Búcsú Hochberg Ágnestől

CímBúcsú Hochberg Ágnestől
Közlemény típusaMagazin cikk
A kiadás éve1995
Corporate AuthorsFeminista Hálózat
Magazin neveNőszemély - feminista lap
Oldalak5
Publikáció dátuma09/1995
ISSN1219-1981
Összefoglalás

Otthonosan mozgott a világban. Meg fordult Firenze, Párizs, New York  egyetemein és alternatív . köreiben.  Itthon a Feminista Hálózat alapítójaként és az Autonómia csoport tagjaként ismerhették az angol szakos bölcsészt.

Webcímhttps://nokert.hu/sites/default/files/csatolmanyok/noszemely_5_1.pdf
Rövid címNőszemély
A magazin alternatív megnevezéseNőszemély - A Feminista Hálózat lapja
Teljes szöveg

Otthonosan mozgott a világban. Meg fordult Firenze, Párizs, New York  egyetemein és alternatív . köreiben.  Itthon a Feminista Hálózat alapítójaként és az Autonómia csoport tagjaként ismerhették az angol szakos bölcsészt. Életét szigorúan a feminista és anarchista gondolatok elismertetésének és terjesztésének rendelte alá. Sok-sok tervét már nem valósíthatja meg.

HOCHBERG ÁGNES épp csak betöltötte 31. életévét, amikor március 2-án elragadta a halál.

HOCHBERG ÁGNES épp csak betöltötte 31. életévét, amikor március 2-án elragadta a halál.

Nemcsak a jelenkor mozgalmait ismerte jól, sokat tudott az anarchizmus és a feminizmus történetérõl is. Nagy tisztelõje volt Emma Goldmannak (1869-1940), az orosz-zsidó származású, USA-ba emigrált anarchista-feminista gondolkodónak. Álljon itt egy rövid részlet Emma Goldman: Az egyén helye a társadalomban címû cikkébõl, Ági emlékére.

"Az életben az egyén az igazi realitás. Kozmosz önmagában, nem az államért van, és nem a "társadalomnak" vagy "nemzetnek" nevezett absztrakcióért, amely csak egyének összessége. A fejlõdésnek és a haladásnak mindig szükségszerûen az ember, az egyén volt és marad az egyedüli forrása és hajtóereje. A civilizáció az egyén vagy egyének csoportjainak folyamatos harca az állam, sõt a "társadalom" ellen, vagyis az állam és az államimádat által leigázott és hipnotizált többség ellen. Az ember mindig ember készítette akadályok és a növekedését és fejlõdését megbénító, mesterségesen elõidézett hátrányok ellen vívta legnagyobb csatát. A hagyomány és a szokás mindig meghamisította az emberi gondolatot, a hamis nevelés pedig eltorzította azok érdekében, akik a hatalmat birtokolták és az elõjogokat élvezték, vagyis az állam és az uralkodó osztályok érdekében. Ez a nem szûnõ, szakadatlan konfliktus az emberiség története."