Kolonizáció, globalizáció és a nők

CímKolonizáció, globalizáció és a nők
Közlemény típusaKönyv fejezet
A kiadás éve2023
SzerzőkFederici, Silvia, Ágnes Básthy, and Viktória Taskovics
Az könyv címeFederici, Silvia: Caliban and the Witch: Women, the Body and Primitive Accumulation. Autonomedia, New York.
Oldalak93–113; 118–136.
Kulcsszavakboszorkányüldözés, reprodukciós jogok, test
Összefoglalás

Az alábbiakban részletek olvashatók Silvia Federici Caliban és a boszorkány: Nők, a test és az eredeti tőkefelhalmozás (2004) című könyvéből[1] Az Olaszországban született, hosszú ideje New Yorkban élő társadalomtudós, politikai aktivista munkája röviddel a megjelenése után nyomban a feminista és a marxista irodalom alapművévé vált.

Federici a könyvében amellett érvel, hogy a kapitalizmus felemelkedése során a boszorkányüldözések a családi kapcsolatok és a nők szerepének átstrukturálását szolgálták a társadalom szükségleteinek kielégítése érdekében. Feminista nézőpontból leírja, hogy miként vált a test a kora kapitalizmus harcainak kitüntetett terepévé. Federici a késő középkor parasztlázadásaitól a boszorkányüldözéseken át a tudományos racionalizmus felemelkedéséig és a kolonizációig haladva a társadalmi reprodukció kapitalista racionalizálását vizsgálja.

Az itt olvasható szövegrészek először az újvidéki Híd folyóirat 2022 októberi számában jelentek meg Básthy Ágnes (első rész) és Taskovics Viktória (második rész) fordításában.

Webcímhttps://merce.hu/2023/09/24/silvia-federici-kolonizacio-globalizacio-es-a-nok/