Tégy a szexista reklámok ellen! - petíció a Chef Market nőket húsdarabként ábrázoló reklámja ellen

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Tégy a szexista reklámok ellen! - petíció a Chef Market nőket húsdarabként ábrázoló reklámja ellen

március 29, 2014 - 14:08
Panasszal szeretnek élni a Chef Market Élelmiszeripari Zrt. reklámja ellen.

Chef Market nőket húsdarabként ábrázoló reklámja

Panasszal szeretnek élni a Chef Market Élelmiszeripari Zrt. reklámja ellen.

Tisztelt Reklámetikai Bizottság!

Mi, a Nőkért Egyesület tagjai és a levél aláírói, panasszal szeretnek élni a Chef Market Élelmiszeripari Zrt. reklámja ellen. Véleményünk szerint 2003. évi CXXV. törvény az Egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról (Ebktv.) szóló törvény szellemével mélységesen ellentétes, hogy a hivatkozott reklám ilyen, emberi méltóságot sértő módon –szó szerint – egy darab hússá degradálva ábrázolják a nőket. A nők ilyen módon történő ábrazolása egyértelműen hozzájárul a számukra `megalázó, megszégyenítő környezet kialakításához, amelyben a nőket nem (a férfiakkal egyenrangú) emberi lényként, hanem kizárólag szexuális tárgyként észlelik/kezelik. (A provokatív módon fekvő modell ráadásul tovább erősíti azt a magyar társadalomban amúgy is túlságosan elterjedt sztereotípiát, hogy a nőnek a konyhában és az ágyban a helye.)

Nem értjük, hogy – `reklámszakember kreativitásának hiányán kívül – mi az oka annak, hogy egy húsipari terméket egy félmeztelen, provokatívan pózoló nővel kell reklámozni. Ebben a reklámban – eltérően például egy fehérneműreklámtól – egyáltalán nem lett volna szükség félmeztelen női test megjelenítésére, hiszen az semmilyen módon nem függ össze a reklámozni kívánt termékkel.

Kérjük a Reklámetikai Bizottságot, hogy adjon helyt a panaszunknak, nyilvánítsa ki a reklámról a véleményét, és biztassa arra a tagjait, hogy a jövőben ne készítsenek hasonlóan szexista, a nőket degradáló reklámokat.

A petíció írható alá.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)