot a síromra.” 


Április 24. svéd orvos (1861–1950)

altA lundi egyetem első női hallgatója és a második nő, aki svéd egyetemen orvosi diplomát szerzett. A gyógyítás nála családi örökség – anyja, nagyanyja, dédanyja javasasszony volt, akiket sokszor üldöztek, boszorkánynak kiáltottak ki. Amikor az egyetemek nőket is felvettek, a család úgy határozott, legyen „hivatalos” gyógyító is közöttük. 1880-ban lett egyetemista, két évig egyetlen nő a férfihallgatók között, akik elfogadták és tisztelettel bántak vele. Dolgozott Malmőben, a stockholmi Karolinskában, később 32 éven át magánpraxist folytatott. 


Április 24. ausztrál politikus, szüfrazsett (1877–1964) 

Az első nő, aki Queensland államban választáson indult és bekerült a Parlamentbe. Képviselősége ideje alatt a verandán étkezett, mert nem léphetett be a képviselőház éttermébe. Az épületben női mosdó sem volt. Irene óvónői diplomájának megszerzése után férjével Brisbane költözött. Aktívan részt vett a nőmozgalomban,  1912-ben a Queensland National Council of Women elnökévé választották. 1929-ben a Country and Progressive National Party (CPNP) színeiben beválasztották a parlamentbe. Hatásos szónoknak és szellemes vitázónak bizonyult, nevéhez fűződik az első női rendőrtiszt kinevezése Queenslandben. Az 1932-es választáson elvesztette képviselői mandátumát, de közéleti tevékenységét tovább folytatta. Alelnöke volt a Lyceum Club-nak és a Queensland Women's Peace Movement-nek, elnöke az Association for the Welfare of Mental Deficients szervezetnek.   


Április 24. amerikai orvos (1847–1875)  

Az első amerikai orvosnők közé tartozott, a North Carolina Medical Society első női tagja volt. Az Észak-karolinai Washingtonban született, apja jogász, újságíró, anyja tanítónő volt. A Washington Academy elvégzése után, 17 évesen elemi iskolai tanítóként dolgozott, ez azonban nem elégítette ki. Orvos akart lenni, és mivel a Harvard Medical School nem vett fel nőket, Svájcba utazott ahol a zürichi egyetem orvoskarárának hallgatója lett. 1871-ben kitüntetéssel diplomázott, a következő évtől Bostonban a New England Hospital for Women and Children kórház orvosaként dolgozott. Rövidesen elismert nőgyógyász és sebész vált belőle, a korabeli szaklapok gyakran számoltak be műtétjeiről. 1875-ben barátaival Európába utazott az SS Schiller hajóval, amely Szícilia partjainál hajótörést szenvedett, a tragédiát senki nem élte túl. 


Április 25. fotóművész, szociofotós (1909–1978)

alt"Keserves és szépséges arcok, férfiak és nők, gyermekek is, kicsik és nagyobbak, mindegyik elbűvöl a felvétel művészi tökélyével és megrendít az arcok kifejező erejével. Kálmán Kata fotói a jól látható szegénység ellenére az emberi lét elbitorolhatatlan méltóságát mondják ki" - írta Boldizsár Iván a TIBORC-album képeiről. A szakma minden ága érdekelte és mindegyiket ki is próbálta, szociofotók, természetfotók, néprajzi fotók, városképek egyaránt megjelentek kiállításain. 

Néhány albuma: Tiborc, Kálmán Kata fényképeskönyve, Szemtől szemben.


Április 25. Hoang Thanh Trang vietnami származású magyar sakkozó (sz. 1980)

altNemzetközi mester, női nemzetközi nagymester, 2007-től férfi-női nagymester, az első magyar Európa-bajnok. Hanoiban született, tíz éves volt, amikor szüleivel Magyarországra költöztek. 1998-ban első lett a húsz éven aluliak világbajnokságán. Négy olimpián szerepelt, 2006-ban Torinóban első táblásként veretlenül játszott. 2005-ben a csapat Európa-bajnokságon első táblásként aranyérmet szerzett. 2011-ben megnyerte a rapid női Európa-bajnokságot. Eddigi legnagyobb sikere 2013-ban a belgrádi Európa-bajnokság, tizennegyedik kiemeltként remek versenyzéssel  9 ponttal (7 győzelem, 4 döntetlen) nyerte meg. 2013-ban az év magyar sakkozójának választották.


Április 25. román orvos (1920–2008)

altA világ első női idegsebészeként tartják számon. 1939-ben a bukaresti orvosegyetemen kezdte meg tanulmányait. 1943 nyarán a Fălticeni kórház sebészeten dolgozott önkéntesként, főleg amputációkat végzett. 1943 októberétől a bukaresti 9. számú kórház rezidense volt, a város bombázása alatt neki kellett egy sürgős agyműtétet elvégeznie. Diplomájának kézhezvétele után a kórház híres vezető idegsebésze, Dimitrie Bagdascar felajánlotta, hogy lépjen be a csapatába. Az ott töltött 47 év alatt szakterületén nemcsak hazájában, de az egész világon elismert lett. 

 


Április 25. Agneta Andersson svéd kajakozó (sz. 1961)  

Karlskogaban született, a helyi Bofors Kanotklubb-ban kezdett sportolni. Öt olimpián összesen hét érmet nyert. Háromszor volt olimpiai bajnok (Los Angeles 1984 két arany, Atlanta 1996 egy arany), két ezüsérmet (Los  Angeles és Barcelona 1992) és két bronzérmet (Barcelona, Atlanta)   nyert. Világbajnokságokon egy arany-, három ezüst- és hét bronzérmet szerzett. 1996-ben a Svenska Dagbladet aranyérmével tüntették ki. Szülővárosában a Möckeln tó partján 2009-ben szobrot állítottak tiszteletére.  

 


Április 25. Sally Salminen finn író (1906–1976)  

Az Åland szigeteki Vårdö-ben született, 12 gyerekes, szegény családba. Kamaszkorában már a falu szatócsboltjában volt kisegítő, 18 évesen Stockholmba ment, ahol kezdetben házicselédként, majd bolti eladóként dolgozott. Szabadidejében esti tanfolyamokon képezte magát és rengeteget olvasott. 1930-ban egyik nővérével az Egyesült Államokba emigráltak, ott kezdett bele a Katrina című könyvébe. A finn/svéd Holger Schildts Förlag regényírói pályázatot hirdetett, Sally beküldte kéziratát, és nyert. A könyv hatalmas nemzetközi sikert hozott, húsznál több nyelvre – köztük magyarra is – lefordították. A pénzdíj és később a jogdíjak lehetővé tették, hogy hazaköltözzön Åland-ra és csak az írásnak éljen. Megismerkedett és házasságot kötött Johannes Dührkop dán festővel, akivel Dániába költöztek. A II. világháború alatt rész vettek a dán ellenállási mozgalomban. A háború után beutazták a világot, Johannes képekben, Sally könyvekben örökítette meg élményeiket. A hatvanas évek végétől négy kötetben írta meg önéletrajzát. 
Néhány munkája: Den långa våren; Lars Laurila; Barndomens land; Prins Efflam; Vid havet; På färder i Israel; Min amerikanska saga; I Danmark; Världen öppnar sig.    


Április 26. Fanny Blankers-Koen holland atléta (1918–2004)

altAz 1948-as olimpián négy aranyérmet szerzett 100 és 200 méteres futásban, 80 méteres gátfutásban és 4x100 méteres váltóban. Azért nem többet, mert az olimpia szervezői úgy döntöttek, hogy a nők csak három egyéni számban indulhatnak, mert “... a túl nagy fizikai terhelés veszélyezteti a nők egészségét”. Az olimpia évében ő tartotta a 100 m síkfutás, a 100 m gátfutás, a magasugrás és a távolugrás világcsúcsát. 1955-ben hagyta abba a versenyzést, a női atlétaválogatott kapitánya lett. 1999-ben a International Association of Athletics Federations az évszázad sportolónőjének választotta. 


Április 26. (Riznerová)  szlovák író, költő, feminista (1872–1951)

altŐt tartják a modern szlovák gyermekirodalom megteremtőjének. Tízgyerekes pedagógus családból származott, első írásai a Vlasť a svet című folyóiratban jelentek meg 1887-ben. Legtermékenyebb időszaka 1892-1910 között volt, írt prózát, verset, balladákat, gyerekregényeket, fordított, lektorált. Tevékenyen részt vett a korabeli művészeti és irodalmi életben, olvasóköröket vezetett. Az 1869-ben alakult első szlovákiai nőszervezet, a Zivena aktiv tagja volt. Az első világháború alatt rendőrségi megfigyelés alatt állt, tevékenységét korlátozták. 

Néhány műve: Kmotrovia figliari; Rôznymi cestami; Z vesny života; V otroctve; Žena; Balady; Slovenská chalúpka; Kytka veršov pre slovenské dietky; Čin-čin.


Április 26. Lilian Vera Rolfe angol titkosügynök (1914–1945)

altGyerekkorában családjával Párizsban élt, így kifogástalanul beszélt franciául. A II. világháború kitörésekor Rio de Janeiroban dolgozott a brit követségen. 1943-ban hazatért Angliába és belépett a Women's Auxiliary Air Force-ba. Nyelvtudására felfigyelt a Special Operations Executive (Különleges műveletek osztálya), beszervezték ügynökeik közé. 1944-ben Orléans közelében ejtőernyővel ért földet és a Historian hálózat tagja lett. Francia partizánok híreit, német csapatmozgásokat jelentett Londonnak, részt vett fegyveres összecsapásokban is. A németek elfogták, brutálisan megkínozták és a ravensbrücki koncentrációs táborba hurcolták, ahol 1945-ben kivégezték. Halála után megkapta az angol Order of the British Empire és a francia Croix de Guerre kitüntetést. Angliában emlékházat, Franciaországban Montargis városában utcát neveztek el róla. 


Április 26. Creu Casas Sicart spanyol tudós (1913–2007) 

A XX. századi spanyol tudományos élet egyik legjelentősebb alakja Barcelonában született, kertész apjától örökölte a természet szeretetét. A barcelonai egyetemen gyógyszerészeti tanulmányai mellett botanikát is hallgatott, 1936-ban diplomázott. A polgárháború alatt gyógyszerészként dolgozott és ápolónői képesítést is szerzett. 1939-től az egyetem botanikai laboratóriumában kapott állást. Kutatói és oktatói feladatokat is ellátott, sokat dolgozott terepen. 1953-ban védte meg doktori értekezését. Mohákkal és páfrányokkal végzett kutatásai tették világhírűvé. 1967-ben a barcelonai egyetem professzorává nevezték ki. Sokat publikált, tudományos konferenciák keresett előadója volt. 


Április 27. angol pilóta (1927–1988)

altAz első brit, aki szólóban körülrepülte a földet 1966-ban. Színésznő volt, színpadon és televízióban kisebb szerepekben lépett fel. Az ötvenes évek végén ismerkedett meg a repüléssel, ami szenvedélyévé vált. Első versenyét 1960-ban nyerte meg, haláláig több, mint száz rekordot állított fel. Három világkörüli szóló repülést teljesített, 1967-ben megnyerte a The Harmon International Aviation Trophy-t, 1968-ban megkapta az Order of the British Empire elismerést. Élményeiről két könyvet írt I Must Fly és On Top of the World címmel. Halála előtt önéletrajzán dolgozott. 


Április 27. román ügyvéd, feminista (1867–1935)

altAz első román jogásznő, és az első nő, aki Európában jogi doktorátust szerzett. 1884-ben jelentkezett a párizsi egyetem jogi fakultására, ahol gyanakvással fogadták, az is előfordult, hogy a portás nem akarta beengedni az épületbe. Az első év befejezése után azonban az egyetem professzora, Colmet De Santerre nagyon elismerően nyilatkozott róla. 1890-ben védte meg doktori értekezését, melynek ténája az anyák jogi helyzete volt. 1891-ben felvették a román ügyvédi kamarába, de praktizálni - ügyfelek híján - nem tudott. Részt vett a nőmozgalomban, alapító tagja volt a Societatea Domnişoarelor Române-nak (Fiatal román nők egyesülete). 


Április 27.  amerikai nőjogi aktivista (1810–1881) 

Az első nőmozgalmárok egyike a Massachusetts államban lévő South Danversben született. 1848-ban el akart válni alkoholista és őt rendszeresen bántalmazó férjétől. Ügyvédje felvilágosította, hogy az állam törvényei értelmében minden ingó- és ingatlan vagyonuk, még a feleség ruhái felett is a férfi rendelkezik. Felháborodásában petíciót nyújtott be – ő volt az első nő, aki ezt tette – a törvényhozáshoz a házassági jog megváltoztatásáért. Választ nem kapott, ezért minden évben újra és újra beadta indítványát, közben beutazta az államot, előadásokat tartott, röpiratokat írt, aláírásokat gyűjtött a nők jogainak törvénybe foglalásáért. 


Április 27. angol író, a feminizmus előfutára 

1792-ben írta meg "A nők jogainak követelése" c. művét. 


Április 27. amerikai író, történész (1851–1911)  

Korának jelentős és termékeny írója, 17 könyvet és számtalan cikket publikált. Az amerikai történelem, szokások és a mindennapi élet fáradhatatlan kutatója és elsőrangú ábrázolója volt. Olvasmányos, eleven írásai napjainkig megőrízték népszerűségüket.  
Néhány munkája: The Sabbath in Puritan New England; Customs and Fashions in Old New England; Colonial Dames and Goodwives; Colonial Days in Old New York; Curious Punishments of Bygone Days; Home Life in Colonial Days; Diary of Anna Green Winslow, A Boston School Girl of 1771; Stage Coach and Tavern Days; Old Time Gardens; Sun Dials and Roses of Yesterday; Two Centuries of Costume in America. 


Április 28. (Hilja Onerva Lehtinen) finn költő, író, feminista (1882–1972)

altHihetetlen mennyiségű, több, mint 100 000 verset írt, regényeket, elbeszéléseket, esszéket, kritikákat publikált, franciából fordított. Legfontosabb, leggyakoribb témája a nők személyes szabadsága, magán- és közéletük önállósága. Magyarul a Finn költők angológiájában olvashatjuk tőle.

Néhány verseskötete: Särjetyt jumalat (Megsebzett istenek), Kaukainen kevät (Távoli tavasz), Sielujen sota (Lelkek harca), Liekki (Láng), Kuilu ja tähdet (Űr a csillagok között). 

Próza: Mies ja nainen (Egy férfi és egy nő), Salainen syy (Szeptemberi titok), Pursi (Vitorlás). 


Április 28. kanadai atléta (1908–1987)

altAz első kanadai nő, aki olimpiai bajnokságot nyert. Saskatoonban nőtt fel, ott kezdett atletizálni, futásban, gerelyhajításban és magasugrásban ért el jó eredményeket. 1926-ban egy versenyen magasugrásban beállította a kanadai rekordot, ugyanabban az évben 1,58 méterrel világrekordott állított fel. Szépségéért rajongók a saskatooni liliomnak becézték. 1928-ban kanadai bajnokságot nyert magasugrásban. 1928-ban Amsterdamban volt az olimpia, az első, amin női atléták is indulhattak. Ethel 1,59 méterrel aranyérmes lett. 1930-ban a Brit Birodalmi Játékokon magasugrásban és gerelyhajításban is első lett. 1955-ben a kanadai Sports Hall of Fame tagjai közé választották. 


Április 28. angol építész, utazó (sz. 1959)

altNapjaink sikeres, külföldön is keresett építésze az első angol nő volt, aki motorkerékpáron körbejárta a földet. Fiatal lányként rajongott a motorokért, 16 éves korában kapta első gépét. Diákkorában először hazájában, majd Európában tett kisebb-nagyobb utakat. 1982-ben, diplomájának kézhezvétele után indult világkörüli útjára, a kaland három évig tartott. Az első állomás New York volt, az útvonal Ausztrália, Thaiföld, India, Nepál, Pakisztán, Irán, Törökország, Görögország, Jugoszlávia, Nyugat-Európán át vissza Angliába. Motorját maga szerelte, javította, több balesete is volt, kétszer kórházba került, de teljesítette álmát. 


Április 28. brit titkosügynök 1912 – 1995 

Franciaországban született, 1931-ben házasságot kötött az angol Roy Sansommal és Londonba költözött vele. A háború kitörésekor férje bevonult, ő három lányával vidékre ment. 1942-ben a SOE (Special Operations Executive, különleges feladatokat végrehajtó) egység tagja lett, kiképzése után a nácik által megszállt Franciaországban csatlakozott a Peter Churchill vezetésével működő csoporthoz. 1943-ban árulás miatt a csoport több tagját a Gestapo letartóztatta. Odettet kegyetlen kínzások után a ravensbrücki koncentrációs táborba hurcolták. 1946-ban ő volt az első nő Nagy-Britanniában, aki megkapta a George Cross kitüntetést. 1950-ben Franciaország  Becsületrendet adományozott neki.  


Április 29. újságíró (1913–1998)

altÍr újságíró lánya, Berlinben született, iskoláit Németországban, Franciaországban és Angliában végezte. 1936-ban az Egyesült Államokba költözött, a Newark Ledger c. lapnak dolgozott, majd a New York Tribune külföldi levelezője lett, Németországból és Franciaországból tudósított. A háború kitörésekor Londonba helyezték át. 1941-ben írásaiért megkapta a Newspaper Women's Club díjat. 1942-ben kezdett dolgozni a New York Times-nak, riportokat és cikkeket készített a londoni bombázásokról. 1944-ben a szövetséges csapatokkal Franciaországba ment, egy idő után a harctéren is készíthetett riportokat. A háboru befejezése után a nürnbergi perről tudósított. Férjével, Raymond Daniell újságíróval 1967-ig dolgoztak a New York Times-nak, majd Kanadába költöztek, ahol Tania a National Art Centre PR igazgatója volt nyugdíjba vonulásáig.


Április 29. (Eleanora Derenkovszkaja) amerikai filmes (1917–1961)

altKoreográfus, költő, író, táncos, fotós, az avantgard filmkészítés úttörője és jelentős képviselője. Kijevben született, gyerekkorában menekültek szülei a pogromok elől az USA-ba. A New York Universityn végzett 1939-ben, disszertációjának témája a szimbolikus költészet volt. 1943-ban vásárolta meg első kameráját, egy 16 mm-es Bolexet, ezzel készítette első filmét, a Meshes of the Afternoon-t. 

Néhány filmje: The Witch's Cradle; Ritual in Transfigured Time; The Private Life of a Cat; Ensemble for Somnambulists; Season of Strangers.

Néhány könyve: An Anagram of Ideas on Art, Form, and Film; Divine Horsemen. 


Április 29. svéd író, költő, feminista (1659–1730)

altAz első jelentős svéd írónő, 1693-ban megjelent, a női nem indokolt védelméről szóló írása miatt pedig az első svéd feministaként tartják számon. Kora szokásaitól eltérően rendkívül alapos nevelést kapott, apja elintézte, hogy a stockholmi német fiúiskolában – egyedüli lányként –  tanulhasson. A divatos festő, Elias Brenner felesége lett 1680-ban, házuk az irodalmi és művészeti élet egyik központja volt.  

Néhány munkája:  Det Qwinliga Könetz rätmätige Förswar; Poetiske Dikter; Vårs Herres och Frälsares Jesu Christi alldra heligaste Pijnos Historia rijmvijs betraktad.


Április 29. amerikai botanikus, szüfrazsett 1869 – 1963 

A középiskola elvégzése után Chicagoban egy újság korrektora volt, szabad idejében növényeket rajzolt és festett. 1901-ben a Field Museum asszisztenseként dolgozott, 1903-ban a U.S. Department of Agriculture  botanikai illusztrátora lett. Hamarosan terepmunkát is végzett, felfedezéseiről több publikáció jelent meg. Az Egyesült Államokon kívül brazíliai expedíciókon is részt vett. Több mint 70 közleménye jelent meg, a The Structure of Grasses Explained for Beginners és a Manual of grasses of the United States című könyvei a szakma alapműveinek számítanak. A University of Illinois díszdoktora, nemzetközi tudományos egyesületek tagja volt. A National Women's Party tagja, elkötelezett szüfrazsett volt. 1918-ban a Lafayette téren tartott beszédéért letartóztatták. 1919-ben a Fehér ház előtti tüntetésen való részvételéért 10 nap elzárásra ítélték, a börtönben éhségsztrájkja miatt mesterségesen táplálták. 


Április 30. új-zélandi rendező (sz. 1953)

altAz első új-zélandi rendező, aki a nemzetközi porondon is komoly rangot szerzett magának. Az egyetemen antropológiából szerzett diplomát, majd festészeti és filmes tanulmányokat folytatott. Már első rövidfilmje, a  Peel  Arany Pálmát kapott 1986-ban Cannes-ban. 1990-ben az Angyal az asztalomon című háromórás moziban egy új-zélandi írónő önéletrajzát dolgozta fel. Rendhagyó szerelmi története, A zongoralecke, az Új-Zélandra kényszerházasságba érkező néma nőről világsiker lett, a főszereplő Holly Hunter alakításáért Oscar-díjat kapott. Campion 1993-ban e filmjéért elnyerte a cannes-i Arany Pálmát, nő addig nem kapta meg ezt az elismerést. 

Néhány munkája: A Girl's Own Story, Sweetie, Portrait of a Lady, The Water Diary, Top of the Lake.


Április 30. skót geológus, paleontológus (1864–1939)

altAz első nő, akit a londoni egyetemen a tudományok doktorává avattak, és az első nő, aki a müncheni egyetemen PhD fokozatot szerzett. A XIX. század végének úttörő kutatója a tiroli Alpokban végzett feltáró munkákat, eredményeit német és angol tudományos lapokban publikálta, melyekkel komoly nevet szerzett a tudományos életben. Férje, Dr. John Gordon, a korszellemmel szöges ellentétben, tisztelte és támogatta munkáját. 1935-ben megkapta a Dame Commander of the Order of the British Empire címet és az Edinburgh-i egyetem díszdoktorává választotta. 


Április 30. irodalmár, feminista (1859–1888)

altNagykőrösön született, pedagógus családból, a Zirzen Janka tanítőképzőjében végezte tanulmányait, megtanult angolul, franciául, németül. Cikkeket írt a nők oktatásáról, társadalmi problémáikról, fordított angol, francia, német lapokból, elbeszéléseket írt. Többek között a Pesti Napló, a Nemzeti Nőnevelés, a Fővárosi Lapok, a Gazdasági Mérnök, az Ország-Világ közölte írásait. Eszmék és emlékek című gyűjteményes munkája halála után,1889-ben jelent meg.

 


Április 30. amerikai történész, író, feminista (1920–2013) 

A nőtörténet és a gender tanulmányok tudományos kutatásának úttörője Bécsben született zsidó értelmiségi családba, 1939-ben az Egyesült Államokba emigrált.  A Columbia egyetemem végzett, doktori disszertációját 1966-ban védte meg. A Sarah Lawrence College-ban tanított, kiharcolta, hogy a nőtörténet bekerüljön a választható tárgyak közé. 1972-től már szakdolgozatok készülhettek a témában, 1980-ban pedig a University of Wisconsin tanáraként elindította az első nőtudományi doktori programot. 
Néhány munkája: The Grimké Sisters from South Carolina: Rebels against Authority; The Woman in American History; Teaching Women's History; The Creation of Feminist Consciousness: From the Middle Ages to Eighteen-seventy;  Why History Matters;  Fireweed: A Political Autobiography. 


Április 30. Amanda Palmer énekesnő 

Sinéad O'Connorhoz írt levelének fordítása olvasható. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)