Nők lap nélkül

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Nők lap nélkül

augusztus 29, 2010 - 15:22

 Régóta rágódom a problémán, hogy nincsen a magyar piacon egyetlen olyan újság sem, mely felnőtt, intelligens, kulturált nőket szólít meg. A napilapokban és a gazdasági / politikai hetilapokban 90 %-ban férfiakról van szó. Ez még csak hagyján is volna, ám amikor a maradék 10%-ban mégis nők kerülnek a figyelem középpontjába ( pl. „laplánya” meztelenül), akkor mindig azt érzem: ennél akkor még az is jobb lett volna, ha marad a 100%-os férfiorientáció…(és akkor lenne már ez  is „lapfia”, meztelenül :) )

A kifejezetten nőknek szánt rengeteg lapról pedig nem azt  látom,  hogy tényleg  a nők érdekeit szolgálják, sőt. Ahogy telik az idő, mind több lapban ismerem fel ugyanazokat a kliséket, bulvárszintre süllyed lassan a  Nők Lapja sőt még a Szabad Föld (!!!) is. A sajtóban a nőknek szánt oldalak gyakorlatilag a patriarchális uralom szócsövéül szolgálnak.

Nevezetesen nagyjából három dolgot tesznek :

1.      elbutítanak, igénytelen szintűnek  és egysíkúnak  feltételezik illetve állítják be a nők érdeklődési körét, gondolatvilágát.

2.      a szépség- és divatiparnak igyekeznek minél több vevőt teremteni.

3.      a nők házimunkában és szexben való rabszolgaszerepét népszerűsítik és fixálják.

                           

Az ezen célok mentén szerveződő  lapok mindegyike  az alábbi komponensek szerkesztői ízlés szerinti arányban történő mixeléséből tevődik össze :

bárgyú, gügyögős, infantillis cikkek a szeretetről, gondoskodásról, mint a nők (és csak a nők) elsődleges feladatáról („ha a babaprojekt sikeres volt, ne felejtsük el minden reggel megsimizni  a pocaklakót”, broáááf  (a cikk szerzője nem a gyermekvállalás, hanem a nyelvezet, körítés ellenében írja ezt, ő maga 3 gyermekes anya –  a szerk. megj.)

pletykák a „sztárvilágból”, nulla hírértékkel (Győzike megharapta Kelemen Anna kutyáját, Kiszel Tünde beszólt Mary Zsuzsinak), melyekben a nő legyen pornósztár vagy rosszabb esetben sztármodell, szegényebb esetben megteszi egy kevésbé ismert hótthülye is, labdaméretű csöcsökkel. Az efféle hírekből is kitűnjön, hogy a nők buták, irigyek, pletykásak, tehát tiszteletet távolról sem érdemlő lények, viszont tutira „verhessen rá” az a férfiréteg, aki a lapot kinyitja.

méregdrága cuccok reklámozása (mert megérdemled : akciós body csak 17.500 Ft-tól), mert amúgy nem vagy szép és kívánatos. Néhány plasztikai sebész nagyívű karrierjének bemutatása, hogy mindenki azt remélje: pénzért lehet boldogságot venni.

a házimunka, gyermeknevelés mint kizárólag a nő feladata: így takaríts zenére, így leckézz a gyerekkel, úgy főzz egészségesen

a partner mint a női lét masszív és nélkülözhetetlen pillére: önfeladási tanácsadó-sorozat szingliknek, avagy – csak semmi őszinteség! – így fogd meg és úgy tartsd meg a férfit ! Mindenekelőtt  fogadd el olyannak, bármilyen, mert nem neki, hanem neked kell alkalmazkodnod.

a nem kölcsönösségen alapuló, egyoldalú kiszolgáló „szex”-re ösztökélés : gyűrd bátran a fehér leplet,  kényeztetesd párodat  prostimódszerekkel - a vonal végén Ágnes asszony… Mert ugye  a végén még lelép vagy pornózni fog, és ez is mind a te, csakis a te hibád lehet.

 

 Nem sokkal jobb a helyzet a neten sem.  Itt ugyan van pár feminista próbálkozás, de :

– az Inter Alia gyakorlatilag áll

– a Tűsarok szinte kizárólag feminista témákkal foglalkozik (és a fórum a moderáció minimális szintje miatt nem felel meg a női érdekvédelem feminista céljának – a szerk.)

– a Nőkért.hu viszonylag új, a hsz-ek alapján nincs széles közönsége, egyelőre szintén túlnyomórészt feminista témákkal foglalkozik, de már nem olyan kizárólagosan, mint a Tűsarok. Látom benne a fantáziát, még nagyon jóra kinőheti magát! (A szerk. kommentje: A Nőkért.hu olvasottságát egyáltalán nem tükrözik a hozzászólási adatok – kezdettől fogva hatalmas a „néma olvasók” aránya, az aktív felhasználók ennek csak minimális töredékét képezik. A facebook-on, ahol Nőkért Honlap felhasználóként szerepelünk, most köszönthettük 500. tagunkat (és sokan inkább ott írnak visszajelzést), az iwiw tagok száma – csak kevés átfedéssel – 250 körüli. A statisztikában egy-egy cikk olvasottsága 500 és 3500 között mozog.)  

Több ilyen oldalról én nem tudok, van viszont sok remek feminista szellemiségű blog, és még több remek írói vénájú bloggerina. Nagyon színvonalas gasztroblogokat találok sok női szerzőtől.

Szerintem a nyomtatott sajtó elbírna egy igazán igényes nőknek szóló újságot, amely nem esik a felsorolt hibák egyikébe sem. Nem kéne nőknek szóló nevet sem viselnie, nem kéne csak női jogokkal és problémákkal foglalkoznia, nem kéne csak női riportalanyokkal dolgoznia.

Úgy lehetne feminista lap, ahogy azt kell: egyenértékű volna benne a nemek szerepe. Pl. a gyereknevelésben a szülőkhöz szólna és nem az anyákhoz, a szexben a férfiaknak is adna megszívlelendő ötleteket, stb. Tehát egy  „gendersemleges” lapra gondoltam. Mint tudjuk, a Nők Lapját is sok férfi olvassa, szerintem egy ilyet is olvasnának legalább annyira, sőt.

Gondolkozzon kérem el mindenki ezen, hogy  milyen lehetőséget és fantáziát lát benne. 

Várom és előre is köszönöm építő véleményeiteket.

 

Ajánlott irodalom. 

Margit Patrícia: A nők reprezentációja - férfiuralmi jelentések körforgása a napilapokban 

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)A női magazinok propagandája és az eredmények

január 07, 2010 - 11:55

Az aktuális „szerelmi” partner erőn és természetes vágyakon felüli, egyoldalú kiszolgálásának propagálása újabban nem áll meg az ágynál és az ágyéknál, s az összes dugható lyuk repertoárja mellett utóbb a teljes női egyéniség lelketlen bedarálására törekszik. Szomorú ezt látni annak tudatában, hogy a média mekkora hatást gyakorol a felnövekvő generációkra.

Mire van szüksége egy nőnek?

augusztus 26, 2010 - 17:52

A szlogenünk, mint ahogy mindenki láthatja: "Minden, amire egy nőnek valóban szüksége van." Ennek az a története, hogy 2003 májusa körül minden reggel egy olyan (idegesítő "bugyuta nőci" hangon elvisított) hirdetést voltam kénytelen hallgatni a rádióban egy új női magazin reklámjaként, miszerint: "fogyókúra, receptek, horoszkóp, sztárhírek, szépségápolás - minden, amire egy nőnek szüksége van." Ezt én kikértem magamnak, mint ahogy ma néhányan (mindkét nemből) Tóth Krisztina tegnap linkelt írását a tudálékoskodó férfia

Miért nem érdemlik meg a nők a valódi kikapcsolódást?

július 31, 2009 - 20:38

Mik is ezek a „jótanácsok”? Egy részük tipikusan a külső megjelenéssel való foglalkozás témakörébe sorolható. Más részük arra buzdít, hogy töltsünk esetenként több időt barátnőinkkel, cseverésszünk velük, hanyagoljuk egy-egy napra a házimunkát, vagy flörtöljünk (persze szigorúan csak akkor, ha nincs senkink). A cikkírók feltételezik, hogy nekünk, nőknek állandó bűntudatot okoz, ha édességet eszünk, ha nem sportolunk eleget, vagy ha sminkeljük/nem sminkeljük magunkat.