Lesz utánpótlás: egy hatéves kislány levelet írt a Hasbrónak a nemek közötti egyenlőtlenségről

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Lesz utánpótlás: egy hatéves kislány levelet írt a Hasbrónak a nemek közötti egyenlőtlenségről

december 28, 2012 - 13:40
Laura Beck cikke (Jezebel), Ignácz Judit és Bélavári Noémi fordítása.
Van egy jó hírem: találtam egy újabb hőst, mégpedig egy kislány személyében, aki immár felkerülhet a „még 10 éves sincs és milyen jól nyomja” típusú ismerőseink listájára. De tényleg, mi ütött ezekbe a kis Duracell-nyuszikba? Kezdem miattuk nagyon rosszul érezni magam... Én 15 éves korom előtt még rendesen fésülködni se kezdtem el, ők pedig már irányítják a világot. Komolyan, lányok, lazítsatok. (JK, te viszont soha ne hagyd abba!)

Ezúttal a gyermekjátékok nemek közötti egyenlősége nevében (!) egy hatéves kislány írt levelet a Hasbrónak, hogy tudassa velük: egyenlőtlen a fiúk és lányok számának eloszlása a Ki kicsoda nevű játékban. Tudják, ez az a memória-játék, amelyikben gülüszemű, tömött bajszú, béna parókás szereplők vannak.

Lehet találgatni, vajon kik nem szerepelnek a játékban. Persze, hogy a lányok. Ja nem, bocsánat, van benne 5 lány és 19 fiú. Jól hallották: 5 lány és 19 fiú!

Íme a kislány levele:
 

Kedves Hasbro!

R-nek hívnak. Hat éves vagyok. Szerintem nem igazságos, hogy a Ki kicsoda nevű játékban 5 lány szereplő van, viszont 19 fiú. Nem csak a fiúk fontosak, hanem a lányok is. Ha a felnőttek azt fogják gondolni, hogy a lányok kevésbé fontosak, akkor nem fognak a kislányaikkal törődni.

Emellett, ha egy lány szeretne lány lenni a Ki kicsoda játékban, akkor mindig veszíteni fog egy fiú ellen, vagyis nehezebb lesz nyernie. Nekem ez nagyon nem tetszik, és ha sürgősen nem javítják ki ezt a dolgot, lehet, hogy anyukám ki fogja dobni a Ki kicsodát.

Ezt az üzenetet anyukám gépelte, de én diktáltam neki.

Csodás üzenet. A Hasbro azonban egyáltalán nem vette a lapot, és ezt írták vissza:

Kedves R.!

Köszönjük az e-mailedet. Kérdésedre az alábbiakban találsz feleletet, amelyet remélem, anyukád el tud majd neked magyarázni.

A Ki kicsoda? egy kitalálós játék, amelynek alapja egy számtani egyenlet. Ha egy pillantást vetsz a játék szereplőire, akkor észre fogod venni, hogy minden karakterből öt darab van. A játék lényege, hogy kizárásos alapon leszűkíted a játék főszereplőjének kilétét, azért hogy rájöhess: melyik figurát rejti ellenfeled kártyája.

A játékban egyik karakternek sem kap nagyobb súlyozást, legyen az akár férfi, akár nő. A játék másik jellegzetessége, hogy eltereli a figyelmet a nemi vagy a faji jellegzetességekről, és a különbségek helyett azokra a dolgokra koncentrál, amelyek mindannyiunkban közösek.

Reméljük, hogy a fenti információkat hasznosnak találod.

Köszönjük, hogy megkerestél minket leveleddel, és ha akár most, akár a jövőben bármilyen egyéb kérdésed merül fel, kérlek, vedd fel velünk ismét a kapcsolatot.

Szívélyes üdvözlettel

HASBRO Ügyfélszolgálat

Köszönjük Mr. Hasbro Ügyfélszolgálat! Ez „kitűnő” válasz volt egy öt éves gyereknek.

Szerencsére R. fantasztikus anyukája szerint is röhejes, ezért az alábbiakat írta vissza a Hasbrónak:

Kedves …!

R. nevében köszönöm a gyors választ. A kislányom izgatottan figyelte a postaládát, és velem együtt kíváncsian várta, vajon kap-e választ az e-mailjére, amelynek megírása – bizonyára megértik – nagyon fontos volt neki.

Sajnos azonban, most még most sem világos R. számára, hogy miért csak 5 lány játékos közül tud választani a kedvenc társasjátékában, miközben a bátyjának 19 figura áll rendelkezésére. (Nyilván választhatna fiú játékost is, de mint tudják, a gyerekek nem mindig így működnek…)

Ha valami, akkor az Önök válasza még jobban összezavarta őt. Ugyan R. okos kislány, de még csak 6 éves és alsó tagozatos, így egyelőre nem képes arra, hogy megértsen olyan fogalmakat, mint a számtani egyenlet és a súlyozás.

Mivel Önök egy gyermekjátékokat készítő cég, azt feltételeztem, hogy a legifjabb vásárlóikkal való kommunikációjukban közvetlenebb és gyermekbarátabb hangnemet és nyelvezetet használnak.

Azonban be kell valljam: annak ellenére, hogy 37 éves vagyok, és egyetemi diplomám van, az érveik megértésének tekintetében én is zavarban vagyok.

Miért tekintik a női nemet „karakternek”, míg a férfi nemet nem?

Szívélyes üdvözlettel

Jennifer O’Connell

 

Imádom ezt az anyukát! Nem fogadhatna örökbe?

A Hasbro, becsületére legyen mondva, ismét válaszolt, és ezúttal kevésbé ellenszenves módon megállapították, hogy „számunkra a fiúk és a lányok egyformán fontosak, és szeretnénk, ha a lányok és a fiúk egyaránt örömüket lelnék a játékunkban”, valamint, hogy „tetszik nekünk R. javaslata, mely szerint több női karaktert kellene adni a játékhoz, ezért ezt a jövőben mindenképpen fontolóra vesszük”. Egy linket is küldtek, amely alatt további, nyomtatható női és férfi figurákat lehet letölteni, férfiakat és nőket egyenlő számban.

Az alábbiakban közlöm a levelüket eredetiben:

Kedves Jennifer!

Szerettünk volna ismét kapcsolatba lépni Önnel, mert attól tartunk, hogy előző emailünkben a kislánya nem kapott tőlünk választ minden kérdésére.

Kedves R.!

Egyetértünk veled, hogy a lányok éppen olyan fontosak, mint a fiúk, és azt szeretnénk, ha a lányok és a fiúk egyaránt örömüket lelnék a játékunkban. Ha a Ki kicsoda? játékkal játszol, egyforma esélyed van a nyerésre akár fiú-, akár lánykártyát húzol.

Tetszett a javaslatod, amely szerint több női karaktert kellene adni a játékhoz, ezért ezt a jövőben mindenképpen megfontoljuk. Örömmel értesítünk róla, hogy időközben további szereplőket gyártottunk, amelyeket szívesen elküldünk neked postán, ha megkéred anyukádat, hogy adja meg nekünk a postacímedet.

Emellett tekintsd meg a következő webcímet: , amelyről letöltheted és kinyomtathatod a további szereplőket tartalmazó lapokat, így még több különböző kártyád lesz, amelyek közül választhatsz. Bizonyára örülsz neki, hogy a letölthető, sportolókat tartalmazó ívek egyenlő számú fiú és lány játékkártyát tartalmaznak.

Reméljük, hogy anyukád nem fogja kidobni ki a Ki kicsoda? játékot!

További kérdéseiddel is fordulj hozzánk bizalommal.

Szívélyes üdvözlettel

 

Hasbro Vevőszolgálat

Természetesen a levelüket „szuper” passzív (?) agresszív módon zárták: „Reméljük, hogy anyukád nem dobja ki a Ki kicsoda? játékot”. Hasbro, bakker. Nehogy azt hidd, hogy ez rólad szól. Csak fogadd a kritikát – és fogadd meg, mert tanulságos. Ráadásul remélhetőleg nem csak „megfontolják”, hogy még több női szereplőt rakjanak a játékba. Ezt főleg azért mondom, mert amennyire emlékszem, a játék baromi jó, és szeretnék majd venni egyet az unokahúgomnak abból a változatból, amelyik sokkal jobban kedvez a lányoknak.
 
Laura Beck
Fordította: Ignácz Judit és Bélavári Noémi

Eredeti:

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Olvasói levél: hogyan fonja körül a hímsovinizmus a női szerepeinket?

május 08, 2011 - 08:45
Fotó: PublicDomainPictures / Pixabay

c. cikkünk kommentjei között sokat beszélgettünk arról, hogyan viszonyul környezetünk, társadalmunk az . Olvasónk küldte ezt az írást, személyes hangvételű cikke arról, hogyan rombolja le a hímsovinizmus a nőiségünket mind a nél, mind a párkapcsolatunk viszonylatában. Köszönjük!

Vagy-vagy? Anyaság vagy egyéni érvényesülés?

augusztus 21, 2016 - 00:00

Karrier – e szó hallatán középkorú, nadrágkosztümös, szigorú fellépésű vezérigazgató asszonyt szokás elképzelni, aki a maga rideg lényével és megkeményedett arcvonásaival bizonyára pocsék feleség és anya. Már ha egyáltalán az – fiatalabb kiadásáról előre borítékolható, hogy ha így folytatja, nem lesz egyik sem. Vagy mert viszolyog e szerepektől, vagy mert hiába keres olyan férfit, akinek ő a maga antinő mivoltában kellene.