• Betty Archdale időskorában

Krikett, feminizmus, háború és oktatás: Betty Archdale mozgalmas élete

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Krikett, feminizmus, háború és oktatás: Betty Archdale mozgalmas élete

augusztus 17, 2019 - 22:11

Londonban született 1907-ben, anyja a harcos szüfrazsett Helen Archdale, apja Theodore Archdale katonatiszt, keresztanyja volt. Tanulmányait a Bedales School-ban kezdte, itt tanult meg krikettezni is. Jogi egyetemre járt Montrealban, Londonban és Moszkvában, 1938-ban lett a brit jogászkamara tagja.

Sikeres tanulmányai mellett a sportban is komoly eredményeket ért el, 1934-35-ben ő volt az Ausztráliában és Új-Zélandon turnézó angol krikettcsapat kapitánya.

A háború alatt a haditengerészetnél teljesített szolgálatot, egy akció alkalmával tanúsított hőstettéért megkapta az Order of the British Empire elismerést.

1946-ban Sydney-ben telepedett le, az egyetem lánykollégiumának az igazgatója volt tíz éven át. 1958-ban az Abbotsleigh leányiskola vezetőjévé választották, amelyet nagy sikerrel vezetett. Megreformálta az iskola egyenruháját, a tanmenetet, kibővítette a választható tantárgyakat, bevezette a szexuális nevelést.

1997-ben beválasztották az Australian Living Treasure tagjai közé. 1999-ben az első nők közé tartozott, akik az angol Marylebone Cricket Club tiszteletbeli örökös tagjai lettek. 2000-ben halt meg. Életéről Deirdre MacPherson The Suffragette's Daughter, Betty Archdale: Her Life of Feminism, Cricket, War and Education címmel írt könyvet.   

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Priscilla Bright McLaren angol békeharcos, abolicionista, szüfrazsett (1815–1906)  

augusztus 31, 2019 - 21:51

Rochdale-ben született, jómódú kvéker családba, ahol a lányok oktatását is fontosnak tartották. A szülők egyenrangú félnek tekintették egymást, anyjuk rendszeresen vitaklubot szervezett gyerekeinek.

Priscilla nővéreivel együtt iskolát vezetett szegény családok lányainak. Az Edinburgh Ladies' Emancipation Society és a rabszolgafelszabadító mozgalom tagja volt, ez utóbbiban ismerkedett meg majd kötött házasságot Duncan Mclarennel, aki tehetős kereskedő és liberális parlamenti képviselő volt.

"Szavak helyett tettek" - aki meghalt a nők szavazati jogáért: Miss Emily Davison (1872–1913)

június 03, 2012 - 14:21

Emily Wilding Davison angol szüfrazsett Londonban született sokgyermekes családban. Felsőfokú tanulmányaira nevelőnői munkával szerzett pénzt. Irodalmat, biológiát és kémiát hallgatott, kiváló eredményekkel végzett.