Házi őrizet Makai Viktória támadójának?! - heti linkajánló 2019. május 13-19.

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Házi őrizet Makai Viktória támadójának?! - heti linkajánló 2019. május 13-19.

május 26, 2019 - 17:00

 

"A támadás utáni hetekben sokat csörgött a telefonom:

- Szia! A … újságtól vagyok. Nem zavarlak?

- Jó napot, most nem alkalmas!

- Csak azt akarom mondani, hogy találkoztam a támadójával. Ott voltam az első tárgyaláson, ahol az előtérben láttam, ezt a magas, megtört, jó kiállású szőke férfit!

Nem tudtam pontosan, hogy provokál, viccel, vagy coming outol. Gondoltam, még a végén számon kér, hogy nekem miért nem volt jó…

- Ezt most miért mondja nekem?

- Mert én azt hittem, hogy egy cigány, vagy egy migráns, vagy hajléktalan.

- Köszönöm, hogy elmondta! Visz’ hall’!"


"szexista beidegződéseink sokszor láthatatlanná teszik a nők elleni erőszakot mint jelenséget, emellett relativizálják is."

Interjú a NANE munkatársával, Dés Fannival. 


 

"A Magyar Vöröskereszt idén 4350 fiatal lánynak juttat ingyen intimhigiéniás termékeket. A jelenség már nem csak a szegényebb országrészekben probléma, Budapestről is érkeztek jelzések a szakemberektől."


 

Egy új életrajz szerint valójában Susan Sontag írta első férje, Philip Rieff híres művét, a – pszichoanalízis atyjának tekintett Freud munkásságát vizsgáló – Freud: The Mind of the Moralist című kötetet. 


Az év legjelentősebb környezetvédelmi aktivistáit április végén jutalmazták a zöld Nobelnek is nevezett Goldman-díjjal, amelyet 1989-ben hozott létre Rhoda és Richard Goldman: 6 földrajzi régióból választanak ki évente egy-egy aktivistát, akik nem ritkán biztonságukat, testi épségüket vagy életüket is kockáztatják olyan helyi küzdelmek érdekében, amelyek indirekt következményeit mi is érezhetjük. A díjazottak munkáját két részben mutatjuk be.

  • Berta Cáceresről, a meggyilkolt hondurasi aktivistáról írtunk. 

 

"Ironikusnak tartom, hogy miközben a fejünk fölött lebeg a nőgyűlölet egyik legmeghatározóbb össztársadalmi rémképe: a nő, aki egy férfi pénzén élősködik, a társadalmi előítéletek és a viselkedésünkkel, külsőnkkel kapcsolatos elvárások pontosan attól távolítanak el minket már kislánykorunktól, ami ennek a rémképnek az eloszlatáshoz a legfontosabb lenne: az egyenlő munkaerőpiaci esélyektől és szakmai sikerektől." 


A Washington Post publicistája szerint Amerikában csúnya világ jön, ha egy abortuszt végrehajtó orvos 99 év börtönt is kaphat - többet, mint egy erőszaktevő.


Amerikában mára már ötvenre rúg azoknak a nőknek a száma, akik a világűrből láthatták a Földet.

  • A Nőkért.hu-n eddig bemutatott űrhajósnőket találod.   

 

"A felvetett szexsztrájk stratégiája szempontjából irreleváns, hogy a nők élvezik-e, kívánják-e a szexet, elégedettek-e heteroszexuális kapcsolataikkal, és szeretik-e férfi partnereiket. Célja a nyugalomban lebzselő férfiak ösztönzése arra, hogy felhagyjanak a passzivitással, tegyék szóvá a jogtiprást és parancsoljanak megálljt a férfiklub túlkapásainak."

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)