Lesz utánpótlás: egy hatéves kislány levelet írt a Hasbrónak a nemek közötti egyenlőtlenségről

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Lesz utánpótlás: egy hatéves kislány levelet írt a Hasbrónak a nemek közötti egyenlőtlenségről

december 28, 2012 - 13:40
Laura Beck cikke (Jezebel), Ignácz Judit és Bélavári Noémi fordítása.
Van egy jó hírem: találtam egy újabb hőst, mégpedig egy kislány személyében, aki immár felkerülhet a „még 10 éves sincs és milyen jól nyomja” típusú ismerőseink listájára. De tényleg, mi ütött ezekbe a kis Duracell-nyuszikba? Kezdem miattuk nagyon rosszul érezni magam... Én 15 éves korom előtt még rendesen fésülködni se kezdtem el, ők pedig már irányítják a világot. Komolyan, lányok, lazítsatok. (JK, te viszont soha ne hagyd abba!)

Ezúttal a gyermekjátékok nemek közötti egyenlősége nevében (!) egy hatéves kislány írt levelet a Hasbrónak, hogy tudassa velük: egyenlőtlen a fiúk és lányok számának eloszlása a Ki kicsoda nevű játékban. Tudják, ez az a memória-játék, amelyikben gülüszemű, tömött bajszú, béna parókás szereplők vannak.

Lehet találgatni, vajon kik nem szerepelnek a játékban. Persze, hogy a lányok. Ja nem, bocsánat, van benne 5 lány és 19 fiú. Jól hallották: 5 lány és 19 fiú!

Íme a kislány levele:
 

Kedves Hasbro!

R-nek hívnak. Hat éves vagyok. Szerintem nem igazságos, hogy a Ki kicsoda nevű játékban 5 lány szereplő van, viszont 19 fiú. Nem csak a fiúk fontosak, hanem a lányok is. Ha a felnőttek azt fogják gondolni, hogy a lányok kevésbé fontosak, akkor nem fognak a kislányaikkal törődni.

Emellett, ha egy lány szeretne lány lenni a Ki kicsoda játékban, akkor mindig veszíteni fog egy fiú ellen, vagyis nehezebb lesz nyernie. Nekem ez nagyon nem tetszik, és ha sürgősen nem javítják ki ezt a dolgot, lehet, hogy anyukám ki fogja dobni a Ki kicsodát.

Ezt az üzenetet anyukám gépelte, de én diktáltam neki.

Csodás üzenet. A Hasbro azonban egyáltalán nem vette a lapot, és ezt írták vissza:

Kedves R.!

Köszönjük az e-mailedet. Kérdésedre az alábbiakban találsz feleletet, amelyet remélem, anyukád el tud majd neked magyarázni.

A Ki kicsoda? egy kitalálós játék, amelynek alapja egy számtani egyenlet. Ha egy pillantást vetsz a játék szereplőire, akkor észre fogod venni, hogy minden karakterből öt darab van. A játék lényege, hogy kizárásos alapon leszűkíted a játék főszereplőjének kilétét, azért hogy rájöhess: melyik figurát rejti ellenfeled kártyája.

A játékban egyik karakternek sem kap nagyobb súlyozást, legyen az akár férfi, akár nő. A játék másik jellegzetessége, hogy eltereli a figyelmet a nemi vagy a faji jellegzetességekről, és a különbségek helyett azokra a dolgokra koncentrál, amelyek mindannyiunkban közösek.

Reméljük, hogy a fenti információkat hasznosnak találod.

Köszönjük, hogy megkerestél minket leveleddel, és ha akár most, akár a jövőben bármilyen egyéb kérdésed merül fel, kérlek, vedd fel velünk ismét a kapcsolatot.

Szívélyes üdvözlettel

HASBRO Ügyfélszolgálat

Köszönjük Mr. Hasbro Ügyfélszolgálat! Ez „kitűnő” válasz volt egy öt éves gyereknek.

Szerencsére R. fantasztikus anyukája szerint is röhejes, ezért az alábbiakat írta vissza a Hasbrónak:

Kedves …!

R. nevében köszönöm a gyors választ. A kislányom izgatottan figyelte a postaládát, és velem együtt kíváncsian várta, vajon kap-e választ az e-mailjére, amelynek megírása – bizonyára megértik – nagyon fontos volt neki.

Sajnos azonban, most még most sem világos R. számára, hogy miért csak 5 lány játékos közül tud választani a kedvenc társasjátékában, miközben a bátyjának 19 figura áll rendelkezésére. (Nyilván választhatna fiú játékost is, de mint tudják, a gyerekek nem mindig így működnek…)

Ha valami, akkor az Önök válasza még jobban összezavarta őt. Ugyan R. okos kislány, de még csak 6 éves és alsó tagozatos, így egyelőre nem képes arra, hogy megértsen olyan fogalmakat, mint a számtani egyenlet és a súlyozás.

Mivel Önök egy gyermekjátékokat készítő cég, azt feltételeztem, hogy a legifjabb vásárlóikkal való kommunikációjukban közvetlenebb és gyermekbarátabb hangnemet és nyelvezetet használnak.

Azonban be kell valljam: annak ellenére, hogy 37 éves vagyok, és egyetemi diplomám van, az érveik megértésének tekintetében én is zavarban vagyok.

Miért tekintik a női nemet „karakternek”, míg a férfi nemet nem?

Szívélyes üdvözlettel

Jennifer O’Connell

 

Imádom ezt az anyukát! Nem fogadhatna örökbe?

A Hasbro, becsületére legyen mondva, ismét válaszolt, és ezúttal kevésbé ellenszenves módon megállapították, hogy „számunkra a fiúk és a lányok egyformán fontosak, és szeretnénk, ha a lányok és a fiúk egyaránt örömüket lelnék a játékunkban”, valamint, hogy „tetszik nekünk R. javaslata, mely szerint több női karaktert kellene adni a játékhoz, ezért ezt a jövőben mindenképpen fontolóra vesszük”. Egy linket is küldtek, amely alatt további, nyomtatható női és férfi figurákat lehet letölteni, férfiakat és nőket egyenlő számban.

Az alábbiakban közlöm a levelüket eredetiben:

Kedves Jennifer!

Szerettünk volna ismét kapcsolatba lépni Önnel, mert attól tartunk, hogy előző emailünkben a kislánya nem kapott tőlünk választ minden kérdésére.

Kedves R.!

Egyetértünk veled, hogy a lányok éppen olyan fontosak, mint a fiúk, és azt szeretnénk, ha a lányok és a fiúk egyaránt örömüket lelnék a játékunkban. Ha a Ki kicsoda? játékkal játszol, egyforma esélyed van a nyerésre akár fiú-, akár lánykártyát húzol.

Tetszett a javaslatod, amely szerint több női karaktert kellene adni a játékhoz, ezért ezt a jövőben mindenképpen megfontoljuk. Örömmel értesítünk róla, hogy időközben további szereplőket gyártottunk, amelyeket szívesen elküldünk neked postán, ha megkéred anyukádat, hogy adja meg nekünk a postacímedet.

Emellett tekintsd meg a következő webcímet: , amelyről letöltheted és kinyomtathatod a további szereplőket tartalmazó lapokat, így még több különböző kártyád lesz, amelyek közül választhatsz. Bizonyára örülsz neki, hogy a letölthető, sportolókat tartalmazó ívek egyenlő számú fiú és lány játékkártyát tartalmaznak.

Reméljük, hogy anyukád nem fogja kidobni ki a Ki kicsoda? játékot!

További kérdéseiddel is fordulj hozzánk bizalommal.

Szívélyes üdvözlettel

 

Hasbro Vevőszolgálat

Természetesen a levelüket „szuper” passzív (?) agresszív módon zárták: „Reméljük, hogy anyukád nem dobja ki a Ki kicsoda? játékot”. Hasbro, bakker. Nehogy azt hidd, hogy ez rólad szól. Csak fogadd a kritikát – és fogadd meg, mert tanulságos. Ráadásul remélhetőleg nem csak „megfontolják”, hogy még több női szereplőt rakjanak a játékba. Ezt főleg azért mondom, mert amennyire emlékszem, a játék baromi jó, és szeretnék majd venni egyet az unokahúgomnak abból a változatból, amelyik sokkal jobban kedvez a lányoknak.
 
Laura Beck
Fordította: Ignácz Judit és Bélavári Noémi

Eredeti:

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Vagy-vagy? Anyaság vagy egyéni érvényesülés?

augusztus 21, 2016 - 00:00

Karrier – e szó hallatán középkorú, nadrágkosztümös, szigorú fellépésű vezérigazgató asszonyt szokás elképzelni, aki a maga rideg lényével és megkeményedett arcvonásaival bizonyára pocsék feleség és anya. Már ha egyáltalán az – fiatalabb kiadásáról előre borítékolható, hogy ha így folytatja, nem lesz egyik sem. Vagy mert viszolyog e szerepektől, vagy mert hiába keres olyan férfit, akinek ő a maga antinő mivoltában kellene.

Olvasói levél: hogyan fonja körül a hímsovinizmus a női szerepeinket?

május 08, 2011 - 08:45
Fotó: PublicDomainPictures / Pixabay

c. cikkünk kommentjei között sokat beszélgettünk arról, hogyan viszonyul környezetünk, társadalmunk az . Olvasónk küldte ezt az írást, személyes hangvételű cikke arról, hogyan rombolja le a hímsovinizmus a nőiségünket mind a nél, mind a párkapcsolatunk viszonylatában. Köszönjük!

"Tőlem ezért nem kapsz munkát" – szerzőnk válasza Jakab Andor blogbejegyzésére, avagy: Mennyit ér egy Nő?!

augusztus 15, 2011 - 11:54

A kérdés a közösségi oldalakon igen elterjedt és népszerűnek tűnő elolvasása után fogalmazódott meg bennem. Az író minden köntörfalazás nélkül hangot ad véleményének, mellyel, úgy tűnik, nincs egyedül, és sajnos számos állást kereső nő számára megszokott, hogy munkáltatóként nem alkalmazna női munkaerőt. Az indok egyszerű: nem éri meg!