A Lydia nénik éve? 2021-ben új eszközökkel folytatódott a kormány genderellenes hadjárata

Olvasási idő
9perc
Eddig olvastam

A Lydia nénik éve? 2021-ben új eszközökkel folytatódott a kormány genderellenes hadjárata

december 19, 2021 - 22:32
2021-ben előtérbe kerültek a nőellenes, LMBTQ-ellenes, a gyermekvédelem fogalmát teljesen kiforgató és a családok közt szelektáló politikát készséggel kiszolgáló nők. Az év eseményei egyúttal aggodalomra adnak okot a nők termékenységgel kapcsolatos jogainak közeljövőbeni sorsát illetően.

Az első fecske volt év elején Trombitás Kristóf propagandista szerző „Szigorúbb abortusztörvényre van szükségünk" című . Legyinthetnénk, hogy ábrándozni szabad - csakhogy mindegyik elnyomó törvény története így kezdődött: jelentéktelennek tűnő nyilatkozatokkal, vagy publicisztikákkal a kormánymédiában. Aztán az, amit Novák Katalin véleményként nyilatkozott (pl. hogy az egyedül gyereket vállaló nők önzők), vagy valamelyik kormánypárti publicista leírt, egyszer csak törvény, vagy alkotmánymódosítás lett. 

Alapvetően 2021-et is jórészt a koronavírus okozta problémák árnyékolták be, a nők helyzete vonatkozásában is. A nők életét továbbra is nehezítették , a pandémia kirobbanásakor megjelent problémák: az otthoni és otthonon kívüli munkában jelentkező többletterhek, valamint a fokozódó családon belüli erőszak. Utóbbira vonatkozóan Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerzett adatokat, melyeket hozott nyilvánosságra. Egyebek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a kapcsolati erőszak területén még a rendszerezett statisztikai adatgyűjtés sem valósul meg. A megszerzett adatokból kiderült, hogy a járvány alatt 88 százalékkal nőtt a (hatóságok tudomására jutó) kapcsolati erőszak eseteinek száma.

Március elsején lépett hatályba a Novák Katalin nevével fémjelzett , mely célja szerint az azonos nemű párokat hivatott hátrányosan megkülönböztetni, de járulékos kárként beáldozta a gyermeket örökbe fogadni kívánó egyedülállókat is. A törvény értelmében egyedülállók csak a miniszter asszony engedélyével fogadhatnak örökbe. Novák, saját állítása szerint, a következő hónapokban minden hozzá beérkezett kérvényt , ugyanakkor az egyedülállók igényei a folyamat korábbi szakaszaiban is elakadhattak (erről egyelőre nincsenek adatok). 

Alighogy enyhültek a lezárások, az újonnan birtokba vett köztereken a kitartott nő pozícióját népszerűsítő, ún. szembesültünk. Közösségi oldalunkra kitett posztunk nyomán Gy. Németh Erzsébet budapesti alpolgármester a plakátok eltávolítását.  

Május végén került sor az ultrakonzervatív Családtudományi Szövetség Novák Katalin által promózott és megnyitott. A még az ellenzéki sajtó által is érthetetlen módon elhanyagolt esemény messze túlmutatott a már „megszokott" abortusz- és LMBTQ-ellenességen: kritikai össztűz alá került az iskolai szexuális felvilágosítás, a fogamzásgátlás, sőt még a házasság előtti szexuális élet is. Az előadók ezek tabusításának szellemében képzelnék el a „családi életre nevelésnek" keresztelt iskolai szexuális „felvilágosítást", azaz az USA-ban már számos kárt okozó, a házasság előtti önmegtartóztatást mint egyetlen lehetséges utat szorgalmazó „felvilágosítást" (abstinence-only sexual education) vezetnék be, az átfogó és informatív szexedukáció démonizálása közepette.

Szó sincs tehát arról, hogy véletlenül követnénk a francia jó példát, (pedig az az abortuszok számát is csökkentené, azaz, tovább csökkentené).   

Júniusban a kormány az addig gyakorlatilag teljes társadalmi konszenzust élvező pedofilellenes törvényt - orosz mintára - LMBTQ-ellenes passzusokkal , gyakorlatilag 18+ - ossá minősítve az LMBTQ-emberek puszta létezését. Valószínűleg részben az ellenzéki összefogás szétverése volt a céljuk, ugyanis a törvényt a Jobbik is (azzal az ígérettel, hogy kormányváltás esetén eltávolítják a nem odaillő passzusokat) megszavazta. Ebben a formában a törvény - mely az LMBTQ-emberekről való puszta beszédet, azok puszta látványát gyermekbántalmazásként tünteti fel - . A tömeges felháborodást a kormány, aljas trükkel, megpróbálta pedofilmentegetésnek beállítani, majd miután ez a nyilvánvaló csúsztatás nem működött, a fogalmat teljesen kiforgatva „gyermekvédelmi" népszavazást hirdetett. Jelen pillanatig sem világos (bár a Családtudományi Szövetség konferenciája alapján elképzelhető), hogy mely szervezetek vagy személyek kapják meg az engedélyt iskolai szexuális felvilágosító foglalkozás tartására.    

A kormányzati szereplők jóval kevesebb felháborodást mutattak  miatt, melyet a HVG tárt fel. Mint kiderült, a vizsgálatot Ruszin-Szendi Romulusz korábban egyik első intézkedéseként megszüntette - az ő nevét sem azért fogjuk megjegyezni, mert különleges.

Augusztus végén kiderült, hogy az Állatorvostudományi Egyetem gólyatáborának szervezői szexista, a nőket eltárgyiasító, és nők, valamint állatok elleni nemi erőszakra utaló, visszataszítóan trágár indulókat . A után az egyetemek vezetőségei és a HÖK-ök ígértek fűt-fát a gólyatáborok megreformálásával és a szexista, illetve nemi erőszakot bagatellizáló megnyilvánulások (vetélkedők, játékok, dalok) kiiktatásával kapcsolatban. Úgy tűnik, ez nem valósult meg maradéktalanul. A dolog különös pikantériája, hogy a fent említett családtudományi konferenciának épp az Állatorvostudományi Egyetem biztosított helyszínt. 

Szeptemberben újabb, ezúttal nagyobb szabású eseményre került sor, melyen ismét a nők önrendelkezése, valamint szexuális és reprodukciós jogaik jelentek meg a régióspecifikus demográfiai problémák legfőbb vélt okaiként. A IV. Demográfiai Csúcsra a kormány egy sor szélsőjobboldali, antifeminista és homofób nemzetközi szereplőt hívott meg, emiatt online és offline is .    

Ősszel pedig kiderült, hogy a rendőrség sem tesz meg mindent a szexuális erőszak és zaklatás megfékezése érdekében: Zsiga Katalin a Készenléti Rendőrség őrmestere december elején tett feljelentést, amiben azt állította, hogy két kollégája megerőszakolta őt egy közös műszakuk során. Az ügyészség szerint - noha az esetről videofelvétel is készült - egyelőre nem áll rendelkezésre elég bizonyíték, így az ügyben. December 31-én további fejleményként kiderült, hogy

Év végén pártalapítási szándékával állt elő az a , aki, ahogy a Mérce szerzője, Bakó Júlia is rámutatott, nők testéből gazdagodott meg. (A Live Jasminról és a szexkamera-iparág hátulütőiről Barna Emília és Katona Noémi a tavalyi év végi írtak bővebben). 

Szintén az év utolsó napjaiban bukkant fel Az ördög ügyvédje azzal a híreszteléssel, hogy Varga Judit a nőket (is) szereti. A politikai kommunikáció e színvonaláról most nem foglalnánk állást azon túl, hogy nem tartjuk előremutatónak - ugyanakkor már érdekes a miniszter asszony felháborodott reakciója. Normális, kulturált országban egy jobboldali politikus számára sem lenne ciki biszexuálisnak lenni, vagy ezzel kapcsolatos híresztelésbe keveredni. Persze ha előtte olyan politikai helyzetet teremtettünk, amiben az LMBTQ-identitásokat összemostuk a pedofíliával, akkor már érthető, hogy ciki. Varga Judit - szexuálisa orientációjától függetlenül - egye meg, amit főzött, egyúttal üzenjük neki, hogy hatalmi pozícióból nem segíteni a nők elleni erőszak áldozatait sokkal cikibb, mint (esetleg) biszexuálisnak lenni.

Az Áldozatsegítő Központok a semminél jobbak, de az Isztambuli Egyezmény ratifikációját nem helyettesítik. A jelenlegi magyar áldozatvédelmi rendszerből teljes egészében hiányzik a MEGELŐZÉS. Persze, mert ahhoz a hagyományos nemiszerep-elvárásokat és sztereotípiákat egy kicsit meg kellene piszkálni, meg - összhangban a 2013-as CEDAW-ajánlásokkal - be kellene építeni a nemek egyenlőségét az oktatásba. 

Az év végének örömteli eseménye volt A nőiesség kultusza című feminista klasszikusának magyar nyelven való kiadása. A háztartásbeli feleség méltatlanul idealizált életéről a leplet lerántó mű azért is aktuális Magyarországon, mert a kormányközeli Axióma portál több szereplője (kihasználva, hogy Magyarországon ezt az életmódot a nők politikai okokból nem próbálhatták ki, és a hátulütőit sem tapasztalhatták meg) elrettentő példaként hivatkozott rá. Ugyanezen a portálon fejtette ki tavaly híres Novák Katalin, hogy a nőknek nem kell a férfiakkal versenyezniük (mert ugyebár önálló női ambíció nem létezik, minden a férfiak körül forog) , és nem kell annyit keresniük, mint a férfiaknak. 

Ehhez képest Novák örömmel fogadta, amikor december utolsó napjaiban Orbán Viktor azzal állt elő, hogy őt javasolja a leköszönő Áder János helyére köztársasági elnöknek. Nyilvánvaló, hogy a kormány így akarja kivédeni a nőellenesség vádját - csakhogy egy, eddig is hű pártkatonaként funkcionáló nő magasabb pozícióba helyezése nem növeli, és nem javítja a nők politikai érdekképviseletét. Nem az a probléma Novák Katalinnal, hogy jobboldali: a történelemben számos jobboldali, illetve konzervatív nő munkálkodott a nők jogaiért, példaként hozhatjuk rögtön ot, vagy a republikánus et, illetve Jill Ruckelshaust). Hanem az, hogy az elmúlt években a kisujját sem mozdította a női jogokért, ráadásul - mint a  is felhívta a figyelmet  - szélsőséges fundamentalista, nőellenes szereplőkkel áll kapcsolatban.

A miniszteri pozíciójából távozó Novák Katalin „az élet- és a családvédelem területén végzett kiemelkedő hazai és nemzetközi munkájukért” olyan szélsőségesen antifeminista és homofób, ultrakonzervatív szereplőket, mint az jelentős szerepet játszó igazgatója, Frivaldszky Edit, valamint a és az szerint orosz oligarchák támogatásával működő ultrakonzevatív CitizenGo kampányfelelőse, Schittl Eszter (korábban Zaymus Eszter). Ebből is rögtön látjuk, mennyire elfogulatlan, és a nemzet egységét kifejező köztársasági elnök lesz belőle. Ahogy Gumiszoba eltűnődött: vajon milyen színű tollal fogja aláírni az abortusztilalmat bevezető törvényt? 

Reméljük, addig nem jutunk el. Aktivizáljátok magatokat, segítsétek az ellenzék munkáját, jelentkezzetek szavazatszámlálónak. A Nőkért Egyesület nem kötődik politikai párthoz, de fenntartja a jogot a politikai véleményalkotásra, sőt azt szeretné, ha minél több nő tenne így. A nők érdekeit a jelenlegi kormány nem képviseli, és hatalmon maradása esetén félő, hogy következő áldozatai a nők termékenységgel összefüggő önrendelkezési jogai lennének. Az ellenzéket sem idealizáljuk és kormányváltás esetén továbbra is sok munkánk lenne - de akkor legalább demokratikusabb körülmények közt dolgozhatnánk. Ezt kívánom magunknak 2022-re. 

 

Antoni Rita  

 

 


 

Nőtörténeti emlékezet a köztereken:

 

 

 

 

Könyvmegjelenések 

 - Antoni Rita recenziója a Revizoron

 

 

 

Halálozások - Magyarország: 

Börcsök Enikő

Monspart Sarolta 

Venczel Vera 

Balogh Mária 

Csűrös Karola

Jeles Eszter 

 

Halálozások - külföld:

 

Kamla Bhasin

bell hooks 

Agnes Tirop  

Joan Didion 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)A Nőkért Egyesület második hivatalos működési éve: 2014. április 4. – 2015. április 3. (összefoglaló)

április 10, 2015 - 02:20
A Nőkért Egyesület néhány tagja, 2014: balról: Békés Dóra, Elekes Irén Borbála, Balta Flóris, Barna Emília, Tajta Bernadett, Mihala Boglárka, Szekeres Valéria

A Nőkért Egyesület második hivatalos működési évében további közéleti vitaesteket szerveztünk, több alkalommal tiltakoztunk a médiában megjelenő szexizmus és erőszakbagatellizálás ellen beadványokkal és demonstrációk szervezésével, és minden lehetséges alkalommal és fórumon követeltük a Magyarország által 2014. március 14-én aláírt Isztambuli Egyezmény ratifikációját.

Kuszing Gábor (PATENT, Stop! Férfierőszak) beszéde a Nők Lázadása tüntetésen

szeptember 22, 2012 - 21:57
Kuszing Gábor (Fotó: Ökrös Attila)
Jó napot kívánok. Kuszing Gábor vagyok, a Patent Egyesülettől (), amely a nők elleni erőszak és diszkrimináció ellen küzd, és a Stop-Férfierőszak Projektnek () is tagja vagyok, amely olyan férfiakat kíván megszólítani, akik saját életükben, illetve társadalmi szinten tenni kívának a nők elleni erőszak ellen.