Heti linkajánló 2019. ápr. 22-28.

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Heti linkajánló 2019. ápr. 22-28.

április 28, 2019 - 21:33
A Nőkért Egyesület heti linkajánlója 2019. április 22. és 28. között.

Aurora Mardiganian

"Gyermekprostitúció kihasználása és emberkereskedelem bűncselekménye miatt ítélt el öt embert a Budapest Környéki Törvényszék szerdán. A sértett egy akkor 15 éves, állami gondozott kamaszlány, akit az egyik vádlott – a szerelme – 2015-ben előbb prostituáltként dolgoztatott, majd egy közvetítő bevonásával eladott egy korosodó férfinek. A férfi szexrabszolgának vette meg a lányt 35 ezer forintért, és a három hét alatt, amíg a lány nála volt, egyszer meg is erőszakolta. A vádlottak közül hárman börtönbe mennek, miközben a mostanra nagykorú lány a legutóbbi információ szerint még mindig prostituáltként dolgozik, csak most már Ausztriában." 


"Kérjük Elnök Urat, vegye figyelembe, hogy a 29 éves édesanya hosszú éveken át tartó családon belüli erőszak áldozata volt, akinek a bizonyított segélykéréseire senki nem figyelt fel, nem adtak neki megfelelő segítséget a bántalmazó kapcsolatból való kilépéshez, emiatt került sor a tisztázatlan körülmények közt lezajlott dulakodásra." 

"Ágnes öt évig élt rémálomszerű kapcsolatban egy férfivel. Egy lánygyermekük van, hat és fél éves. Az asszony április 25-én tíz évre börtönbe vonult, mert a bíróság szerint előre megfontoltan megpróbálta megölni a férjét. Nyomon követtük, és most elmeséljük a történetüket."


"Ha egy százszor összevert nő, a százegyedik ütleg előtt már nem hagyja magát, hanem védekezik, akkor ő megy börtönbe? Nem az, aki addig ütötte-verte őt? Megtörténhet ez? Igen. Tíz év börtönt kapott egy rettegő, és védekező asszony. Még az is lehet, hogy nem a bíró hibázott, hanem a törvény rossz."

 


 

"Szólj a 13 és 18 év közötti tanítványaidnak vagy a lányodnak, hogy jöjjön el a Lányok Napjára, április 30-án! Irányíthat robotkart, benézhet a laborba, és kijuthat egy szabadulószobából! Meglepetéssel is várjuk! "


"A fiatal bloggerek és vloggerek számára kiírt Legyen szabad a nem! pályázat szerkesztőségi különdíját a 21 éves Bikics Veronika nyerte - a jövő népszerű feminista youtuberét látjuk benne. :) Veronikát a Makai Viktóriát ért támadás dühítette fel annyira, hogy beszéljen a nőket ért bántalmazás különböző változatairól, melyek enyhébb formáit ő is - mint minden nő, aki a nyilvános terekbe merészkedik - megtapasztalta. Tippeket ad arra, hogy miként reagáljunk a catcallingra (utcai beszólásra, füttyögésre). Szóba kerül az áldozathibáztatás, Ariana Grande és a (pop)kultúra szexista kettős mércéje, majd valóságos feminista manifesztót hallhatunk. "Számomra addig nincs béke, amíg ezen a világon élnek még olyan felnőtt testbe zárt kisfiúk, akik azt hiszik, hogy a lányok és a nők csak az ő szórakoztatásukra és kielégítésükre léteznek."  Kíváncsian várjuk a következő videókat! Addig is iratkozzatok fel Veronika Youtube-csatornájára, itt: 

 


 

"A boszorkányperek nemcsak azért jelentettek kiváló eszközt a hívek megtartására (és toborzására), mert az alsóbb néprétegek felé visszaigazolták az egyház tanítását a boszorkányságról, a démonokról vagy a démonhitről, hanem azért is, mert segítettek a társadalmi feszültségek csökkentésében, vagy ha kellett, az indulatok felkorbácsolásában” – mondta a Qubitnek a Magyar Tudományos Akadémia kelet-nyugat vallásetnológiai kutatócsoportjának tagja, Tóth G. Péter. A kutatócsoport munkájából a Palgrave Macmillen brit akadémiai kiadó gondozásában Witchcraft and Demonology in Hungary and Transylvania címmel tanulmánykötet is megjelent, amelyet Katharine Briggs-díjra jelöltek." 


"Mi ennek a torz tananyagfelfogásnak az üzenete a nemi szocializáció szempontjából? Az első, hogy az ember alapértelmezetten férfi, és amúgy vannak nők is. Mint Aprajafalván, a hupikék törpikék különös világában, ahol a törp hímnemű, kivéve Törpillát. Konkrétabban: mind a lányok, mind a fiúk azt tanulják meg ebből, hogy az élet rendje ez: a komoly feladatokat a férfiak látják el, a fontos döntéseket a férfiak hozzák, és ha az ún. lényegre koncentrálunk, azaz a politikára és a háborúkra, az állam intézményeire, akkor a nők nem számítanak. Mondhatjuk persze, hogy tényleg ez volt az élet rendje évszázadokon vagy évezredeken keresztül, és éppen ezt kell bemutatnia a történelemnek. Csakhogy a helyzet az, hogy nem mutatja be. A férfi és nő közötti hatalmi kapcsolatot a politikatörténet, ahogy az a tananyagban megjelenik, nem tudja tematizálni, mert sajátos látószögéből kiesnek a nők. Alárendelt helyzetük nem tud téma lenni, amíg cselekvő személyekként meg nem jelennek. És a dolog így és ettől veszélyes: a nők láthatatlansága lehetetlenné teszi a komoly reflexiót a múltnak erre a dimenziójára, az egyenlőtlenség eszméje észrevétlenül keríti hatalmába az elmét. Azt persze mondani sem kell, hogy a tanulók elméje nem üres lap, a férfielvű világ üzenete nem a semmibe írja bele magát, hanem a tanulók iskolán kívül szerzett napi tapasztalataival illeszkedik harmonikusan. A nők nélküli történelem patriarchális világunk adekvát kiegészítője és megerősítője."


"Aurora Mardiganiant, az örmény népirtás Anne Frankját megerőszakolták, eladták, megkínozták, hárembe kényszerítették. Sorsában sok ezer örmény nő osztozott, többségüket végül megölték, mások prostituáltként vagy bujkálva éltek, kényszerűségből elhagyták keresztény hitüket és nemzeti identitásukat. Április 24-én, az örmény népirtás emléknapján rájuk is emlékezzünk."  

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)