Schimcsig Nóra az ICAN Magyarországról

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Schimcsig Nóra az ICAN Magyarországról

november 29, 2011 - 14:03

Schimcsig Nóra. Fotó: Kallos Bea

Fontosnak tartom, hogy minél tájékozottabbak legyenek a nők a szülést illetően, így megfelelő döntést tudnak hozni életük egyik legfontosabb eseményéről. Sajnos, nekem is személyes tapasztalatom, hogy több orvos is  a császáros előzmény miatt rögtön a műtétet javasolta. Az egyik kapásból kis isjelentette, hogy "ne akarjak kísérletezni", rá sem kérdezett, hogy mért végződött az első szülésem császármetszéssel.

Nem kellene így lennie. (M. B.)

 

 

Az ICAN (International Cesarean Awareness Network – Nemzetközi Császármetszés Figyelő Hálózat) non-profit civil szervezet, melynek küldetése, hogy javítsa az anyák és újszülöttek egészségét azáltal, hogy felvilágosítás révén megelőz felesleges császármetszéseket, támogatja a császármetszésből történő felépülést, és elősegíti a császármetszés utáni hüvelyi szülést (VBAC / CSUSZ).
Az ICAN célkitűzése a császármetszési arány egészséges csökkentése, a nők bizonyítékokon alapuló, a kockázatnak megfelelő szülészeti döntéshozatala által.
Az ICAN-t (eredetileg Cesarean Prevention Movement (Császármetszést Megelőző Mozgalom) néven) Esther Booth Zorn alapította 1982-ben. Egy maréknyi nő kezdte írni, sokszorosítani és terjeszteni a The Clarion című hírlevelet, mely iránt gyorsan támadt érdeklődés. 2 évvel később az ACOG, az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Kollégium VBAC irányelvet adott ki, a korábbi ”egyszer császár, mindig császár” hozzáállást leváltva.
Érdekesség, hogy a szervezet nevéből képzett betűszó (ICAN) angolul azt jelenti “képes vagyok rá!” - mintegy dióhéjban összefoglalva a lényeget.
Az ICAN nonprofit közhasznú szervezet, mely önkéntes édesanyák munkájával, de professzionálisan működik. Elnöke Desirre Andrews, aki négy gyermekéből az első kettőt császármetszéssel, a két kisebbet pedig CSUSZ révén hozta világra. Az ICAN központja felvilágosító kiadványokat, állásfoglalásokat ad ki, konferenciát szervez, és
kapcsolatot tart az egészségügyi szakmával, illetve a sajtóval. Webcíme: http://ican-online.org.
Az ICAN világszerte helyi támogató csoportok formájában működik. A csoportok rendszeresen (pl. havonta) szoktak találkozni, e találkozókon pedig változatos közösségi munkát végeznek, illetve közösségi szolgáltatásokat nyújtanak, a szervezet három céljának valamelyike kapcsán: megelőzés, felépülés, érdekvédelem. Az ICAN munkáját, értékrendjét a következő alapelvek határozzák meg.

 

 

Mi, a Nemzetközi Császármetszés Figyelő Hálózat, hisszük, hogy:

A császármetszés helytelen túlhasználata kockáztatja anyák és babák életét.
Amikor a császármetszésre szükség van, életmentő lehet anya és baba számára, és megéri a vele járó kockázatokat.
A szülés normális élettani folyamat. Kutatás bizonyítja, hogy érzelmi támogatás, felvilágosítás és reális esély mellett a nők túlnyomó többségének egészséges hüvelyi szülése lehet.
Az egészséges szüléshez hozzá tartozik az érzelmi, testi és spirituális jóllét is.
Kutatás bizonyítja, hogy a VBAC (császármetszés utáni (hüvelyi) szülés, CSUSZ) észszerű és biztonságos az anya és a baba számára is. Az ismételt császármetszést sosem szabadna rutinból végezni – nagy hasi műtét, sok kockázattal.
Etikátlan és kikényszeríthetetlen, hogy kórházak megtiltsák, száműzzék a VBAC-t. A nőknek jogában áll bármilyen beavatkozást visszautasítani, beleértve a császármetszést is.
A nőknek joguk van a valódi tájékozott beleegyezéshez és visszautasításhoz, melynek része minden vizsgálat, gyógyszer és beavatkozás kockázatainak és előnyeinek teljes megismerése.
Minden egészségügyi szakemberre és intézményre ráhárul annak felelőssége, hogy a tájékozott beleegyezés folyamatát elősegítse.
Lehetővé kell tenni minden nő számára, hogy minden szüléssel kapcsolatos érzését kifejezhesse biztonságos és támogató környezetben. A várandós és szülőnők érzelmei nagy hatással vannak a szülés kimenetelére és felépülésükre.
Etikátlan, amikor egy orvos orvosilag nem indokolt (elektív) császármetszést ajánl és/vagy végez. A nőket nem tájékoztatják teljes mértékben ennek a lehetőségnek a kockázatairól, ezért a szüléssel kapcsolatos közkeletű tévhitek és félelmek alapján választják azt.
A ”kérésre végzett császármetszések” trendjét jelentősen túlbecsülik, a kutatási eredményeket eltorzítva.
Nekünk, nőknek, több felelősséget kell vállalnunk saját szülésünkért.
Kulcsfontosságú, hogy a nők szülészeti szakemberválasztását és helyszínválasztását tiszteletben tartsák.
Az ICAN Magyarország egy magánszemély, Schimcsig Nóra kezdeményezésére jött létre 2011. nyarán. A magyar csoport első találkozójára, elindulására 2011. szeptember 28-án este került sor Budapesten. Az ICAN találkozókra szeretettel várnak minden érdeklődőt és érintettet, beleértve a családokat és a szülészeti szakembereket is.
Rist Lilla jóvoltából korábban készült egy lista a magyar szülészetek császármetszési arányairól. Ezeket az adatokat minden várandósnak meg kellene ismernie, ha tájékozottan akar dönteni szülésének helyszínéről! Lássuk be, naiv dolog természetes szülésre számítani olyan helyen, ahol minden második nő hasát felvágják, míg jó eséllyel nem csak szóban hitegeti orvosa azt a VBAC-ra készülő kismamát, aki olyan helyen szül, ahol a császárarány a 20%-ot sem éri el. Ilyen szülészet azonban, sajnos, ma nem sok van Magyarországon!

Jó, jó... - hümmög bizonyára a kedves olvasó -, de mi hasznom nekem mindebből? Hogyan segíthet nekem az ICAN?
Naprakész, tudományos bizonyítékokon alapuló kiadványokat szeretnénk magyarul is megjelentetni az édesanyák számára, a szakembereknek pedig eljuttatni állásfoglalásainkat, irányelveinket, ha az Amerikában tartott ICAN konferenciára kevesek is juthatnak el.
A helyi ICAN csoportok révén minél több kismama számára szeretnénk elérhetővé tenni azokat az információkat, melyekre csak szükségük lehet a lehető legtájékozottabb, felelős egészségüket érintő döntések meghozatalához. Ehhez előadásokat, filmvetítést, kerekasztal szervezünk, kölcsönkönyvtárat nyitnánk. A találkozókon - kötetlen információ- és tapasztalatcsere mellett - a legalább ennyire fontos érzelmi támogatás, személyes kapcsolat is elérhető, beleértve az esetleg nehéz szülésélmény feldolgozásához nyújtott segítséget is.
Aki szerint mindez nagyszerű ötlet, esetleg eltöprengett, hogyan támogathatná az ICAN-t... Nos a legegyszerűbb adománnyal, vagy taggá, pártoló taggá válva. Ez évente – választott szolgátatáscsomagtól függően – körülbelül 11 USD-t jelent, tehát nem nagy anyagi teherre kell gondolni. A találkozók lebonyolításában vagy a felvilágosító munkában rengeteg részfeladatot találhatnak maguknak, akik szívesebben adnák segítőkész energiájukat a közösségbe.
A legfontosabb segítség, amivel pedig BÁRKI segítheti az ICAN-t céljai elérésében, ha hírünket viszi a kismamáknak, és támogatja őket a számukra legmegfelelőbb szülési döntéseik meghozatalában és megvalósításában!
Bővebb információért, például a soron következő ICAN találkozóról, keressen minket az [email protected] email címen, vagy a +36 20 346 5721 telefonszámon!

           

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)A szülés mint trauma - Sheila Kitzinger könyvének ismertetője

december 28, 2009 - 12:55
Ez a fontos, a szülés során elszenvedhető traumákról szóló könyv magyarul sajnos csak 2008-ban jelent meg (az eredeti 2006-ban készült). Ha húsz évvel korábban írta volna meg a szerző, azonnali segítséget jelentett volna nekem. Akkor született második gyerekem (szüléseim története a című írásban olvashatók). Hazajöttem a kórházból, és hetekig csak sírtam.