KDNP-s képviselők politikai nyilatkozatot nyújtottak be, amely elutasítja az Isztambuli Egyezményhez történő csatlakozást

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

KDNP-s képviselők politikai nyilatkozatot nyújtottak be, amely elutasítja az Isztambuli Egyezményhez történő csatlakozást

május 04, 2020 - 20:26
Az Igazságügyi Bizottság a javaslatot tárgysorozatba is vette.

A Nőkért Egyesület demonstrációja 2019. szeptemberében (Fotó: Nyíri András)

Szabó Szabolcs LMP-s képviselő  május 4. reggel közösségi oldalán számolt be dr. Vejkey Imre, Nacsa Lőrinc és Juhász Hajnalka (!) nyilatkozatáról, mely azt célozza, hogy hazánk utasítsa el az Isztambuli Egyezményt.

Az az Európa Tanács áldozatvédelmi dokumentuma, amely mind a megelőzés, mind a beavatkozás, mind a bűnismétlés szempontjából összegzi a külföldön már bevált jó gyakorlatokat a bántalmazott nők, illetve családtagok biztonsága érdekében. 

A KDNP-s képviselők az Egyezmény elutasítását szeretnék törvénybe iktatni annak ellenére, hogy Magyarország Kormánya 2014. március 14-én a dokumentumot.

Az évek óta tartó merev kormányzati elutasítás fényében minden magyar állampolgár számára rendkívül aggasztónak találjuk, hogy a kormány ezek szerint nem szokta elolvasni, amit aláír.  

 

 

 

A teljes beadvány  található. 

Juhász Hajnalka KDNP-s képviselő közösségi oldalán az alábbi posztot tette közzé: 

 

 

Az Isztambuli Egyezmény a "gender" kifejezéssel sokszor tévesen azonosított LMBTQ jogokról sem támogatóan, sem elutasítóan. Nem foglal állást a migrációról sem. Annyit tartalmaz, hogy az előírt áldozatvédelmi intézkedéseket nemtől, kortól, fajtól, szexuális orientációtól, menekültstátusztól és minden egyéb hovatartozástól függetlenül végre kell hajtani. 

Az Isztambuli Egyezmény ratifikációja anélkül is lehetséges, hogy a "gender" kifejezés a magyar jogrend részévé váljon. 

Az Igazságügyi Bizottság a javaslatot tárgysorozatba vette (igennel szavazott a fideszes Czunyiné Bertalan Judit is), Szél Bernadett független képviselőnek az ülésen nem adtak szót. 

 

 

Rendkívül ízléstelennek tartjuk a hatékony áldozatvédelem elleni kormányzati fellépést egy nappal azután, hogy a 82 éves színészt, Szilágyi Istvánt meggyilkolta a saját fia, aki korábban már többször állt bíróság előtt apja bántalmazásáért.  

Felháborodásunkat fejezzük ki, amiért ezzel a lépésével a kormány az Isztambuli Egyezményről folytatott további társadalmi párbeszéd lehetőségét is meg akarja szüntetni. 

A legaggasztóbbnak mindazonáltal azt látjuk, hogy megnyugtató áldozatvédelmi alternatívát egyelőre nem sikerült felmutatni.

Továbbra is követeljük (Isztambuli Egyezménnyel, vagy anélkül): 

  • a megelőzésre irányuló átfogó intézkedéseket, 
  • bántalmazás esetén az áldozat biztonságának prioritását, az elkövető azonnali elkülönítését,  
  • a távoltartás GPS technológiával való betartatását, 
  • a bántalmazók elrettentő erejű büntetését (kellő időtartamú letöltendő börtönbüntetést),
  • a bűnismétlés esélyének csökkentés érdekében szakmai intervenciós programot a nők elleni és családon belüli erőszak miatt elítélteknek. 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)„Miért van az ma Magyarországon, hogy nem az elkövetőnek, hanem az áldozatnak és a gyerekeinek kell menekülniük?” – Ámon Kata beszéde

február 03, 2017 - 13:28
Balról: Újszászi Györgyi, Ámon Kata, Antoni Rita (fotó: Németh Dániel, Magyar Narancs)

Elmenekülnék-e a bántalmazó elől, ha azzal fenyegetne, hogy megöl, ha elmenekülök? 

Elmenekülnék-e a bántalmazó elől, ha azzal fenyegetne, nem csak engem öl meg, hanem a gyerekeimet is, ha elmenekülök?

Elmenekülnék-e, ha azzal fenyeget a gyermekvédelmi rendszer, hogy ha nem vetek véget saját bántalmazásomnak, kiemelik a gyerekeket? 

Elmenekülnék-e, ha a bántalmazónál maradnának a gyerekeim, ha elmenekülök, mert a bántalmazott nő mindig rossz anya, de a bántalmazó attól még lehet jó apa, hogy a gyerek előtt bántalmazza a partnerét?

A Női Méltóságért Albizottság foglalkozzon az Isztambuli Egyezménnyel!

június 03, 2017 - 15:09

Nem először látjuk, hogy a kormány : a családon belüli erőszak döcögős is mindennapos jelenség volt, hogy az egyre alacsonyabb szintre helyezett női esélyegyenlőséggel foglalkozó kormányzati szerv (ami akkor még "A nők esélyegyenlős

Újabb porhintés? - az áldozatvédő szervezetek kifogásolják Balog Zoltán határozati javaslatát

június 11, 2015 - 10:29
Balog Zoltán (Fotó: Thaler Tamás)

A nőszervezetek a sajtóból értesültek arról, hogy Balog Zoltán miniszter országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépést elősegítő nemzeti stratégiai célok meghatározásáról. Nem csak a hír maga ért váratlanul, de a határozati javaslat célját és koncepcióját sem értjük igazán, a tartalmát pedig több ponton aggályosnak találjuk.