Charlotte Brontë angol író, költő (1816–1855)   

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Charlotte Brontë angol író, költő (1816–1855)   

április 19, 2020 - 22:54

Haworth-ban nőtt fel, három nővérével együtt a Clergy Daughters' School intézetben tanult. A rideg bánásmódba és az elégtelen ellátásba belebetegedtek, és bár kivették őket az iskolából, két nővére, Maria és Elizabeth nem élte túl. 1931-től Mirfield-ben a Roe Head School hallgatója volt, végzés után egy évig tanított, később nevelőnőként dolgozott. Charlotte és másik két nővére, és Anne korán kezdtek írni, verseiket 1846-ban Currer, Ellis és Acton Bell írói álneveken közös kötetben publikálták. Első regényét (magyarul: Az angoltanár) több kiadó is visszautasította, egy évvel később azonban a Jane Eyre című könyve már nagy sikert aratott. 1854-ben apja segédlelkésze, Arthur Bell Nicholls felesége lett. Egy év sem telt el, amikor többhónapos terhesen meghalt.

Néhány munkája:

  • Jane Eyre;
  • Shirley;
  • Villette;
  • The Professor. 

Jane Stubbs angol író 2014-ben kiadta a Jane Eyre posztmodern átiratát (a házvezetőnő szemszögéből elmesélve a történetet), amely magyarul is megjelent címmel (Szeged: Lazi, 2015). 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Louisa Anne Meredith ausztrál író, botanikus, illusztrátor (1812–1895)

július 19, 2019 - 17:05

Angliában született, Charles Meredith-el kötött házassága után költöztek Ausztráliába. Fiatalkorától érdekelte a természet és az irodalom, első verseskötete 1835-ben Poems címmel jelent meg. Ausztráliában lenyűgözte a változatos flóra, megfigyelte, tanulmányozta, lerajzolta és lefestette a különféle növényeket. Érdekelték a körülötte élő emberek is, megismerkedett a helyi szokásokkal, részt vett az életükben és írásaiban, képeiben megörökítette őket. Ewartia Meredithae néven növényt neveztek el tiszteletére. 

Néhány munkája:

Aileen Palmer ausztrál költő, író, fordító, aktivista (1915–1988)

április 22, 2019 - 13:22
Aileen Palmer anyjával, Nattie Palmerrel és Pushkin nevű macskájával

A Melbourne-i egyetemen diplomázott francia nyelv- és irodalomból 1935-ben. Tudott még németül, spanyolul és oroszul. Diákkorában kapcsolódott be a munkásmozgalomba, belépett a kommunista pártba, tagja volt a baloldali Victorian Writers’ League-nak. Európába utazott, Londonban antifasiszta tömeggyűléseken vett részt, Ausztriában és Spanyolországban fordítóként dolgozott.  A spanyol polgárháborúban a Nemzetközi brigádok egészségügyi csapatának tagja volt, Last Mile to Huesca címmel írt erről regényt. A II. világháborúban Angliában mentőautóvezető volt.

Isabel Burton angol utazó, író (1831–1896)

március 15, 2018 - 23:39

Anglia legelőkelőbb katolikus családjából származott. A krími háború alatt csatlakozni akart a vezette ápolónő-csapathoz, de visszautasították. Így megalapította a Stella Klubot, amely a katonák otthon maradt, gyakran nyomorgó feleségeit, gyerekeit segítette - a rendőri tiltás ellenére társaival bement a nyomornegyedekbe segélyt osztani.