"Ne álljatok meg félúton!" - Etta Palm d’Aelders holland feminista (1743–1799)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

"Ne álljatok meg félúton!" - Etta Palm d’Aelders holland feminista (1743–1799)

május 21, 2013 - 14:00
Etta Lubina Aelders 1743-ban született a hollandiai Gröningenben. Alig néhány éves, amikor apja meghal, és a családi üzletet – a többi családtag tiltakozása dacára – anyja vitte tovább, méghozzá sikeresen. Az asszonynak arra is gondja volt, hogy kislánya alapos taníttatást kapjon. Valószínű, hogy anyja példája komoly hatással volt Etta felnőttkori gondolkodására és viselkedésére.
 
1762-ben egy francia férfi, Christian Ferdinand Palm felesége lett, a házasság azonban csak néhány évig tartott, a férfi egy utazás során eltűnt. Etta 1773-ban Párizsba utazott, ahol Madame Condorcet szalonjának a tagja lett, megismerkedett a divatos eszmei áramlatokkal és minden energiájával támogatta az akkor induló feminista törekvéseket. Csatlakozott a Confédération-hoz, az első klubhoz, amelyik nőket is felvett tagjai közé, és 1791-ben létrehozta a klub női tagozatát. 
 
Az évek során Etta Aelders radikális feministává és elismert szónokká vált. Holland nyelvre fordította és publikálta Mirabeau és Condorcet műveit.   
 
Részlet egyik leghíresebb szónoklatából, amelyet 1791 nyarán tartot a Konvent előtt a nők jogairól, többezres tömeg jelenlétében:
 
Helyreállítottátok a férfiak méltóságát jogaiknak elismerésével, hát ne engedjétek meg, hogy a nők továbbra is önkény alatt nyögjenek.  ... Ne álljatok meg félúton! A szabad ember legfontosabb erénye az igazság, és az igazság azt követeli, hogy a jog egyforma legyen mindenkihez, mint a szél és a nap. És mégis, mindenhol azt látjuk, hogy a jog a férfiakat előnyben részesíti a nők rovására, mert minden hatalom a férfiak kezében van. Mi ez? Lehet, hogy szabad férfiak, felvilágosult emberek akik a felvilágosodás és filozófia századában élnek, szentesítik a tudatlanság évszázadaiban létező elnyomást?
 
Etta és társai a korabeli erkölcs és szokásjog megváltoztatásáért harcoltak, a nők kiszolgáltatottsága ellen. A feminista törekvéseket nem mindenki fogadta szívesen, különösen, amikor politikai jogokat is kezdtek követelni. Amikor a jakobinusok hatalomra kerülésükkor bezáratták a női klubokat, Etta így fakadt ki:
 
Kormányunk kiáll az amerikai rabszolgák felszabadításáért, de a férj zsarnokságát továbbra is fenntartja.
 
1792-ben Etta Hágába utazott azzal a megbízással, hogy hozza ott létre a forradalmi követséget. A Bataafse Republiek (Batáviai Köztársaság) létrehozásakor néhány évre bebörtönözték, egészsége megromlott, röviddel kiszabadulása után meghalt.
 
 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)"Nő, ébredj fel, fedezd fel jogaidat" - Olympe de Gouges, a kivégzett feminista

május 23, 2012 - 11:30

Marie Gouze szülőhelye a dél-franciaországi kisváros, Montauban. Szülei a hivatalos papírok szerint egy hentesmester és felesége, de nyílt titok volt, hogy a kislány apja az arisztokrata Jean Jacques Lefranc de Pompignan, aki azonban, bár állítólag találkozott a gyerekkel, soha nem ismerte el.

Maria Deraismes (1828–1894), az első francia feminista szervezet alapítója

május 17, 2012 - 23:00

Maria Deraismes (ejtsd: dörem) 1828. augusztus 17-én született, jómódú, művelt középosztálybeli családban. Szülei gondot fordítottak taníttatására, iskoláit Pontoiseban kezdte, majd Párizsban fejezte be. Miután szüleitől komoly vagyont örökölt, meg tudta őrizni függetlenségét, és úgy döntött, nem megy férjhez.

Olympe Audouard francia író, feminista (1832–1890)

március 02, 2017 - 01:12

Marseille-ben született, 1850-ben házasodott össze egy ügyvéddel. A házasság férj gyakori hűtlensége miatt tönkrement, de a korabeli törvények miatt csak 30 évvel később tudtak elválni. Olympe Párizsba költözött, ahol megismerkedett korának művészvilágával. Alapítója volt a Le Papillon és a Cosmopolitan Magazine című lapoknak. Publikációi visszatérő témája volt a nők elnyomott helyzete, joguk megszerzése ahhoz, hogy választók és választhatók legyenek. Sokat utazott, 1868-69-ben Amerikában volt sikeres előadókörútja. 

Néhány munkája: