Kéthly Anna

CímKéthly Anna
Közlemény típusaKönyv
A kiadás éve2023
SzerzőkKádár, Zsuzsanna B.
Oldalak száma281
KiadóGondolat
VárosBudapest
ISBN978 963 556 434 7
Kulcsszavakképviselőnők, magyar nők a két világháború között, Nőmunkás, szociáldemokrata nők
Összefoglalás

Ki volt Kéthly Anna?
Egyesek szerint „zárdából elfajzott kaméleon”, „a legkorlátlanabb hazaáruló”, aki „nemcsak a munkásosztályt, hanem az egész országot árulja”. „Ez a hazátlan bitang” „az imperialisták pénzéért szüntelen rágalomhadjáratot folytat a szocialista Magyarország ellen”.
Mások szerint a „moszkovita”, „istentelen” „Vörös Anna” „hosszú ideig jól élt a szovjet kegyéből!”. „A vele együttműködő nemzetbecsmérlő a Kádár- Münnichektől a vörös cárokig azonos világnézeti és politikai alapon áll”, és „nagy bűnt követett el a magyar Hazával szemben”.
Ám akadnak olyanok is, akik szerint „a világszervezetek, az ENSZ fórumain okosan, bölcsen, megdönthetetlen érvekkel képviselte magyar népünk ügyét és ezt tette emigrációja húsz évében is, minden órában”. „Az eszme tisztaságáért élt, dolgozott fáradhatatlanul, szenvedett mártíromságot.”
Az utóbbi időben megnövekedett a történészek érdeklődése a 20. század legismertebb szociáldemokrata női politikusa, Kéthly élete és tevékenysége iránt. Az 1980-as évektől kezdve megjelent írások ismertették a közel hatvan éven át kifejtett szerteágazó politikai tevékenységét. A kutatás szabaddá válásával a történészek hozzájuthattak a hazai és a külföldi archívumokban őrzött iratokhoz. A szinte hiánytalanul megmaradt Kéthly-levelezés anyaga pedig sokrétű portrét rajzol a magyar baloldal kimagasló alakjáról.