• Fotó: Csöre András

Amikor vér folyik, akkor már késő – az Angyalhír sajtóközleménye

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Amikor vér folyik, akkor már késő – az Angyalhír sajtóközleménye

június 20, 2016 - 13:38
Idén a tavalyi hagyományteremtő alkalom után másodszor kerül sor az Angyalhír sétára. Az eseménnyel egy gyászoló édesanya, Seres Barbara szeretne emléket állítani mindössze hat hónapot élt fiának, akit az apja ledobott egy budapesti ház negyedik emeleti körfolyosójáról, majd utána ugrott. A megmozdulással célja egyúttal felhívni a nyilvánosság figyelmét arra, hogy a családon belüli erőszak áldozatai ma Magyarországon nem kapnak megfelelő védelmet.

Fotó: Nyíri András

A séta június 26-án vasárnap 15 órakor a Clark Ádám tértől indul, és a Bazilikánál ér véget, ahol a csatlakozó civil szervezetek képviselői mondanak beszédet. Az áldozatok emlékére a Lánchídról száz fehér léggömböt engedünk el, a Szt. István téren pedig a rendezvény ideje alatt megtekinthető lesz a Magyarországon partnerük által megölt nőket megörökítő Néma Tanúk kiállítás. Az esemény moderátorai Jaksity Kata és Bombera Krisztina. 

Ádámnak azért kellett meghalnia, mert a magyar jogi és ellátórendszer nem tudta őt megvédeni a bántalmazó apával szemben. Hiába kért Barbara többször is segítséget, nemhogy nem kapott, de még őt hibáztatták helyzetéért, megalázták az eljárások során. A családsegítő, amelyhez először fordult, több száz kilométerre a családjától, egy Somogy megyei átmeneti otthonban ajánlott férőhelyet számára. A rendőrség, „addig, amíg vér nem folyik” alapon megtagadta a kért távoltartást. Zaklatás miatt a nagymama feljelentette a férfit, mikor először próbálta meg a kisbabát az ablakon kidobni. A bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bántalmazót és felhívta Barbara figyelmét, hogy köteles az apa számára a kapcsolattartást biztosítani. Ez 6 nappal előzte meg Ádám meggyilkolását. A segítséget kérő anyát és nagymamát a bíró lesöpörte: „Ez itt nem a Mónika show!” 

Az eset állatorvosi ló. Rávilágít mindazokra a rendszerhibákra, melyek miatt nők ezrei maradnak segítség nélkül a párkapcsolati erőszakkal szemben, veszítik el gyerekeiket, kapnak több százezer forintos bírságot. Megmutatja, hogy – ellentétben a magyar bírók által is táplált tévhitekkel – egy bántalmazóval nem lehet „megegyezni”, az áldozat nem tudja együttműködő, nem „provokáló” viselkedéssel a további bántalmazást elhárítani. A párkapcsolati erőszakot kizárólag az állami szervek tudják megfékezni, ha megtanulják annak jeleit felismerni, komolyan veszik, és nem kicsinyítik az áldozatok beszámolóit és szigorúan büntetik az elkövetőket. Nem hárítják mindkét félre a felelősséget, nem próbálják őket kibékíteni, nem részesítik előnyben az c szemben, hanem ténylegesen fellépnek az erőszak ellen.

Ádám születésnapja előtti vasárnap, június 26-án ismét sétával emlékezünk meg róla, valamint a családon belüli erőszak és a hatóságok közönyének többi áldozatáról. Célunk, hogy a hatóságok végre megértsék: életek múlnak azon, hogy szakítanak-e a „nem avatkozunk be, amíg vér nem folyik” hozzáállással. Amikor már folyik a vér, akkor ugyanis már késő. Az ilyen esetek nem elszigetelt és kivédhetetlen tragédiák: a családon belüli erőszak dinamikája, forgatókönyve megismerhető, s politikai akarattal, szakértő beavatkozással megelőzhető. Hárítás, időhúzás és bürokratikus akadá¬lyokra való hivatkozás helyett valódi védelmet követelünk a veszélyben levő áldozatoknak – olyan intézkedéseket, amelyek valóban megakadályozzák az elkövetőt a bántalmazás folytatásában. A külföldi jó gyakorlatok szempontjából fontos irányelveket fogalmaz meg a Magyarország által már két éve aláírt Isztambuli Egyezmény, amelynek törvénybe iktatását és pontos betartását sürgetjük. Felháborodásunkat fejezzük ki, amiért azt a napokban az Igazságügyi Bizottság - kockáztatva a további hasonló tragédiákat - ötödik alkalommal leszavazta.

Találkozzunk mindezért június 26-án vasárnap 15 órakor a Clark Ádám téren! Vonuljunk együtt a Bazilikáig – emlékezzünk meg Ádámról és a többi áldozatról, és követeljük együtt, hogy az állam által a közöny révén támogatott vérontásoknak legyen vége! 

Seres Barbara és az Angyalhír csapata

továbbá 
Nőkért Egyesület
Patent Egyesület
Újrakezdés csoport
NANE Egyesület 

További szervezetek csatlakozását várjuk az e-mail címen.
 

Budapest, 2016. június 20.

_________________________________________________

Seres Barbara fia haláláról: 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Bántalmazó hatóságok - Békés Dóra beszéde, Angyalhír 2015

június 30, 2015 - 23:59
Békés Dóra

Ma Ádámra emlékezünk, aki fél évet élt. A saját apja dobta ki a negyedikről. Ádám ma lenne egy éves. Nem tudom elmondani azt a részvétet, amit a kisfiú anyja iránt érzek, ez a legszörnyűbb dolog, ami egy anyával történhet. Ádám tragédiájával fél évvel ezelőtt tele voltak a lapok, szörnyülködő szalagcímek különösen durva történetként hirdették az esetet. Pedig nem az egyetlen volt, és nem is az első vagy az utolsó.