Emily Warren Roebling és a hídépítés

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Emily Warren Roebling és a hídépítés

szeptember 23, 2018 - 14:10
Meghatározó szerepe volt az amerikai történelem egyik legnagyobb mérnöki kihívásának, a Brooklyn Bridge-nek a megépítésében.

A Georgetown Visitation Convent-.ben tanult, többek között és geometriát is. bátyja támogatta a reáliák iránti érdeklődését. 1865-ben házasságot kötött Washington Roebling mérnökkel. Apósa, John Roebling tervezte és kezdte el a híd építését, váratlan halála után fia lett az építésvezető főmérnök. Emily az építés kezdetétől tanulmányozta a terveket, így amikor férje beteg lett, át tudta venni a helyét. Tárgyalt a hatóságokkal, a vállalkozókkal, mérnökökkel, jártas volt a műszaki és anyagi kérdésekben. 1883-ban ő volt az első, aki a híd avatásakor átkelhetett rajta. A hídon a mai napig emléktába őrzi Emily, férje és apósa nevét.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Mérnöknő a kényelmesebb vonatozásért

november 18, 2020 - 23:34

Olive Dennis a Columbia egyetemen diplomázott 1909-ben matematikából, néhány évig tanított, majd a Cornell egyetemen építőmérnöki tanulmányokat folytatott. 1920-ban végzett, a B&O Railroad elnöke alkalmazta, kimondottan azza a céllal, hogy a vonaton utazók, különösen a nők kényelmére figyelve tegye kényelmesebbé a vonaton utazást. Az elkövetkező évtizedekben  találmányai alapvetően változtatták meg az utazási körülményeket. Az ő szabadalma a Denis-ventillátor,  az egyedi ablakszellőztető, majd később a légkondicionált fülkék.

Beatrice Hicks amerikai mérnök (1919–1979)

január 01, 2018 - 19:53

Az első nő, aki a Western Electric munkatársa lett, 1950-ben egyik alapítója és első elnöke volt a Society of Women Engineers-nek. Apja, a Newark Controls Company alapítója példáját követve már gyerekkorában elhatározta, hogy mérnök lesz, és a Newark College of Engineering vegyészmérnök szakán végzett l939-ben. 1942-től a Western Electric mérnöke lett, kvarckristály oszcillátorokat tervezett és tesztelt. Három évvel később, apja halála után felmondott és átment a Newark Controls Companyhoz, ahol először főmérnök, majd alelnök volt, végül 1955-ben a teljes irányítást megszerezte.

Tabitha Babbitt, a körfűrész feltalálója

december 26, 2017 - 23:36

Hardwickban (Massachusetts) született és élt, a Harvard Shaker vallási közösség tagja volt. Asztalosműhelyben dolgozott, a nehéz fűrészelés megkönnyítésére tervezte és készitette el az első körfűrészt.

Az ő találmánya volt a rokka dupla forgófejének kidolgozása, amellyel gyorsabban és több fonalat lehetett előállítani. Része volt a szöggyártás megújításában is. Addig egyenként kovácsolták a szögeket, ehelyett kidolgozta új módszerét, amellyel egy vaslemezből egyszerre vágtak ki több darabot.