A kasztrált nő

CímA kasztrált nő
Közlemény típusaKönyv
A kiadás éve2002
SzerzőkGreer, Germaine
TranslatorGács, Anna
Oldalak száma292
KiadóCorvina Kiadó
VárosBudapest
ISBN szám9631352137
KulcsszavakFeminizmus, gender-kutatás, ismeretterjesztő, nemi szerep, női öntudatnövelés, szexualitás
Összefoglalás

Germaine ​Greer Ausztráliában született, ott járt egyetemre, majd Canbridge-ben tanult. 1970-ben A kasztrált nő megjelenésével egy csapásra világhírű lett, a könyv felkerült a bestseller-listákra, számtalan nyelvre lefordították, szerzője pedig azóta is rendszeresen szerepel tévé-show-kban, nyilvános vitákban, publikációi és szereplései szenvedélyes, személyeskedő és komolyan érvelő viták sorát váltották és váltják ki.

A nőgyűlölő nő, a dévaj feminista, akit még a férfiak is szeretnek első könyvével egyszerre tudta megszólítani a tudósokat, a nőmozgalmi aktivistákat és az otthonülő háziasszonyokat. A modern női lét elemzésében példáit a filozófia-, a pszichológia- és az irodalomtörténet kötelező olvasmányaiból és a női magazinok hasábjairól, olcsó románcokból, a hatvanas évek popdalaiból meríti.

A könyv műfaja hasonlóképpen elegyes: egyszerre dühödt kulturkritika, éles szemű irodalomkritika, kendőzetlen szexuális felvilágosítás, antikapitalista politikai manifesztum, excentrikus vallomás és életvezetési tanácsadó. A kasztrált nő mára fogalommá vált és klasszikussá lett.
A feminizmus történetének e klasszikusa mégsem csupán a nemi szerepek kritikájával foglalkozó szakemberek számára megkerülhetetlen mű: izgalmas, provokatív olvasmány lehet mindazoknak, akik szívesen gondolkodnak el rajta, hogy mit jelent és mit jelenthetne nőnek – és férfinak lenni.

Eredeti publikációGermaine Greer: The Female Eunuch