Férjezett asszonyok

CímFérjezett asszonyok
Közlemény típusaMagazin cikk
A kiadás éve1995
Corporate AuthorsFeminista Hálózat
Magazin neveNőszemély - feminista lap
Oldalak4
Publikáció dátuma09/1995
ISSN1219-1981
KulcsszavakFeminizmus, Gender
Összefoglalás

A férjezett asszonyoknak csaknem fele "házi erõszak" áldozata - közölte az ENSZ jelentése, amelyet márciusban, a társadalmi kérdésekkel foglalkozó koppenhágai konferencián hoztak nyilvánosságra.

Webcímhttps://nokert.hu/sites/default/files/csatolmanyok/noszemely_5_1.pdf
Rövid címNőszemély
A magazin alternatív megnevezéseNőszemély - A Feminista Hálózat lapja
Teljes szöveg

A férjezett asszonyoknak csaknem fele "házi erőszak" áldozata - közölte az ENSZ jelentése, amelyet márciusban, a társadalmi kérdésekkel foglalkozó koppenhágai konferencián hoztak nyilvánosságra.

"A társadalom általában nem bánik ugyanúgy a nõkkel, mint a férfiakkal" - áll a jelentésben. Az ENSZ többek között a következőket állapította meg:

  • Minden kétezredik nőt megerőszakolnak.
  • A nők csaknem egyharmadát éri valamiféle szexuális bántalom  gyermek- vagy ifjúkorban.
  • A férjezett asszonyoknak csaknem felével erõszakosan bánik házastársa.
  • Az 13 milliárd szegény sorban élõnek a 70 százaléka nő.
  • A nõi munkások átlagban az országok nemzeti jövedelmének harmadrészét állítják elõ. Ha a nem fizetett házimunkát beszámítanák a GNP-be (bruttó nemzeti termék az 20-30 százalékkal növekednék.
  • A világon átlagban csak minden tizedik parlamenti képviselõ nõ. A kormányok tagjai között csupán minden húszadik tartozik a "gyengébbik nemhez". 1993-ban az egész világon csak hat nő volt kormányfő.
  • Több országban a törvény is alsóbbrendû szerepre kárhoztatja a nõket - olvasható a jelentésben. "Vannak államok, ahol nõk nem örökölhetnek tulajdont, nem kaphatnak nyugdíjat, sõt nem is határozhatják el, szüljenek-e gyereket."