Asszony, tudd, hol a helyed! A női sportteljesítmények bagatellizálása a férfiak eredményeivel

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Asszony, tudd, hol a helyed! A női sportteljesítmények bagatellizálása a férfiak eredményeivel

augusztus 11, 2016 - 10:37
A versenysportok teljesítményeiben nyilvánvaló eltérések vannak a férfiak és nők között, minek okairól kár is lenne hosszan értekezni, ha ez nem így lenne, bizonyára minden sportszám koedukált mezőnyben lenne ismeretes. Éppen ezért is méltatlan bagatellizálás egy-egy sikeres női sportoló eredményeinek komparatív kiértékelése a férfiak eredményei alapján.

Hosszú Katinka (Fotó: blogspot.com)

A Nemzeti Sport számára azonban ez a hangyányi apróság mit sem számít. Elemzéseik alapján ugyanis Hosszú Katinka teljesítménye még az olimpiára is alig lenne elég. A férfiak örülhetnek, hiszen minden számot ők nyertek, még ha nem is. Ilyen egyszerű...

Nem először fordul elő a sportújságírás történetében, hogy a női sportolók kimagasló eredményeit a férfiak eredményeivel tompítják. A versenysportokban ugyanis nem nehéz még a legnagyobb, legjobb és  legsikeresebb nők érdemeire is legyinteni, különösen ha a férfiak fizikai teljesítményét vesszük alapmércének.

Ezzel többek között az a probléma, hogy az efféle összehasonlítás csak akkor kapna értelmet, ha koedukált sportszámokról beszélnénk. Ez pedig nem így van, és ez egyáltlán nem véletlen! A válaszért nem kell médiaszakos oktatási archívumok disszertációiban turkálni, elég elolvasni az általános iskola, biológia tankönyv, emberi testre vonatkozó fejezeteit. Ha a biológiai tényezők összefüggéseivel valaki tisztában van, jó esetben csak humánbiológiai értékelések céljából jutna eszébe a nők sporteredményeit összevetni a férfiakéval.

A című írásban, azonban közel sem erről van szó. A cikkben egyszerű fogalmi összekapcsolásokkal a biológiai különbségek, az egyéni teljesítmény és siker fogalmai fogazódtak össze. Így történhetett meg az, hogy jelen esetben Hosszú Katinka kimagasló riói eredményei egy könnyed mozdulattal le lettek söpörve az asztalról, ízléstelen formában, mintegy diszkvalifikálva egy kimagasló egyéniség eredményeit. 

Természetesen lehet összehasonlító elemzéseket készíteni, amelyek a nyilvánvaló fizikai különbségeket számszerűen támasztják alá. Ha ilyen korábban nem történik, nem lennének férfi és női sportszámok sem. Azonban a sikerrel és az eredményességgel öszekapcsolni ezeket a fogalmakat, felelőtlenség és ízléstelenség. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Orbán szerint a férfiaknak önvizsgálatot kell tartaniuk, mert nyolc aranyérem közül hetet nők hoztak

augusztus 22, 2016 - 07:45
Orbán Viktor és barátai (Fotó: dailynewshungary.com)

Nemrég írtam arról, hogy a ugyan, de mégiscsak a férfiakat hozta ki győztesnek a riói olimpián, ami így utólag talán azért is lehetett fontos, mert a hazai színekben a férfiak kevesebb érmét gyűjtöttek be, így az egyenlőség jegyében indokolttá vált a női eredmények diszkvalifikációja.

Hogyan lehet bókkal helyretenni?

május 24, 2010 - 12:19
Fotó: Askmen.com

Igen gyakori csúsztatás, hogy ott, ahol a nők szaktudása, intelligenciája, teljesítménye lenne a mérvadó, külsejüket (természetes adottságaikat, öltözködésüket) és hagyományos nemi szerepeknek való megfelelésüket helyezik a figyelem középontjába, azt kérik tőlük számon, illetve ezért "dicsérik meg" őket. Mint Huszár Ágnes írja, aki az ilyen megnyilvánulásokat bókként fogadja el és köszöni meg, csapdába kerül. "Elfogadja ugyanis implikációjukat: a nők - éppen pozitív tulajdonságaik: szépség, kedvesség, erkölcsi tisztaság miatt - alkalmatlanok a közéletben hatalommal járó szerep betöltésére."

A női magazinok propagandája és az eredmények

január 07, 2010 - 11:55

Az aktuális „szerelmi” partner erőn és természetes vágyakon felüli, egyoldalú kiszolgálásának propagálása újabban nem áll meg az ágynál és az ágyéknál, s az összes dugható lyuk repertoárja mellett utóbb a teljes női egyéniség lelketlen bedarálására törekszik. Szomorú ezt látni annak tudatában, hogy a média mekkora hatást gyakorol a felnövekvő generációkra.