Kedves Ferenc pápa! A világ megmentéséhez elengedhetetlen a fogamzásgátlás!

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Kedves Ferenc pápa! A világ megmentéséhez elengedhetetlen a fogamzásgátlás!

február 01, 2015 - 17:14
Kérem, ne értsen félre. Ön őszinte, rendes embernek látszik, és nagyra becsülöm az erőfeszítését, amellyel felhívja a világ figyelmét arra, hogy fel kell számolni a szegénységet, az egyenlőtlenségeket, és fel kell venni a harcot a klímaváltozással. Sajnos azonban az, hogy nem hajlandó elfogadni a fogamzásgátláshoz való széleskörű hozzáférést mint szükséges és fontos eszközt, szöges ellentétben áll a küzdelmével, hogy jobb hellyé tegye a világot. - John Seager cikkének fordítása.

Kérem, ne értsen félre. Ön őszinte, rendes embernek látszik, és nagyra becsülöm az erőfeszítését, amellyel felhívja a világ figyelmét arra, hogy fel kell számolni a szegénységet, az egyenlőtlenségeket, és fel kell venni a harcot a klímaváltozással. Sajnos azonban az, hogy mint szükséges és fontos eszközt, szöges ellentétben áll a küzdelmével, hogy jobb hellyé tegye a világot.

A modern fogamzásgátlók – mint a tabletta, az óvszer vagy a méhen belüli eszközök – sokkal többet tesznek annál, mint hogy egészséges szexuális életet biztosítanak az embernek. , elsősorban azokét a nőkét és lányokét a fejlődő világban, akik általában nem jutnak korszerű terhesgondozáshoz. abba, hogy nem tudják elkerülni vagy késleltetni a terhességet, illetve szabályozni a két szülés között eltelt időt. És , ha az anyjuk belehal a terhességbe vagy a szülésbe.

Ha a fejlődő világban minden nő, aki nem szeretne teherbe esni, hozzájuthatna modern fogamzásgátló eszközökhöz, a nem kívánt terhességek száma – elképesztő adatok! – 70 százalékkal, a nem biztonságos abortuszoké pedig 74 százalékkal . A tudatos családtervezés lehetősége a lányoknak. Ez sok ország jelentené a rég várt szükséges növekedést.

Kétség nem fér hozzá, hogy ha a fogamzásgátlás az egész világon könnyen elérhető lenne, sokkal közelebb kerülnénk a gazdasági és a nemi egyenlőséghez is. Két legyet egy csapásra. Képzelje csak el! Egyébként, Ferenc, az a helyzet, hogy a fogamzásgátláshoz való hozzáférés a klímaváltozás elleni harcban is kulcskérdés. Ha valóban komolyan fontos Önnek ez a küzdelem, akkor végképp nem teheti feketelistára a születésszabályozás modern módszereit.

A népesség és az éghajlat összefüggésére ugyan tudományos a magyarázat, mégsem kell hozzá atomtudósnak lenni.

Azzal, hogy a fogamzásgátlás megtiltásáról alig egy héttel azután, hogy , és azután, hogy évek óta a , hatalmas önellentmondásba keveredett.

A modern fogamzásgátló eszközök megfelelő használat esetén a terhesség megelőzésében. A nemkívánt terhességek megelőzése lassítja a népességnövekedést – a túlnépesedés pedig azoknak az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátásának az egyik legfontosabb előidézője, amelyek az éghajlatváltozást okozzák.

szerint, ha a 2050-re előrejelzett 9 milliárd helyett csak 8 milliárdig növekedne a népesség, már az 16-29 százalékát jelentené annak a károsanyagkibocsátás-csökkenésnek, amire szükségünk van ahhoz, hogy az éghajlat ne változzon meg veszélyesen. Nagyobb hatást lehetne ezzel elérni, mintha most rögtön véget vetnénk a világon folyó összes erdőirtásnak!

És amíg a Föld légszennyezésének nagy részéért az iparilag fejlett országok a felelősek – konkrétan az Egyesült Államok –, addig a fejlődő országokban a népesség. Gyakran olyanokban, amelyeknek – mint például Mexikó vagy a Fülöp-szigetek – elsöprő többsége katolikus. A Föld népességének körülbelül gyakorló katolikus, és a hívek száma Afrikában gyarapszik a leggyorsabban – azon a kontinensen, ahol a legnagyobb a népességnövekedés.

Ferenc, ez azt jelenti, hogy a világ közel egyhatoda elfogadja az Ön tanításait. Körülbelül minden hatodik embernek a világon azt üzente, hogy bűn modern fogamzásgátló eszközöket használni. És ők mindannyian hozzájárulnak majd az éghajlatváltozáshoz, és meg is szenvedik azt.

Így hát Ön felelősséggel tartozik azért, hogy a híveinek minden eszköze meglegyen ahhoz – beleértve a fogamzásgátlást is! –, hogy csökkentsék a saját egy főre jutó széndioxid-kibocsátásukat, és jobban ellen tudjanak állni a klímaváltozás elkerülhetetlen következményeinek.

Számos embernek a világon, de különösen a szegénység sújtotta országokban élő nők és fiatal lányok számára a nemkívánt terhességek megelőzésének lehetősége azt is jelenti, hogy nagyobb eséllyel birkóznak meg a szélsőséges időjárás viszontagságaival. Azok a családok ugyanis, akik élnek a tudatos családtervezéssel, és eldönthetik, hogy mikor és hány gyerekük szülessen, rendelkeznek, és ennek eredményeképpen jobban alkalmazkodnak a környezetükben bekövetkező változásokhoz.

Egészen biztos, hogy azok közül a családok közül jó néhány, akiket nemrégiben meglátogatott a Fülöp-szigeteki alkalmával, sokkal jobb esélyekkel állt volna ellen a Haiyan-tájfun okozta katasztrófa hatásainak is, ha hozzáfértek volna fogamzásgátló eszközökhöz. A nemkívánt terhességek 90 százaléka a modern fogamzásgátlás hiányára vezethető vissza, melyért legfőképpen .

A terhesség megelőzése és a családtervezés nem csak személyes választás. Olyan emberi jog, ami életeket ment, és segít csökkenteni a szegénységet és az egyenlőtlenségeket. De főképpen a népességnövekedés lassításának legfontosabb eszköze, és mint ilyen, az elsődleges fegyver a bolygónkra leselkedő legfőbb veszély, az éghajlatváltozás ellen.

A világ számít Önre, Ferenc!

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Biztos, hogy jó minden nőnek a fogamzásgátló tabletta?

július 05, 2011 - 19:27
Fogamzásgátlók
/Nagyon örültem, amikor olvasónk jelentkezett a témával - ugyanis az ismert feminista lap, a Ms. Magazin az 50 éves évfordulóra hatalmas hűhót csapott a fogamzásgátló tabletta körül, és mint a női felszabadulás egy fontos mérföldkövét hirdette. Én 19 évesen egy hónapot töltöttem tőle az intenzíven, trombózissal, és hasonlóképpen járt csak az én környezetemből még két másik lány. Az ilyen esetek egy "APC rezisztencia" nevű vérvizsgálattal megelőzhetők lennének - haematológián elvégzett spec. vérvizsgálat - , mert ezzel ki lehetne előztetesen szűrni a trombózishajlamot, amit a tabletta kihoz az ilyen esetekben. De, ahogy a nőgyógyász fogalmazott, "nincs pénz szűrni az egész populációt". Persze, mit számít a nők egészsége? Az állítólag 10 ezerből 1 szépen kifekszi az intenzíven, fél évig fáslit használ és sántikál, aztán élete hátralevő részében vagy húzza a lábát, vagy nem - engem végül kikezeltek maradéktalanul, de tudok olyat, akit nem. ... Tablettát régóta szedő olvasóink ne ijedjenek meg, az esetleges trombózis az első hónapokban kijön. Tablettát elkezdeni akaró fiatal nőknek pedig javaslom, hogy erőszakolják ki maguknak a fenti vizsgálatot, esetleg azzal, hogy azt mondják, volt a családban trombózis. - a szerk./ 

Miért csak a jómódúak kiváltsága a családtervezés?

január 27, 2013 - 11:21
Miért csak a jómódúak kiváltsága a családtervezés?

A világ nagyobb részén az anyaság inkább pokol, mint öröm. A valódi anyai (és apai) örömök, a tervezett gyermekáldás és az emberi módon történő felnevelés lehetősége csak a kisebbségben lévő kiváltságosoknak adatik meg. 2007 óta szeptember 26-a a fogamzásgátlás világnapja.

Bár a jelenlegi hazai politika agymosó sulykolása méretes szemellenzőt helyez elénk, a hosszútávon fenntartható jólét kulcsa egy globális szemléletmód, amelyből következően óhatatlanul fel kell tenni a kérdést: a fogamzásgátlás miért csak a jómódúak kiváltsága?

A tizenévesek terhességének lehetséges okai - tények az abortusztabletta kapcsán

május 23, 2012 - 12:09
Fotó: Pixabay

Az abortusszal kapcsolatos viták során mindig vannak, akik moralizálni kezdenek, és azzal "érvelnek" az abortusz ellen, hogy a fiatal lányok (természetesen csak a lányok...) már így is elég felelőtlen, kicsapongó szexuális életet élnek. Ráadásul korán kezdik, nem válogatják meg partnereiket, nem tájékozódnak elég alaposan arról, hogyan lehet védekezni a terhesség ellen. A feministák általában nem üldözik az abortuszt, mert - amellett, hogy a férfi/fiatal fiú gyakran elhallgatott felelősségére is igyekeznek ráirányítani a figyelmet!