Dr. Nagy Domokos Imre

Dr. Nagy Domokos Imre képe

Dr. Nagy Domoko... legutóbbi bejegyzései

Legutóbbi bejegyzés(ek)

Teleki Sándorné Szikra (Tolnai Világlapja, 1914)

Gróf Teleki Sándorné "Szikra" író, feminista (1864-1937)

Kölcsei Kende Júlia (Juliska)  1864. márc. 7-én született Budapesten. Anyja a nagykállói Kállai Ida, apja (kölcsei) Kende Kanut országgygűlési képviselő volt, aki különösen fontosnak tartotta a kultúrát, a nemzeti művelődés ügyét.

Tovább
Teleki Sándorné Szikra - kép forrása: MTDA

Kosáryné Réz Lola: Emlékezés Szikrára

Valahányszor Szikra írói nevét leírva láttam, mindig arra kellett gondolnom, mennyire jellemző ez a név, amit választott magának. Szikra. Tűzből szálló, magas utat bejáró, sziporkázó és lassan elhunyó, sötétségbe tűnő szikra.

Tovább
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A nők kirekesztése a kánonból - egy nyugdíjas magyartanár eszmefuttatása

Aktív pályafutásom mintegy felében magyar-történelemszakos tanárként dolgoztam. E tevékenységem során mindig végigkísért a kötelező olvasmányok problémája – most nem arról van szó, hogy egyes „kötelezőkkel” világnézeti okokból nem értettem egyet – hanem mert ugye a tanítványaim jó fele lány volt. És egyébként is felmerül akérdés: miért maradtak ki az iskolai oktatásból az írónők és költőnők? (Leszámítva Kaffka Margitot.) Így nagyon is egyetértettem Péntek Orsolyának a eszmefuttatásával:

Tovább

Kosáryné Réz Lola: Tisza István fogadja a feministák küldöttségét

„Pestre érve jelentkeztem a feministáknál, kik elmondták, hogy Gieswein Sándor előtt kell rövid beszédet tartanom egy küldöttség élén. Jóakaratú fejbólogatással hallgatott végig.

Tovább