Az amazonok lázadása. Egy legenda története

CímAz amazonok lázadása. Egy legenda története
Közlemény típusaKönyv
A kiadás éve1986
SzerzőkRöhl, Klaus Rainer
TranslatorSzilágyi, Tibor
Oldalak száma172
KiadóKossuth Kiadó
VárosBudapest
ISBN szám9630927993
Kulcsszavaklegenda, nőtörténet, Történelem
Összefoglalás

Klaus ​Rainer Röhl alapállása szerint a szelíd anyajogú társadalmat a letelepdett életmódra való áttérés idején fölváltotta a férfiak zsarnokuralma, a patriarchátus. Ez idáig közhely, de az már semmiképp, hogy a világ számos pontján az asszonyok nem hódoltak be férjeiknek, hanem fegyvert ragadva legyilkolták őket, nemük fenntartása érdekében pedig idillikus szabad szerelembe vegyültek szomszédaikkal. A fiúcsecsemőket – ha nem ölték meg őket – kancatejjel táplálták, majd szolgáikká tették. A lányok keblét viszont barbár módon leégették, hogy ne zavarja őket a nyilazásban.

A szerző a világ számos pontján vél fölfedezni amazontársadalmakat, a szkűtha pusztáktól Dél-Amerikáig, a Kaukázus ormai között, az ősi Germániában. Színes kultúrtörténeti adalékai legalábbis megfontolásra érdemesek, és közben szinte észrevétlenül megismerkedünk egy bázeli tudós, Bachofen munkásságával, aki olyan nagy hatást gyakorolt Friedrich Engelsnek az őstársadalmakról írott művére.
„Az amazonok lázadása” érdekes kultúrtörténeti ismereteket nyújt, s egy bizonyos: e szép gyilkosok históriája lenyűgözően érdekes.