A sürgősségi császármetszések aránya - nyílt levél a Feminfónak

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A sürgősségi császármetszések aránya - nyílt levél a Feminfónak

január 15, 2014 - 23:02
Barna Emília és Hudy Róbert írása.
Kedves Feminfo!

Szeretnénk rámutatni, hogy a címmel 2013. november 19-én megjelent cikk ebben a formájában meglátásunk szerint sajnos nincs összhangban az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) 2009-ben megjelent, A sürgősségi szülészeti ellátás felülvizsgálata című kézikönyvében írottakkal, mindenekelőtt a WHO-nak a császármetszések elfogadható arányára vonatkozó ajánlásával.

A cikk „Megváltozott ajánlás” című bekezdése arra hívja fel figyelmet, hogy „a WHO már három éve, 2010 nyarán megváltoztatta az 5-15 százalékos optimális császármetszési arányról szóló korábbi véleményét”, és ennek alátámasztásra a fenti kézikönyv 25. oldalára hivatkozik. Ez a figyelmeztetés sajnos nem pontos, mert az ajánlásban nem történt lényeges változás, és ez nyilvánvaló, hiszen már a könyv 10. oldalán található egy összefoglaló táblázat a sürgősségi szülészeti ellátás hat eredeti, módosított jelzőszámáról, ezek között szerepel a császármetszések összes szülésen belüli aránya, és ennek elfogadható szintje a WHO szerint továbbra is 5% és 15% között van.

Továbbá a megjegyzés lényeges kérdésekben sajnos félrevezető, mert arra utal, mintha a WHO álláspontja kevésbé határozott lenne a császármetszések magas arányával kapcsolatban. És bár a könyv a 25. oldalán valóban azt találjuk, hogy a császármetszések „optimális aránya ismeretlen”, és „az optimális arányra vagy optimális tartományra nincsenek tapasztalati bizonyítékok”, az utóbbi mondat például azzal folytatódik, hogy „egyre több kutatás mutatja a magas arányok negatív hatásait”. A WHO továbbra is világosan amellett foglal állást, hogy a császármetszések aránya „ne haladja meg a 15%-ot”.

Magyarországon 2012-ben 35% volt a császármetszések aránya (forrás: ).

A WHO kézikönyve azzal is foglalkozik, hogy mi az oka a császármetszések magas arányának. Érdemes szó szerint idézni ezt a bekezdést (a szövegben található zárójeles számok a kézikönyvben idézett cikkekre és könyvekre vonatkoznak):

„Több megfigyelő is azon az állásponton van, hogy a császármetszés túlzott használata az egész világon jellemző jelenség (131), és az aránya ezután is növekedni fog, tekintettel arra, hogy a szülészorvosok és a kórházigazgatás félnek a bírósági eljárástól, tekintettel a helyi kórházi kultúrára és a szülészorvosok megszokott gyakorlataira, és tekintettel arra, hogy a fejlett országokban élő nőkre növekvő nyomás nehezedik, hogy nem orvosszakmai okból kérjenek császármetszést (132,133). Ugyanakkor a tapasztalatok egyre világosabban mutatják a császármetszések negatív következményeit: friss tanulmányok szerint azokban az országokban, ahol magas a császármetszések aránya, ott a csecsemőhalandóság és –megbetegedések aránya, és a szülő nő halálának vagy megbetegedésének aránya is magasabb (126-128).”

Sajnálatos az is, hogy a cikk „egyoldalú tájékoztatást” ró fel a , mert szerinte az nem ismerteti a tervezett császármetszéssel kapcsolatos kockázatokat. Természetesen a szülést kísérő bábáknak ismernie kell azokat a helyzeteket, amelyben valamilyen sürgősségi beavatkozásra van szükség, ennek kockázatait és feltételeit; és senki, különösen a Születésház Egyesület nem vonta kétségbe a tervezett császármetszéshez való jogot, ahogyan ez a cikk későbbi részéből ki is derül.

Tudjuk, hogy a szülés körülményeinek szabad megválasztása és az erről szóló információk terjesztése különösen fontos a Feminfo számára, ezért hívjuk fel a figyelmét arra, hogy a cikk fentebb idézett részei nem segítik a lehetőségekről és kockázatokról való pontos tájékozódást.

Üdvözlettel,

Barna Emília és Hudy Róbert.

 


 

A Születésház Egyesületről:

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Geréb Ágnes és az otthonszülés helyzetét továbbra sem tartja megnyugtatónak az ENSZ

március 24, 2013 - 13:26

Az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom (IGÁM) és a Születésház Egyesület közös sajtóközleménye

2013. március 21.

Az ENSZ nőjogi bizottsága (CEDAW, ejtsd: Szidó) 2013. február 14-én tartotta Magyarország négyévenként esedékes szóbeli meghallgatását az elmúlt időszakban a nőket érintő hátrányos megkülönböztetés felszámolása érdekében megtett állami intézkedésekről. A bizottság a kormánydelegáció meghallgatása után, a múlt héten hozta nyilvánosságra 60 pontos ajánláslistáját.

A szülés mint trauma - Sheila Kitzinger könyvének ismertetője

december 28, 2009 - 12:55
Ez a fontos, a szülés során elszenvedhető traumákról szóló könyv magyarul sajnos csak 2008-ban jelent meg (az eredeti 2006-ban készült). Ha húsz évvel korábban írta volna meg a szerző, azonnali segítséget jelentett volna nekem. Akkor született második gyerekem (szüléseim története a című írásban olvashatók). Hazajöttem a kórházból, és hetekig csak sírtam.

Schimcsig Nóra az ICAN Magyarországról

november 29, 2011 - 14:03
Schimcsig Nóra. Fotó: Kallos Bea

Fontosnak tartom, hogy minél tájékozottabbak legyenek a nők a szülést illetően, így megfelelő döntést tudnak hozni életük egyik legfontosabb eseményéről. Sajnos, nekem is személyes tapasztalatom, hogy több orvos is  a császáros előzmény miatt rögtön a műtétet javasolta. Az egyik kapásból kis isjelentette, hogy "ne akarjak kísérletezni", rá sem kérdezett, hogy mért végződött az első szülésem császármetszéssel.

Nem kellene így lennie. (M. B.)