Ugandai rendőrök a nők bántalmazása ellen

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Ugandai rendőrök a nők bántalmazása ellen

április 06, 2018 - 21:11
Ugandai férfi rendőrök vonultak a nők bántalmazása ellen

Az AJ+ videója szerint a napokban ugandai férfi rendőrök a helyi nők szokásának megfelelően kisgyerekeket kötöztek a hátukra, edényt (vagy egy köteg tüzifát, vagy éppen vizespalackot) tettek a fejükre, és felvonultak a nők elleni erőszak ellen. "A közelmúltban 23 fiatal nőt öltek meg a környéken" - nyilatkozta egyikük, Francis Ogweng. A menetet sokan (nők, férfiak, gyerekek) kísérték, köztük egy rózsaszín egyenruhába öltözött lánycsapat, "Tiszteld a nők testét!" feliratú táblákkal.

Ugandában háromból egy nő tapasztalt élete során partner vagy volt partner részéről fizikai vagy szexuális erőszakot. "Asszonyverés, gyermeklányok házasságra kényszerítése, az özvegyek kifosztása, családból elűzése - mindez ma is megtörténik az országunkban, a kultúra nevében" - mondja Regina Bafaki nőjogi aktivista. A felmérések szerint az ország lakosságának közel fele elfogadhatónak tartja a családon belüli erőszakot.   

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Kuszing Gábor (PATENT, Stop! Férfierőszak) beszéde a Nők Lázadása tüntetésen

szeptember 22, 2012 - 21:57
Kuszing Gábor (Fotó: Ökrös Attila)
Jó napot kívánok. Kuszing Gábor vagyok, a Patent Egyesülettől (), amely a nők elleni erőszak és diszkrimináció ellen küzd, és a Stop-Férfierőszak Projektnek () is tagja vagyok, amely olyan férfiakat kíván megszólítani, akik saját életükben, illetve társadalmi szinten tenni kívának a nők elleni erőszak ellen.

A NANE és a PATENT Egyesület közös demonstrációt szervez október 11-ére

szeptember 23, 2009 - 22:19

A NANE és a PATENT Egyesület közös demonstrációt szervez október 11-ére, vasárnapra, Budapesten. A demonstráció célja, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a családon belüli erőszak köztünk van, és az elkövetők elleni fellépés közös felelősségünk.

Utcai támadások nők ellen - mi a megoldás?

szeptember 18, 2010 - 19:01
Take Back the Night! felvonulás a 80-as években. Forrás: Durham University Archives.

Amikor az első eset után próbáltam lebeszélni az éjjeli hazamenetelről, megmakacsolta magát, és azt mondta, nehogymár csak mert ő nő, ne legyen joga éjjel bulizni, és az utcán közlekedni. "Vagy talán este 7 és reggel 6 között kijárási tilalom van a nőknek?" - tette hozzá ironikusan. Nem ő találta ezt ki: amikor feljelentette az utcai rablót, a rendőrök elsősorban arra voltak nagyon kíváncsiak, hogy ő a támadás előtt hol volt, kikkel, hány óráig, pontosan mit és mennyit ivott (ez aztán mit számít???