"Ne álljatok meg félúton!" - Etta Palm d’Aelders holland feminista (1743–1799)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

"Ne álljatok meg félúton!" - Etta Palm d’Aelders holland feminista (1743–1799)

május 21, 2013 - 14:00
Etta Lubina Aelders 1743-ban született a hollandiai Gröningenben. Alig néhány éves, amikor apja meghal, és a családi üzletet – a többi családtag tiltakozása dacára – anyja vitte tovább, méghozzá sikeresen. Az asszonynak arra is gondja volt, hogy kislánya alapos taníttatást kapjon. Valószínű, hogy anyja példája komoly hatással volt Etta felnőttkori gondolkodására és viselkedésére.
 
1762-ben egy francia férfi, Christian Ferdinand Palm felesége lett, a házasság azonban csak néhány évig tartott, a férfi egy utazás során eltűnt. Etta 1773-ban Párizsba utazott, ahol Madame Condorcet szalonjának a tagja lett, megismerkedett a divatos eszmei áramlatokkal és minden energiájával támogatta az akkor induló feminista törekvéseket. Csatlakozott a Confédération-hoz, az első klubhoz, amelyik nőket is felvett tagjai közé, és 1791-ben létrehozta a klub női tagozatát. 
 
Az évek során Etta Aelders radikális feministává és elismert szónokká vált. Holland nyelvre fordította és publikálta Mirabeau és Condorcet műveit.   
 
Részlet egyik leghíresebb szónoklatából, amelyet 1791 nyarán tartot a Konvent előtt a nők jogairól, többezres tömeg jelenlétében:
 
Helyreállítottátok a férfiak méltóságát jogaiknak elismerésével, hát ne engedjétek meg, hogy a nők továbbra is önkény alatt nyögjenek.  ... Ne álljatok meg félúton! A szabad ember legfontosabb erénye az igazság, és az igazság azt követeli, hogy a jog egyforma legyen mindenkihez, mint a szél és a nap. És mégis, mindenhol azt látjuk, hogy a jog a férfiakat előnyben részesíti a nők rovására, mert minden hatalom a férfiak kezében van. Mi ez? Lehet, hogy szabad férfiak, felvilágosult emberek akik a felvilágosodás és filozófia századában élnek, szentesítik a tudatlanság évszázadaiban létező elnyomást?
 
Etta és társai a korabeli erkölcs és szokásjog megváltoztatásáért harcoltak, a nők kiszolgáltatottsága ellen. A feminista törekvéseket nem mindenki fogadta szívesen, különösen, amikor politikai jogokat is kezdtek követelni. Amikor a jakobinusok hatalomra kerülésükkor bezáratták a női klubokat, Etta így fakadt ki:
 
Kormányunk kiáll az amerikai rabszolgák felszabadításáért, de a férj zsarnokságát továbbra is fenntartja.
 
1792-ben Etta Hágába utazott azzal a megbízással, hogy hozza ott létre a forradalmi követséget. A Bataafse Republiek (Batáviai Köztársaság) létrehozásakor néhány évre bebörtönözték, egészsége megromlott, röviddel kiszabadulása után meghalt.
 
 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



"Nő, ébredj fel, fedezd fel jogaidat" - Olympe de Gouges, a kivégzett feminista

május 23, 2012 - 11:30

Marie Gouze szülőhelye a dél-franciaországi kisváros, Montauban. Szülei a hivatalos papírok szerint egy hentesmester és felesége, de nyílt titok volt, hogy a kislány apja az arisztokrata Jean Jacques Lefranc de Pompignan, aki azonban, bár állítólag találkozott a gyerekkel, soha nem ismerte el.

Hubertine Auclert (1848–1914), a francia szüfrazsett mozgalom megalapítója

december 10, 2010 - 14:43

Hubertine módos, sokgyerekes vidéki családba született 1848-ban. 13 éves volt, amikor apja meghalt, anyja egy katolikus zárdában neveltette tovább. l6 éves korában be akart lépni a les Sours de la Charité de Saint-Vincent de Paul apácarendbe, de független természetére való hivatkozással kérését elutasították.

Aletta Jacobs, holland orvos, feminista (1854–1929)

július 05, 2011 - 11:07

Abraham Jacobs orvos és felesége, Anna de Jongh 6 lányt és 6 fiút nevelt fel abban a meggyőződésben, hogy az iskolázottság, a tudás egyformán megilleti őket. A XIX. század végén Hollandiában a lányok modern nyelveket, művészetet, zenét, kézimunkát és jómodort tanultak, az egyetemi tanulmányokra készülő fiúk pedig matematikát, történelmet, latint és görögöt. Jacobs doktor meggyőzte a helyi középiskola vezetőjét, engedje be Alettát az órákra, hogy fel tudjon készülni az egyetemi tanulmányokra.