Demonstrációnk az Isztambuli Egyezmény ratifikációjáért - médiavisszhang

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Demonstrációnk az Isztambuli Egyezmény ratifikációjáért - médiavisszhang

február 02, 2017 - 22:23

Tegnap tárgyalta (és kaszálta el már megint) az Igazságügyi Bizottság Szél Bernadett és Szelényi Zsuzsa javaslatát az Isztambuli Egyezmény ratifikációjának Országgyűlés elé terjesztésére vonatkozóan. Az ülés előtt nyomásgyakorlás céljából a Nőkért Egyesület demonstrációt szervezett, amelyhez csatlakozott a NANE, a PATENT és az Újrakezdés csoport. Beszédet mondott Ámon Kata, Békés Dóra, dr. Wirth Judit, Antoni Rita, majd a két képviselőnő. 

 

"Kéttucatnyian demonstráltak szerda reggel az Országház előtt azért, hogy a parlament ratifikálja az Európa Tanácsnak a családon belüli erőszak áldozatai segítéséről szóló isztambuli egyezményét. A Nőkért Egyesült megmozdulásán elhangzott: a törvényhozás igazságügyi bizottsága délelőtt kezdődő ülésén dönt arról, hogy az Országgyűlés elé terjeszti-e az indítványt." (MTI, )

 

"Szakadó esőben civilek és aktivisták követelték az Isztambuli Egyezmény ratifikálását a Kossuth téren. (...)  Az ikonikussá vált piros „néma tanú” babákat és az azokat tartó személyeket hókotró járművek kerülgették a Kossuth téren, minden bizonnyal a holnapi Putyin látogatást előkészítve. (...)

Ámon Kata aktivista lakhatási szegénységben élő nők dilemmáit sorolta: „Elmenekülnék-e a bántalmazó elől, ha azzal fenyeget, hogy megöl, vagy hogy bántani fogja a gyerekeimet? Elmenekülnék-e, ha azzal fenyeget a gyermekvédelem, hogy kiemelik a gyerekeimet, ha nem vetek véget a bántalmazásnak?" (...)

Békés Dóra a bántalmazott nők Újrakezdés nevű önsegítő csoportja szervezőjeként durva példákat említett, miket mondtak különböző hatósági személyek a bántalmazott nőknek. „Nem indítunk veszélyeztetésért eljárást, mert a gyereken volt ruha” – ezt a gyermekvédelmisek mondták, egy bíró meg ezt: „A testi sértés, ha valóban megtörtént, tolerálható egy feszült válási kapcsolatban.” De még a saját ügyvéd is azt jegyezte meg: „Andika, a baszásnak ára van” Egy családsegítő azzal fenyegetett, hogy „ha még egyszer előfordul fizikai bántalmazás, és nem költözik el a gyerekkel, mindegy hova és miből, a kiskorú gyerekeit kiemelem a családból”, az igazságügyi orvos szakértő pedig közölte, hogy „a váll sérülése nem traumás eredetű, hanem természetes, sorsszerű megbetegedés”." (...) 

„Nem is olyan régen még civilek rengeteg munkájába és erőfeszítésébe került, hogy a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállás legyen – idézte fel a harmadik felszólaló, Antoni Rita. – A törvény megszületése legalább olyan nyögvenyelősen haladt, mint az Isztambuli Egyezmény ratifikációja” – fogalmazott, majd így folytatta: „A magyar politikusok többségének a nők biztonsága nemhogy nem fontos, de terhes téma, amit mielőbb le akarnak tudni, míg a civilekkel folytatott egyeztetést kellemetlenkedő ellenségekkel, piaci alkudozásnak fogják fel. A családon belüli erőszakkal foglalkozó törvényalkotás során a nők biztonsága helyett azon aggodalmaskodtak, hogy a szentséges család szó említhető-e egy mondatban az erőszak szóval." (Czenkli Dorka, )

 

"A demonstráció után kezdődött az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülése, amelynek napirendjén két határozati javaslat is szerepelt arról, hogy a parlament szólítsa fel a kormányt az isztambuli egyezmény mielőbbi ratifikálására. (...)

Korábban a kormány is előterjesztett egy  a kapcsolati erőszak elleni fellépésről, amivel kapcsolatban Szél kiemelte: abban olyan mondatrészek szerepelnek, hogy „a mindenkori költségvetési lehetőségek figyelembe vételével”, „lehetőséghez mérten”, „törekedni kell”. Szerinte ez is jelzi, hogy a kormány nem akar komolyan foglalkozni a kérdéssel, hiszen a költségvetést a politikusok rakják össze, és nem „törekedni kell”, hanem például folyamatosan biztosítani a szakemberek képzését. (...)  

Vas Imre, a bizottság fideszes tagja közölte: szerinte az ellenzéki határozati javaslat pusztán arról szól, hogy felkérik a kormányt, intézkedjen a ratifikálás ügyében. Azt állította, ezt a munkát már két és fél éve végzik, így a javaslatot politikai PR-fogásnak értékeli, és arra is rámutatott, hogy 21 olyan tagállam van még, amely aláírta, de nem ratifikálta az egyezményt. "Amint megteremtődnek a feltételek, be fogja nyújtani a kormány a törvényjavaslatot – állította.

A szintén fideszes Répássy Róbert azzal vádolta az előterjesztőket, hogy „félrevezetik a közvéleményt”, és azt mondta: nincs lelkiismeret-furdalásuk, hiába próbálják őket „érzelmileg zsarolni”. Nem kérdéses, hogy ratifikálni fogják az egyezményt – mondta, hozzátéve, hogy „komplex kezelést kíván a kérdés”. "Ne csináljanak ebből is politikát, ne akarják a kormányt azzal vádolni, hogy nem tesz meg mindent" – jelentette ki a politikus.

A szocialista Bárándy Gergely azt javasolta, hívják meg a bizottság ülésére az igazságügyi minisztert és számoltassák be arról, mit tett tárcája az isztambuli egyezmény ratifikálásáért." (Medvegy Gábor, )

 

"Az ülésre Szelényi és Szél behoztak néhány Néma Tanút. Ezek a piros bábuk az elmúlt év egy-egy halálos áldozatát képviselik. Az ülés elnöke, dr. Rubovszky György (KDNP) eltávolíttatta a bábukat, és „közjátéknak” nevezte a behozásukat, így a Tanúk a terem előtt várták, hogy a bizottsági tagok megvitassák, miért nem időszerű még a hozzájuk hasonló sorsú nők életét hatékonyabb védelemben részesíteni. (...) 

Szelényi és Szél javaslatukat felvezető hozzászólásaival kezdődött a napirendi pont megvitatása.

Miközben beszéltek, Dr. Vas Imre hangosan hőbörgött a mellette ülő titkárnak azon, hogy hihetetlen, hogy mindig azt a látszatot akarják ezek kelteni, hogy csak a férfiak az elkövetők és a nők az áldozatok. (Érdemes megjegyezni, hogy ahogy az az ülést megelőző tüntetésen is elhangzott, a bántalmazott nők védelmének biztosítása nem jelent semmiféle hátrányt a bántalmazott férfiak számára, akik egyébként a kapcsolati erőszak áldozatainak csekély százalékát teszik ki.)

Ezek után Vas és Répássy hangzatos hozzászólásokban elmondták, hogy Szelényi és Szél felesleges politikai PR-akciója az, hogy az Isztambuli Egyezmény ratifikálásának kérdését újra és újra felvetik, hiszen a kormány egyetért az Egyezménnyel; ne feledjük, hogy azt ez a kormány írta alá, és ez a kormány volt az is, amelyik önálló büntetőjogi tényállássá tette a kapcsolati erőszakot." (Nógrádi Noa, )

 

ATV híradó: 

Hír TV híradó: 

Antoni Rita másnap reggel az ATV-ben:

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)