Utcai támadások nők ellen - mi a megoldás?

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Utcai támadások nők ellen - mi a megoldás?

szeptember 18, 2010 - 19:01
A nőt, akivel mindez megtörtént, nevezzük Andinak. Egy év leforgása alatt kétszer támadták meg éjjel az utcán. Első alkalommal az elkövető megütötte, és elvette a telefonját, második alkalommal egy másik, biciklis támadó megfogdosta, majd elhajtott, de később követte egy darabon. Andi jelenleg érthető módon nagyon zaklatott, gyakorlatilag poszttraumás állapotban van. Nem tudtam mást mondani - mivel a támadó külsejét a sötétben nem tudta megfigyelni -, mint hogy nyugodjon meg, már biztonságban van - nagyon jól tette, hogy amikor beszaladt a házba, nem kapcsolta fel a villanyt, hogy a támadó, ha még követné, ne lássa, hol lakik! Végső soron mi Andi egyetlen "bűne"? Az, hogy alkalmanként szeret a barátaival eljárni szórakozni, és, mivel a mi városunkban nincsen éjszakai tömegközlekedés, ezt követően gyalog jár haza (egy lakótelepre) a kb. harminc perces távon - ekkor történt a két támadás.

Take Back the Night! felvonulás a 80-as években. Forrás: Durham University Archives.

Amikor az első eset után próbáltam lebeszélni az éjjeli hazamenetelről, megmakacsolta magát, és azt mondta, nehogymár csak mert ő nő, ne legyen joga éjjel bulizni, és az utcán közlekedni. "Vagy talán este 7 és reggel 6 között kijárási tilalom van a nőknek?" - tette hozzá ironikusan. Nem ő találta ezt ki: amikor feljelentette az utcai rablót, a rendőrök elsősorban arra voltak nagyon kíváncsiak, hogy ő a támadás előtt hol volt, kikkel, hány óráig, pontosan mit és mennyit ivott (ez aztán mit számít??? Neki, az áldozatnak magyarázkodnia kellett, hogy születésnapot ünnepelt!), és miért telt el másfél óra az eset és a bejelentés között (miért, miért, mert annyira lesokkolódott, hogy azt sem tudta, mit tegyen). Véleményem szerint csak egy férfi barátja jelenlétének volt köszönhető, hogy végül mégis komolyan vették az ügyet, de a nyomozás nem vezetett eredményre.

 

Feltételezem, az Olvasó most arra gondol, hogy nem kell egy nőnek éjjel egyedül hazagyalogolni - igen, ez gyakorlati szempontból helyes tanács (életet menthet), elvi szempontból viszont fennáll a kérdés, biztos ez a helyes megoldás? Az iszlám országokban helyenként külön női szállodákat, metrókocsikat, és parkokat hoztak létre a megszaporodott erőszakos esetek miatt. De biztos, hogy a nőket kell elrejteni, elkülöníteni, korlátozni és e korlátok átlépése esetén HIBÁZTATNI (az elkövető helyett)? (Miért ment oda, miért volt rajta miniszoknya, stb.) Ezek a megoldások azt üzenik, hogy a (hegemón) férfierőszakon (aminek egyébként egyedül közlekedő férfi ismerőseim közül is többen áldozatul estek! - ugye mint tudjuk, a hegemón maszkulin, a macsó mentalitás a többi férfi ellen is irányul!!!!!) úgysem lehet változtatni, így a saját szabadásunk, közlekedésünk, mozgásunk korlátozása árán is alkalmazkodni kell hozzá.

 

Másik ismerősömet, nevezzük Mártának, szintén megtámadták - az elkövető egy kapualjból ugrott ki, Márta azonban ordított, szitkozódott, ütött, rúgott, mire még a támadó ijedt meg és takarodott el. "Te beteg vagy" - kommentálta még. Aha, persze, beteg, mert nő létére nem hagyta magát - hát akkor kívánom, legyen ilyen beteg minden nő!!! Ezt a tanácsot tudom elsősorban adni arra az esetre, ha megtámadnak - NE FAGYJ LE (küzdj minden erőddel a fellépő pszichés reakció ellen!), KÜZDJ, üvölts, üss, rúgj, ahogy csak bírsz!!! Ha nem is sikerül, akkor is legalább megpróbáltad. Nem valószínű, hogy ha "hagyod magad", kevesebb sérüléssel megúszod a támadást. (Persze más kérdés, ha a támadónál kés van... Biztos tanácsot nem lehet adni, ilyennek nem szabadna megtörténnie!!!!!)

 

Pesten rendszeresen szerveznek női önvédelmi tanfolyamokat (egyszer talán sikerül elintéznem, hogy Szegeden is legyen), ahol további és ezeknél kifinomultabb taktikákat lehet elsajátítani. Ezeket, mivel a nők érdeke, hogy ne legyenek közismertek, illetve mivel leírás alapján nem lehet elsajátítani, nem közöljük. Honlapunk rendszeresen tájékoztat ezekről az alkalmakról, de emailben is érdeklődhettek.

 

Továbbá, néhány sokat ismételt tanács: Military boltokban lehet kapni gázsprayt, 1000, 1500 ft-tól. (Amíg ilyen a közbiztonság, nem érdekel, hogy legális-e, elvileg az egyébként.) Minden nőnél legyen egy, ha éjszaka közlekedik. Kis kiszerelésű hajlakk is megfelelhet, de a gázspray erősebb, és gyorsabban lehet használni. (Egyébként, ezt sem árt tudni,  gázpisztolyt is lehet, bár jóval költségesebben, legálisan szerezni.) De bármi jól jöhet, ha tökönrúgod, vagy gyomorszájon vágod egy kulcscsomóval, azzal is nyerhetsz magadnak időt, hogy elszaladj. Tenyéréllel gégén vágni még egy ismert praktika, a kulcscsont fölötti rész elég érzékeny, próbáld csak ki, ha kicsit benyomod, már elég rossz érzés. A lényeg, hogy gyorsan kell cselekedni - ha egyedül kényszerülsz hazagyalogolni, tartsd a kezedben a védelmi tárgyat.    

 

VISZONT ha mégis lefagysz (és/vagy mert a támadó pl. késsel fenyegetett), és nem sikerül megvédeni magad, akkor sem Te vagy/voltál a hibás!!!!!!!!!!, mert ez egy természetes reakció, és nagy lélekjelenlét és tudatosság kell ahhoz, hogy vészhelyzetben elnyomd a sokkot, és tudd, mit tegyél. A lesokkolódás hatványozódik, ha olyan személy lép fel Veled szemben agresszívan, akitől nem várnád, pl. partner. (Innentől kezdve a "miért hagyta a nő?" címen értetlenkedőket elküldhetjük a francba.) Ez esetben is azt mondom: ne hagyd magad, üss vissza!!!

 

Belgiumban, Amerikában és más országokban már 1976 óta megrendezik a nők a "Take Back the Night!" azaz "Foglald vissza az éjszakát!" nevezetű tömeges felvonulást, követelve a nők jogát a biztonságos, zaklatásmentes közlekedésre éjjel és nappal.  A város, a nyilvános tér mindenkié. A nőknek, akármilyen ruha van rajtuk, joguk van elhaladni egyedül egy építkezés mellett úgy, hogy a munkások ne szóljanak be. Joguk van a buszon közlekedni, vagy egy koncerten részt venni úgy, hogy ne fogják meg a seggüket. Joguk van az utcán tartózkodni úgy, hogy ne szólítsák le őket. Joguk van szakítani illetve elköltözni, elválni anélkül, hogy utána zaklassák, kövessék, megverjék, megerőszakolják, megöljék őket. (Múlt héten újabb 16 éves áldozat. Csak mert szakítani mert, nőként önálló akaratot mert felmutatni!!!!! A barátja egy TÉGLÁVAL verte agyon!.......) Időleges megoldás igen, az, hogy nem mégy éjjel egyedül az utcán, vagy egy férfi barátoddal hazakísérteted magad (baráti társaságból nőt soha ne engedjetek egyedül haza, és részeg férfit sem!!!!! vegyétek komolyan, adott esetben az ÉLETET jelentheti mindkét esetben...)- de a hosszútávú megoldás érdekében a társadalom mentalitásán kell változtatni, a férfiagressziót nem "természetes", hanem tanult, így megváltoztatható tulajdonságnak tekinteni.

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)16 AKCIÓNAP A NŐK ELLENI ERŐSZAK ELLEN (nov. 25. - dec. 10.) - Képeslapok minden napra

november 25, 2009 - 18:25
November 25. és december 10. között minden nap egy-egy, nőknek, illetve férfiaknak szóló képeslap jelenik meg az interneten. Az idei 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen szervezői ezen képeslap-sorozattal szeretnék felhívni a bántalmazott nők helyzetére és a bántalmazó férfiak felelősségére a figyelmet. A képeslapokon a bántalmazás hátterében álló gondolatok olvashatóak, kiegészítve az érintettekkel dolgozók véleményével. Kérjük, hogy a képeslapjaink továbbküldésével járuljon hozzá az áldozatok támogatásához!

A NANE és a PATENT Egyesület közös demonstrációt szervez október 11-ére

szeptember 23, 2009 - 22:19

A NANE és a PATENT Egyesület közös demonstrációt szervez október 11-ére, vasárnapra, Budapesten. A demonstráció célja, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a családon belüli erőszak köztünk van, és az elkövetők elleni fellépés közös felelősségünk.