Állatokon nem tesztelt termékek + tippek a zöld / cruelty-free életmódhoz (folyamatosan bővülő tartalom!)

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam

Állatokon nem tesztelt termékek + tippek a zöld / cruelty-free életmódhoz (folyamatosan bővülő tartalom!)

március 10, 2012 - 15:57
Köszönöm olvasónknak az Állatkísérlet mentes termékek Facebook oldal alapján küldött infókat! Itt találjátok a legaktuálisabb információkat, napi szinten ezzel foglalkoznak, kérdezni is lehet tőlük.

Megj. az utóbbi időben nem értem rá frissíteni ezt a cikket, köszönöm olvasónknak az alapján küldött infókat!Itt találjátok a legaktuálisabb információkat, napi szinten ezzel foglalkoznak, kérdezni is lehet tőlük.

További források:

amerikai és német PETA listák a nem tesztelő cégekről:

Folyamatosan igyekszünk gyűjteni a vonatkozó adatokat, és amennyire csak lehet, ellenőrzött információkkal a kozmetikai célú állatkísérleteket ellenző, tudatosan vásárló olvasóink segítségére lenni.(Megj. Ezért is választottam külön a PETA szerint nem tesztelő és a "feltehetően nem tesztelő" cégeket)

1. A PETA (USA) listáján szereplő, állatokon nem tesztelt, itthon is kapható termékek:

2. További, magyar, illetve itthon kapható, állatokon nem tesztelt termékek (német PETA-lista illetve cégmérce alapján, valamint magyar termékek):

Figyelem! A bio- vagy natúrkozmetikum minősítés nem feltélenül jelzi a garantált kegyetlenségmentességet! (És ez igaz fordítva is, a kegyetlenségmentes nem mindig bio)

Ajánlatos továbbá a pálmaolaj (sodium palmate) mint összetevő kerülése, mert beszerzése környezetpusztítással, főemlősök élőhelyének megszűnésével jár.

A "bio" vagy "natúrkozmetikum" minősítés nem garantálja a pálmaolaj-mentességet. Megj.: ebből a szempontból még nem néztük át az itt szereplő cégek termékeit, olvasóink információit szívesen fogadjuk.A legbiztosabb, ha vásárlás előtt ellenőrzöd a kinézett termék minden összetevőjét.

3. További, feltehetően nem tesztelt termékek (csak a cégek saját információi hozzáférhetők):

Megj. a cég saját infói sajnos nem mindig megbízhatók. Lásd:

- úgy tűnik, a nyuszis embléma sem mindig megbízható (Himalaya, Eveline stb. egyáltalán nincsenek megbízható nem tesztelők listáin, noha magukról ezt állítják) Arra gyanakszom, hogy a nyuszis embléma azt jelenti, hogy az adott terméket nem tesztelték állatokon, DE attól az alapanyagokat, és/vagy a cég egyéb termékeit tesztelhették. UPDATE: sajnos az Eveline-ről éppen az utóbbi derült ki, ők maguk nem tesztelnek, de az alapanyagok egy részét tesztelő cégektől szerzik be.

- a Nivea is büszkén 20 éve nem tesztelőként hirdeti magát a saját oldalán, közben pedig annyi az igazság, hogy  - idézet levelükből - "cégünk közvetlenül nem folytat állatkísérleteket" = közvetve igen.

- az Avonról pedig bebizonyosodott, hogy téves infókat terjeszett magáról, jelen tudomásunk szerint ők is tesztelnek.

- a Himalaya Herbals, ami büszkén hirdeti kozmetikumain, hogy nem teszteltek, gyógynövényes termékeit állítólag teszteli állatokon.

Bízom benne, hogy az alábbi cégek cruelty-free mivoltáról hamarosan független információt is szerzünk.

ÉRDMES MÉG TUDNI, HOGY HA HIPERMARKETBEN, DROGÉRIÁBAN VÁSÁROLSZ, MÉG HA ÁLLATOKON NEM TESZTELT TERMÉKET IS, MIVEL EZEK A CÉGEK (DM, ROSSMANN, STB) FORGALMÁNAK NAGY RÉSZÉT AZ ÁLLATOKON TESZTELT TERMÉKEK TESZIK KI, KÖZVETVE EZEKET IS TÁMOGATOD :(  Persze előfordul, hogy nincs más megoldás, de jobb ezzel is tisztában lenni. 

 • Alverde termékek sajnos feketelistára kerültek. 
 • Amway/Artistry termékek(cégmércén annyi van róluk, hogy hiányzik az ezzel kapcsolatos nyilatkozat, de más, tudatos vásárlók információi szerint nem tesztelnek állatokon).
 • Caola-Alfa cég termékei (forrás: )
 • Claire Fisher termékek (Sas, Pingvin patikákban kaphatók, illetve osztogatták korábban ajándékba is)
 • "Natürlich verzichtet Claire Fisher dabei vollständig auf Tierversuche."
 • Essence kozmetikumok (Cosnova) Forrás:   (Rossmannban kaphatók)
 • Mann & Schröder termékek (pl. Aldo Vandini) - hivatalos listákon nem találtam őket, nemhivatalos források többször említik őket állatokon nem tesztelő cégként.
 • Oriflame termékek (cégmérce alapján a PETA 2011-es nem tesztelő listáján szerepeltek. 2012-esen nincsenek, de mivel megalakulásuk óta (60-as évek) az erőszakmentességet vallják, kötve hiszem, hogy hirtelen rátértek volna) Tanácsadóknál kaphatók.
 • Rossmann saját termékek jelen információk szerint állatokon nem tewsztelltek, az alapanyagaik sem.
 • Stella Zrt. termékei - szintén csak saját céges adattal rendelkezünk egyelőre.
 • Yalia termékek (német) - nagyon bosszantó, hogy éppen az alacsony, vagy közép árkategóriás termékeket nem lehet a biztosan nem tesztelők listáján megtalálni, de elvileg ők sem tesztelnek, forrás:   Termékek: (1200-1500 körül egy sampon/balzsam, 800 Ft a fogkrém, ez sajnos biokozmetikumon belül jónak számít)
 • Egyes források szerint a Max Factor igazságtalanul szerepel a PETA tesztelő listán, mert egy ideje nem tesztelnek.

4. Tippek szerkesztőinktől, olvasóinktól a „zöld” és/vagy „cruelty-free” életmódhoz (folyamatosan gyűjtjük, kommentekbe is írhattok!)

Az Ökotárs Alapítvány könyve, tele hasznos információkkal, + tippekkel házi készítéshez: 

 • meskáról, kézművesektől rendelt szappanok, dezodorok állatkísérlet-mentesek és természetesek
 • Zöldboltos termékek, rendezvények (ahol az otthoni elkészítés megtanulható)
 • Mosáshoz: mosószóda, mosódió, mosószappan, erős foltokhoz: szódabikarbóna + só (dörzsölés)
 • Fogmosáshoz: fogpor
 • Öblítéshez: ecetes víz („ecetszaga sincs, mert másfél literes palackba töltök kb. egy decit, és felhúzom vízzel” - írta egy szerkesztőnk.)
 • Takarításhoz: bórax, vízkőoldásra: citromsav, ecet + szódabikarbóna, lefolyótisztításra: ecet + szódabikarbóna, zuhanytálca, mosdókagyló takarítása: szódabikarbóna, felmosáshoz: langyosvíz + ecet
 • Száraz arcbőrre: shea vaj, arcradír mézes kávézaccból
 • Dezodor: „vettem 100 g kakaóvajat, egy üveg jojobaolajat, meg 50 g cink-oxidot, összemelegítettem őket felforralt vízgőz fölött, és egy egészen okés deót kaptam. Ízlés szerint lehet illatosítani illóolajjal. Én citromfüvet tettem bele. Eddigi tudásom szerint a cink-oxid egyelőre nem mérgező.” (írta egy szerkesztőnk)
 • Házi hajbalzsam 1.: banán + sör -
 • Házi hajbalzsam 2.: Hajbalzsam: "1dl almaecet vagy sör, 1dl forró víz, 1 kiskanál avokádóolaj/búzacsíraolaj/kaméliamagolaj.
 • Az összetevőket alaposan rázd össze, és öblítsd át vele a hajad. Jó alaposan masszírozd át a még nedves és meleg hajadon. Nem kell lemosni, de ha zavar a sör illata (ami amúgy elillan), akkor meleg vízzel öblítsd át."  

5. joghurt + méz + kakaó, 4. tojás + méz

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Kónya Melinda kiállítása a kozmetikai célú állatkísérletek ellen a Fogasházban

december 20, 2012 - 13:52
Kónya Melinda egyik képe.

Abból a gondolatból kiindulva, hogy az elnyomás különböző formái összefüggnek, és az erőszak elutasítása magában kell, hogy foglalja az állatkínzás elutasítását, régóta propagáljuk honlapunkon a tudatos vásárlást, használatára való áttérést. Így amikor megtudtuk, hogy a "Szépséged áldozatai" címmel kiállítja Kónya Melinda festményeit, a rendezvény felkeltette érdeklődésünket.

"Az erőszak nem válogat!" - Antoni Rita beszéde az Együtt az Állatkínzás Ellen! szegedi rendezvényén

február 22, 2016 - 22:03
Együtt az állatkínzás ellen, Szeged, 2016. febr. 20.

Talán többen emlékeznek gyerekkorukból „A rest macska” vagy „A lusta lány” című történetre, melyben a makrancos ifjú feleséget a férj úgy leckézteti meg, hogy felszólítja a macskát különböző otthoni munkák elvégzésére. Miután az állat nyilván nem teljesíti a feladatokat, a férj ráköti az asszony hátára köti és elveri.

Nők az állatkínzás ellen - okt. 4.: az Állatok Világnapja

október 03, 2011 - 23:00
Állatkínzás-ellenes tüntetés, 1919 (Forrás: Cruelty-Free International)

A családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállásáért való küzdelem során a Nők Lázadása Csoport felületein olvasható hozzászólásokban is többször felmerült az az érv, hogy "míg a nőket nem védi semmi, állatvédelmi törvény bezzeg van." Ezt én - aki feminista vagyok ÉS állatvédő - egy nagyon rossz megközelítésnek gondolom. Hogy miért? Ezt szeretném elmondani okt. 4., az Állatok Világnapja alkalmából.