A hosszútávú szoptatás jó fegyver a nők ellen

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

A hosszútávú szoptatás jó fegyver a nők ellen

augusztus 12, 2012 - 09:34
Nem mai hír, biztos sokan hallottak róla, de akik nem, pár szóban: Bálint Antónia, valamikori szépségkirálynő a Borsnak nyilatkozota, hogy még mindig szoptatja az ötéves kislányát, elmondása szerint gyermeke még elalvás előtt igényli ezt. Az interjú sokakat felháborított, mindenki nyilatkozott, akiknek nem kellett volna, a gyerek apja, sikkasztással vádolt egykori rendőrtiszt, Földesi-Szabó László pedig egészen a Gyámügyig szaladt segítségért. Vele kapcsolatban még kiderült, hogy a volt élettársa szerint nem nagyon látogatja a közös gyereküket, ill. a  gyerektartás összegét is csökkentené havi 30 000 Ft-ról 15 000-re.

Fotó: WerbeFabrik / Pixabay

Nem mai hír, biztos sokan hallottak róla, de akik nem, pár szóban: Bálint Antónia, valamikori szépségkirálynő a Borsnak nyilatkozota, hogy még mindig szoptatja az ötéves kislányát, elmondása szerint gyermeke még elalvás előtt igényli ezt. Az interjú sokakat felháborított, mindenki nyilatkozott, akiknek nem kellett volna, a gyerek apja, sikkasztással vádolt egykori rendőrtiszt, Földesi-Szabó László pedig egészen a Gyámügyig szaladt segítségért. Vele kapcsolatban még kiderült, hogy a volt élettársa szerint nem nagyon látogatja a közös gyereküket, ill. a  gyerektartás összegét is csökkentené havi 30 000 Ft-ról 15 000-re.

A szoptatásnak eléggé mostoha szerep jutott ebben az egész gyereknevelés-kérdéskörben (), valahogy mindig problémát jelent. Nagyobb gyerekek szoptatása pedig zavarba hozó téma. Talán a tájékozattabbak hallottak már olyanról, hogy máshol előfordul az ilyesmi, na de az ott van, ez meg itt Európa; igaz, itt is előfordul, erre példa ez a videó, ahol egy asszony a .

Nem is olyan rég világszerte (legalábbis ahol lehet kapni az újságot) a keltett indulatokat sokakban. Nem szeretném most a témát kivesézni mélyebben, egy remek cikk. Azt mindenképp leszögezném, hogy az, hogy miként és meddig tart a szoptatást, kizárólag két emberre tartozik: az anyára és a gyerekére.

Vannak ilyen anyák, akik akár iskoláskorig szoptatják a gyereküket. Nyílván nem tömeges jelenségről van szó, de előfordul - csak éppen nem tudunk róla, mert nem beszélnek róla szívesen, hiszen könnyen válhatnak közmegvetés tárgyává. Egy ekkora gyereknél nyilván nem beszélhetünk a szoptatás tápláló funkciójáról, inkább az érzelmi jelentőségen van a hangsúly, ez az un. komfortszoptatás. De hát egy ekkora gyereknek mért lenne szüksége ilyen módon a biztonságra, amit az anyja nyújt? (Egyáltalán: mért van szüksége biztonságra? És mért az anyjától várja?)

Az ítélet: nagyobb gyereket szoptatni ízléstelen, a gyerek betegesen függeni fog az anyjától, és egy szexuális nyomoronc lesz. Hogy ez mennyire igaz? Sokan sziklaszilárd ténynek tekintik (egy barátnőm mesélte ismerőséről: 4 éves koráig szoptatta gyerekét, el is vált a férjétől! - vagyis, itt már házasságromboló tényezőként jelenik meg), megkérdőjelezhetetlen igazságnak. És nem csak az "utca embere" vélekedik így, dehogy, szakemberek, orvosok, védőnők, pszichológusok is gyakran hangoztatják a fenti érveket. Emlékszem, a Kossuth Rádió "Vendég a háznál" gyerekneveléssel foglalkozó műsorában egy pszichológus ugyanezeket a frázisokat emlegette, vagyis, hogy a hosszabb ideig, igény szerint szoptatott gyerekek félénkebbek, rosszul alkalmazkodnak egy csoporthoz (pl. az oviban), nehezen nyugtathatók meg stressz esetén, mert ugye megszokták, hogy ott a cici. És akkor a műsorvezető rákérdezett, ezek feltételezések, vagy van erről valamiféle kutatás? Nem, az nincs, ezek feltételezések. (Sajnos nincs már fent a hangtárban, nem tudom linkelni).

Bálint Antónia gyerekének az apja azonban inkább a feltételez, annyira, hogy gyorsan a gyámügyhöz fordult, vizsgálják ki az ügyet: mekkora veszélyben is forog az a gyerek, hogy az anyja még mindig szoptatja. Ahogy a Fókuszban leadott riportjában elmondja, ő beszélt szakemberekkel, ez nem komfortszopi. (Kicsit zavaros az ügy, mert szó esik becsületsértésről, gyámügyi feljelentésről, kevés pénzről, amiből ki kell fizetni a sok tartásdíjat, ill. a végén azt nyilatkozza, hogy a gyereknek az anyjánál a hely, mire föl akkor ez a cirkusz?)

És ez az, ami miatt most billentyűzetet ragadtam. Sajnos, nem ez az első eset, hogy válásnál, a gyerektartás eldöntésénél elhangzik a vád az apa részéről: az anya sokáig szoptatta, esetleg még mindig szoptatja a gyerekét. Hogy mi a limit, ami alatt már nem jelent problémát a dolog, nem tudom,  25 hónap már kimeríti a veszélyeztetés fogalmát.

Elszomorító belegondolni, hogy az, ami egyébként annyira természetes, a gyerek és anya közötti mély érzelmi kapcsolatot szolgálja, hirtelen érv lesz a nő szülői alkalmasságának megkérdőjelezésében. Elkeserítő a tény, hogy egyáltalán ilyen elhangozhat a tárgyalóteremben, hogy a férfi kétségbeesve, kezét tördelve mondja, hogy "Bíró úr! (Vagyis Bírónő! Hiszen általában a nők javára döntenek, lévén maguk az ítélethozók is nők - hangzik gyakran a magabiztos érv) Én kötődnék ahhoz a gyerekhez, de nem tudok, mert hát az anyja szoptatja. Mindig. Folyamatosan. A gyerek már meg sem ismer." És hogy lehet, hogy ezt fel lehet hozni az anya ellen? A fent említettek miatt. Mert egy olyan társadalomban élünk, ahol a nagyobb gyerekek szoptatása valami beteges, perverz dolog, és ott bológat mögötte számtalan pszichológus, orvos, védőnő.

De véleményem szerint nem csak emiatt. Többről van-e szó, mint egy, a gyereke lelki egészségéért kétségbeesetten küzdő, ám félretájékoztatott férfiról?
Gyerekelhelyezés - tartásdíj-fizetés: igazi fegyverpróba, be kell vetni mindent. Megmutatni, hogy ki az erősebb. Apu pedig kinyújtja kezét, a nő fejére koppint: nem, ne gondolja az anya, hogy megúszhatja, a férfinak beleszólása van még most, a különválás után is mindenbe. Igen, abba is, hogy hogyan és meddig tartson a szoptatás.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Schimcsig Nóra az ICAN Magyarországról

november 29, 2011 - 14:03
Schimcsig Nóra. Fotó: Kallos Bea

Fontosnak tartom, hogy minél tájékozottabbak legyenek a nők a szülést illetően, így megfelelő döntést tudnak hozni életük egyik legfontosabb eseményéről. Sajnos, nekem is személyes tapasztalatom, hogy több orvos is  a császáros előzmény miatt rögtön a műtétet javasolta. Az egyik kapásból kis isjelentette, hogy "ne akarjak kísérletezni", rá sem kérdezett, hogy mért végződött az első szülésem császármetszéssel.

Nem kellene így lennie. (M. B.)

 

 

Keményebb ítélet Geréb Ágnes ügyében

február 10, 2012 - 12:35
Geréb Ágnes

A Fővárosi Ítélőtábla pénteken súlyosbította a Fővárosi Bíróság ítéletét Geréb Ágnes ügyében. Öt év helyett tíz évre tiltották el a szülész-nőgyógyászi, valamint szülésznői tevékenység gyakorlásától, és a két év letöltendő fogházbüntetést is helyben hagyták, de egy év után nem szabadulhat feltételesen. Ráadásul még több mint másfél millió forintos bűnügyi költséget is ki kell fizetnie.