Catherine Helen Spence író, szüfrazsista

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Catherine Helen Spence író, szüfrazsista

február 14, 2018 - 15:12
„Ausztrália nagyasszonya”: Catherine Helen Spence író, szüfrazsista. Az ausztrál ötdollároson is az ő arcképe látható.

„Ausztrália nagyasszonya” Skóciában született 1825-ben. 13 évesen hagyta el szüleivel az országot. Íráskészsége hamar kiderült, a The South Australian című lapban jelentek meg versei, elbeszélései. Első regénye 1854-ben jelent meg. Bátyja nevén a The Argus című országos lap dél-ausztráliai tudósítója volt.

Írásaiban sokat foglalkozott a nők és gyerekek helyzetével, a kisebbségek problémáival. A női választójogi mozgalom tagjaként sokat utazott, előadásokat tartott a nők szavazati jogának törvényesítéséért, a Women's Suffrage League of South Australia alelnöke volt. 1895-ben létrehozta az Effective Voting League of South Australia egyesületet.

1897-ben ő volt az első nő, akit az államszövetség szenátusába jelöltek, de nem sikerült bekerülnie.  

Nevét szerte az országban iskolák, könyvtárak, utcák, több portré, szobor, bélyeg őrzi, az ausztrál ötdollároson is az ő arcképe látható.

Édesanyjával 1891-ben.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Mary Colton ausztrál filantróp, feminista (1822–1898)

november 29, 2017 - 18:30

Az ausztrál feminista mozgalom egyik fontos alakja Londonban születt, 1839-ben emigráltak apjával és testvéreivel, Adelaideben telepedtek le. 1844-ben házasságot kötött John Colton üzletemberrel. Az első vasárnapi iskolai tanárok közé tartozott és a Wesleyan Ladies' Working Society tagjaként szegénysorsú nők segítésével foglalkozott. A Boarding-out Society elnökségi tagja volt, ahol árvagyerekek neveléséről, elhelyezéséről gondoskodtak. Felismerte, hogy a nők helyzetének javításához politikai jogokra is szükség van, az elsőkközt követelte a nők választójogát.

Rebecca West író, újságíró, kritikus, feminista (1892–1983)

december 23, 2017 - 19:11
Rebecca West

Eredeti neve Cicily Isabel Fairfield Andrews, ezt cserélte fel egy Ibsen darab (Rosmersholm) feminista hősnőjének nevére. Keményen bírálta kora társadalmát a nők alárendelt helyzete miatt. Újságírói karrierje az 1910-es évek elején kezdődött, a Dora Marsden és Mary Gawthorpe által alapított feminista hetilap, a Freewoman munkatársa volt. A lap sajátossága az volt, hogy a korban szokatlan módon a szexualitás kérdéseit is tárgyalta.   

Fanny Wright amerikai író, reformer, abolicionista, feminista (1795–1852)

augusztus 31, 2019 - 21:26

Frances Wright Skóciában született, gazdag, szabadszellemű családba. Rokonai nevelték fel, szülei, akik után komoly vagyont örökölt, korán meghaltak. Művelt, a társadalmi kérdések iránt érdeklődő ember volt, írásaiban sokat foglalkozott a nők tanuláshoz, egyenlő bánásmódhoz való jogával, függetlenségük biztosításával.