10 okom a haragra - Nőnek lenni egy macsó világban

Cím10 okom a haragra - Nőnek lenni egy macsó világban
Közlemény típusaKönyv
A kiadás éve2021
SzerzőkMurinai, Angela
KiadóTea Kiadó
VárosBudapest
KulcsszavakFeminizmus
Összefoglalás

A Gumiszoba blog alapítója írásaiban arról mesél, miként fedezte fel lépésről lépésre a saját életében és a nőtársainak sorsában meghúzódó olyan problémákat, melyek a férfiak mindennapi elnyomó viselkedéséből erednek.

E könyv sokak szemét felnyitja majd, hogy ők is észre vegyék: a gyereknevelés, a háztartás vezetése, a fizetési egyenlőtlenségek, a szexuális viselkedés, a családon belüli erőszak, a mindennapi kommunikáció hétköznapi szexizmusa, a nőideálok és a feminizmusellenesség mind-mind olyan területek, melyekben a nők nem pusztán hátrányt szenvednek, hanem sokszor szó szerint testileg-lelkileg szenvednek – és nem ritkán bele is halnak.

Van okuk a haragra!

„Ez a könyv olyan problémákat érint, melyekkel mi nők nap mint nap szembesülünk, de nem biztos, hogy észre is vesszük ezeket. Például azt, hogy mi nők is milyen gyorsan magunkévá tesszük a nők iránti előítéleteket és állunk be a patriarchális rendszer építői közé. Vagy hogy a fenntartható jövőt nem feltétlenül a minél több gyermek születése biztosítja, főleg ha a minőségi gyereknevelés szempontjai háttérbe szorulnak. Vagy azt, hogy a mai magyar társadalmat a nők ingyenes és láthatatlan munkája tartja fenn, nem véletlen, hogy minden olyan szándékot, ami ezt reflektorfénybe tenné, hamar letörnek. És nem utolsósorban, hogy mi nők is mennyire nem vagyunk szolidárisak egymással. Angela Murinai ezekről a témákról éleslátóan és kritikai szemlélettel, érzékenyen és empatikusan ír.

Ajánlom a könyvet azoknak az útkereső nőknek, akik szeretnék megérteni, hogy miért érzik néha úgy, hogy láthatatlan akadályokba ütköznek. Ajánlom a könyvet azoknak a férfiaknak is, akiket érdekel, mi zajlik ma egy nő lelkében és szeretnék tudni, hogyan kerüljék el azokat a csapdákat, amikkel a női méltóságot akaratukon kívül is megsérthetik. De a könyvet elsősorban azoknak ajánlom, akik a jövőért felelősek, így a pedagógusoknak és szülőknek. Ez a könyv segít megérteni, hogy gyermekeink jövője érdekében a mainál érzékenyebb ifjakat és öntudatosabb, magukért jobban kiálló lányokat kell nevelnünk.”

Lannert Judit

Webcímhttps://teakiado.hu/felnotteknek/10-okom-a-haragra/