Magyar nők, ahogyan Amerikából látják

CímMagyar nők, ahogyan Amerikából látják
Közlemény típusaMagazin cikk
A kiadás éve1995
Corporate AuthorsFeminista Hálózat
Magazin neveNőszemély - feminista lap
Oldalak4
Publikáció dátuma09/1995
ISSN1219-1981
KulcsszavakFeminizmus, Magyarország, Média, usa
Összefoglalás

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma közreadta az 1994-re vonatkozó jelentését az emberi jogok nemzetközi helyzetérõl. A magyarországi állapotokat taglaló anyag a Magyar Hírlap február 8-i számában olvasható. Innen idézzük a "Nõk" címet viselõ részt...

Webcímhttps://nokert.hu/sites/default/files/csatolmanyok/noszemely_5_1.pdf
Rövid címNőszemély
A magazin alternatív megnevezéseNőszemély - A Feminista Hálózat lapja
Teljes szöveg

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma közreadta az 1994-re vonatkozó jelentését az emberi jogok nemzetközi helyzetérõl. A magyarországi állapotokat taglaló anyag a Magyar Hírlap február 8-i számában olvasható. Innen idézzük a "Nõk" címet viselõ részt:
A nõk kormányzati és a politikai folyamatokban való részvételének nincs jogi akadálya, de a 386 parlamenti képviselõbõl csak 43 a nõ. A kormányzat és a politikai pártok vezetõ pozícióiban ugyancsak kevés a nõ.

A törvény szerint a nõk egyenlõ jogokat élveznek a férfiakkal. Bár a nõkkel szemben nincs nyílt diszkrimináció, a kormányzati és üzleti posztokon a középsõ és a felsõ szinteken kevés a nõk száma. Ugyanakkor a nõk erõteljesen vannak képviselve a jogszolgáltatási, az orvosi-egészségügyi és a tanáritanítói szakmában. A törvény (kifejezetten) nem tiltja a munkahelyi zaklatást, Vannak ugyan törvények a nemi erõszak ellen, az esetek többsége kulturális okok miatt mégsem kerül törvény elé. A szexuálistámadások áldozataival szemben a rendõrségi magatartás a jelentéek szerint általában nem barátságos.

Nõszervezetek szerint a nemi erõszak és szexuális visszaélés zömmel titokban marad. Álláspontjuk szerint jelentõs Probléma, hogy a nõket tudatára ébresszék saját jogaiknak, Tavaly õsszel a Magyar Televízió magyarázat nélkül törölte az Ombudsnõ címû adást, az egyetlen televíziós programot, amely a nõk helyzetét érintõ törvényi és társadalmi problémákkal foglalkozott volna. (Az Ombudsnõ azóta ismét adásba került - a szerk.)