Lady Florence Norman: a feminista, aki robogón járt dolgozni - 1916-ban

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Lady Florence Norman: a feminista, aki robogón járt dolgozni - 1916-ban

június 15, 2016 - 13:21
...és ezzel háromszorosan megszegte a korabeli előkelő hölgyekkel szemben támasztott előírásokat.

1921-ben egy nő a kerekezik, Franciaország. Fotó: TOPICAL PRESS AGENCY/GETTY IMAGES

1881-ben született előkelő családban. A formabontó női szerep családi öröksége volt: nagyanyja vegyész volt, anyja, Laura McLaren Aberconway pedig a vezette mérsékelt női választójogi ernyőszervezet, a NWUSS egyik alapítója, aki A szabadságjogok női chartája címen könyvet is írt.

Florence maga is belépett a NWUSS-ba. Férjétől, Sir Henry Norman liberális politikus-újságírótól 1916-ban egy kezdetleges robogót – tulajdonképpen motorral felszerelt rollert – kapott a születésnapjára. Attól kezdve rendszeresen azzal járt munkába, egy londoni irodába, ahol vezető beosztásban dolgozott – azaz háromszorosan is áthágta az előkelő származású hölggyel szemben támasztott elvárásokat.

A háború alatt Franciaországban kórházat működtetett, ezért a Brit Birodalom Érdemrendjével tüntették ki. A Birodalmi Háborús Múzeum létrehozásában aktív szerepet játszott, s kinevezték a Nők Munkájával Foglalkozó Albizottság elnökének, így sokat tett azért, hogy a nők háború alatti helytállása ne menjen feledésbe. Ő volt az első nő, akit beválasztottak a Királyi Earlaswood Kórház igazgató tanácsába.

Első megjelenés: Éva magazin

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)