Anita Borg amerikai informatikus (1949-2003)

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Anita Borg amerikai informatikus (1949-2003)

február 10, 2012 - 20:00
“Illedelmes nők ritkán csinálnak történelmet."

Anita Borg 1949. január 17-én született Chicagoban. “Anya azt mondta, hogy a matek szórakoztató, én meg hittem neki.” - felelte a pályaválasztása okát firtatóknak.

“Illedelmes nők ritkán csinálnak történelmet” –virított a felirat a pólóján.

Washingtonban és New Yorkban járt egyetemre, doktori fokozatot az utóbbin szerzett 1981-ben számítástechnikából. 12 évet töltött a Digital Equipment's Western Research Laboratory-nál, Palo Alto-ban a Network Systems Laboratory szaktanácsadó mérnöke volt. A MECCA kommunikációs és információs rendszer kifejlesztését vezette, valamint kifejlesztett és szabadalmaztatott egy komplett módszert, amellyel nagysebességű memóriarendszereket lehet elemezni és tervezni.

1987-ben, az egyik rangos szakmai konferencián tünt fel neki, hogy milyen kevés a női résztvevő. Az ott jelenlevő nőkkel indult a Systers, egy levelezőlista és információcserélő közösség, amely támogatást, tanácsokat és bíztatást adott a számítástechnikai területen dolgozó nőknek. A Systers-nek ma több, mint háromezer tagja van a világ minden részéből. 

Számítástechnikával foglalkozó nőknek 1994-ben tartották az első Celebration of Women in Computing Conference rendezvényt, egyik alapító tagja Anita Borg volt. A kétévente megtartott konferencia a legnagyobb női számítástechnikai rendezvény a világon. 

Anita Borg hitt abban, hogy a technika komoly befolyással van az élet minden területére, és fontosnak tartotta, hogy a nők ne legyenek kirekesztve belőle, ne passzív szemlélői, hanem aktiv résztvevői és vezetői is legyenek a csúcstechnikának. 1997-ben megalapította az Institute for Women and Technology-t, kettős küldetéssel:

- növelje a nők befolyását a technika valamennyi területén, és

- növelje a technika pozitiv befolyását a nőkre a világon 

Az intézet programokat és forrásokat kínál a tudományos területen és az iparban dolgozó nőknek egyaránt, hogy elősegítse karrierjüket választott területükön. A sokoldalú és értékes támogatás világszerte sok nő életében jelentett minőségi változást.

Értékes munkáját felismerve Bill Clinton elnök Anita Borgot 1999-ben a Presidential Commission on the Advancement of Women and Minorities in Science, Engineering, and Technology (a tudomány és a technika területén a nők és a kisebbségek előmenetelével foglalkozó elnöki bizottság) tagjává nevezte ki. 

Anita meglehetősen rövid élete során sok, komoly elismerésben részesült, mutatóba néhány: Award az Association of Women in Computing-tól, Electronic Frontier Foundation Pioneer Award, Association for Computer Memory Fellows Award, Heinz Award for Technology, the Economy, and Employment

Anita Borg 2003 áprilisában, agydaganatban halt meg. Az általa alapított intézet emlékének megőrzésére az Anita Borg Institute for Women and Technology nevet vette fel. 

Munkásságának elismeréséül a Google ösztöndíjat alapított The Google Anita Borg Memorial Scholarship elnevezéssel, melynek célja a számítástechnika és csúcstechnológia területén dolgozó nők aktivitásnak, vezetővé válásának támogatása.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Nora Stanton Blatch amerikai mérnök, építész, feminista 1883 –1971)

augusztus 29, 2017 - 21:38

Az első amerikai nő, aki építőmérnöki diplomát szerzett és az első nő, aki az American Society of Civil Engineers tagja lett. Híres nők híres leszármazottja – nagyanyja , anyja  volt. 1905-ben végzett a Cornell egyetemen, az American Bridge Company-nál kezdett dolgozni.

Emily Warren Roebling és a hídépítés

szeptember 23, 2018 - 14:10

A Georgetown Visitation Convent-.ben tanult, többek között és geometriát is. bátyja támogatta a reáliák iránti érdeklődését. 1865-ben házasságot kötött Washington Roebling mérnökkel. Apósa, John Roebling tervezte és kezdte el a híd építését, váratlan halála után fia lett az építésvezető főmérnök.

Mérnöknő a kényelmesebb vonatozásért

november 18, 2020 - 23:34

Olive Dennis a Columbia egyetemen diplomázott 1909-ben matematikából, néhány évig tanított, majd a Cornell egyetemen építőmérnöki tanulmányokat folytatott. 1920-ban végzett, a B&O Railroad elnöke alkalmazta, kimondottan azza a céllal, hogy a vonaton utazók, különösen a nők kényelmére figyelve tegye kényelmesebbé a vonaton utazást. Az elkövetkező évtizedekben  találmányai alapvetően változtatták meg az utazási körülményeket. Az ő szabadalma a Denis-ventillátor,  az egyedi ablakszellőztető, majd később a légkondicionált fülkék.