A családügyi nyilatkozat, amivel uniós szintre vinnék konzervatív céljaikat a visegrádi illiberálisok

CímA családügyi nyilatkozat, amivel uniós szintre vinnék konzervatív céljaikat a visegrádi illiberálisok
Közlemény típusaMagazin cikk
A kiadás éve2021
SzerzőkBalkan, Investigative Reporting, and Tóth Csaba Tibor
Magazin neveAzonnali
Publikáció típusatényfeltáró
Kulcsszavakantifeminizmus, backlash, genderpánik
Összefoglalás

 „A „family mainstreaming” az illiberális kormányok kezében a nőjogok alternatívájává vált, és eszközzé, hogy a „hagyományos értékeket” népszerűsítsék.

A lengyel belpolitikában a kormány gyakorlatilag már betiltotta az abortuszt, és számos önkormányzati rendelet meghozatalát támogatta az „LMBT-ideológia” ellen, ezzel nemzetközi kritikát is kiváltva. Mindez annak az ideológiának a része, amely szerint a nemzetközi szervezetek és a nemzetközi jog is csupán eszközök arra, hogy a nemzetállamokat a modern „emberi jogi agenda” elfogadására kényszerítsék, mindennek pedig szerintük a hagyományos, keresztény értékrendű családmodell szenvedi kárát – ezt a folyamatot pedig szerintük meg kell állítani.

Mind kormánypárti, mind azon kívüli ultrakonzervatív csoportok nyomására a lengyel tervek azonban számos alkalommal túl jobboldalira sikerültek a többi visegrádi kormány számára: az a felhívásuk például, amely szerint az Isztambuli Egyezményt egy az egyben ki kell dobni, nem talált túl lelkes fogadtatásra a velük szomszédos országok részéről. Ebben a környezetben „a családi értékek előmozdítása” már sokkal emészthetőbb koncepciónak bizonyulhat mindenki számára."

Webcímhttps://azonnali.hu/cikk/20210602_a-csaladugyi-nyilatkozat-amivel-unios-szintre-vinnek-konzervativ-celjaikat-a-visegradi-illiberalisok