Sajtóbeszámoló az SZTE TNT családon belüli erőszakról szóló beszélgetéséről

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Sajtóbeszámoló az SZTE TNT családon belüli erőszakról szóló beszélgetéséről

március 30, 2014 - 00:57

Március 5-én a Szegedi Tudományegyetem Társadalmi Nemek Tudománya kutatócsoportjának meghívására Antoni Rita Kérchy Anna irodalmárral és Czapáry Veronika íróval beszélgetett Cazpáry Megszámolt babák c. újonnan megjelent regénye kapcsán a családon belüli erőszakról és azon belül a gyermekkori szexuális abúzusról. 

"A beszélgetés során elengedhetetlenül előkerült a magyarországi helyzet. Antoni Rita segítségével valós képet kaptunk arról, amit a filmekben csak láthatunk. „Az erőszak inkább hatalomdemonstráció, nem a szexualitás kiélése.” (...) Megtudhattuk, hogy körülbelül 10-szer annyi anyaotthonra, szállásra, menedékhelyre lenne szükség hazánkban, mint amennyi rendelkezésre áll; az erőszak ellen menekülőknek gyakorlatilag nincs elég államilag támogatott hely."

"Az előadáson körvonalazódott, hogy két módon lehetne segíteni a hatékonyabb működést, a segítség optimalizálását. Elsőnek az áldozatok, egy társadalmi réteget alkotók támogatásáról lenne szó. Az egyéni segítségnyújtás, kezelés és gyógyítás lehet hatásos, azonban a társadalmi méretet öltött problémát nem tudja kezelni. A helyzet sokkal inkább szociológiai probléma, amire megfelelően kell reagálni a változás érdekében."

A teljes beszámoló olvasható. 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Az első Schwimmer-szoba Magyarországon - beszámoló a megnyitóról, képgalériával

június 09, 2012 - 10:11
Retek Erika és Antoni Rita (KATTINTS A KÉPRE a galéria megtekintéséhez!)

„le akarjuk rombolni azt a szörnyű hazugságot, amely az emberiség felénél a tudást: szégyennek, bűnnek, a legveszedelmesebb tudatlanságot: ártatlanságnak, a szellemi sötétséget: nőies bájnak, a természetellenesen megkínzott és elkorcsosított testet: szépnek, a társadalom iránti érdeklődést modern hóbortnak nevezi.” ( 1907)

A női test jelentésrétegei – Kukorelly Endre Ezer és 3 című regénye

január 16, 2011 - 00:48

A női testet folyamatosan szimbolikus kódokkal ruházza fel a társadalom. Az irodalmi narrációnak is központi témája a női test, ennek a testnek megszerzése, legyőzése, szexualizálása. A női test tárgyiasítása jelenik meg Kukorelly Endre könyvében, az Ezer és 3 – avagy a nőkben rejlő szív című regényben. A botránykönyvként beharangozott mű 2009-ben jelent meg és nagy visszhangot váltott ki. Botrány abban az értelemben, hogy a magyar irodalomban még nem írtak ilyen nyílt őszinteséggel a nőkről, a testiségről és a házasság hiábavalóságáról.