Gertrude Blanch matematikus (1897-1996)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Gertrude Blanch matematikus (1897-1996)

február 06, 2014 - 15:38
"Ő testesítette meg mindazt, ami az emberben nemes, igaz és csodálatraméltó."

“Kiváló tanáromnak és legkedvesebb barátomnak, Gertrude Blanchnak ajánlom ezt az írást. Számomra ő testesítette meg mindazt, ami az emberben nemes, igaz és csodálatraméltó. Ha bármi sikert értem el pályámon, azt neki köszönhetem.”

: Blanch Anniversary Volume, February 21, 1967

A lengyelországi Kolnoban született Gittel Kaimowitz családjával az ezredfordulón az Egyesült Államokba emigrált. Alapfokú tanulmányait NewYork-ban kezdte, és annak ellenére, hogy iskolakezdéskor még egy szót sem beszélt angolul, kiválóan fejezte be az évet. Középfokú tanulmányai elvégzése után évekig tisztviselőként dolgozott New Yorkban, hogy az egyetemi tanulmányaihoz szükséges pénzt összegyűjtse, ebben az időben változtatta meg nehezen kiejthető nevét. A New York egyetemen szerzett matematikából diplomát 1932-ben, doktoriját a Cornell-en készítette 1935-ben. 

Néhány évet a Hunter College-ban tanított, majd csatlakozott a Mathematical Tables Project-hez, melynek szakmai igazgatója lett. Ez volt a legnagyobb és legfontosabb az ún. “emberi számítógépek” között. A hadsereg számára ballisztikai számításokat végeztek, a tengerészetnek navigációs táblázatokat készítettek. Kb. négyszázötvenen végezték a munkát, köztük sok nő, lépésről lépésre követve Gertrude precíz előírásait, állandóan ellenőrizve az eredményt. A hihetetlen mennyiségű számítási munka alapján létrejött táblázatokat később 28, hatalmas méretű kötetben publikálták, melyek még a mai napig használatban vannak. 

A háború után Gertrude Blanch először az UCLA (University of California, Los Angeles) matematikai analízis tanszékének tanára, majd a Wright-Patterson légibázis kutatólaboratóriumának vezető matematikusa lett, munkájá alapvető jelentőségű volt az első számítógépek létrehozásában. 

Több mint harminc publikációja jelent meg, 1962-ben az American Association for the Advancement of Science tagjává választották, Lyndon Johnson elnöktől 1964-ben a Federal Woman's Award kitüntetést kapta. Alapító tagja volt az Association for Computing Machinery-nek. 

1967-ben nyugdíjba ment, de a légierő továbbra is tanácsadóként alkalmazta. Kutatásait a szerződés lejárta után, 99 éves korában bekövetkezett haláláig folytatta.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Ida Rhodes matematikus (1900-1986)

június 04, 2013 - 06:24

„A Cornellen és a Columbián egyfajta csodagyereknek tartottak, a tanárok rettenetesen elkényeztettek, azt mondogatták, egyike vagyok a legjobbaknak, és mindent megtettek értem. Előfordult, hogy az órarendjüket is megváltoztatták a kedvemért. Akkoriban kórházi nővér voltam. Délutánonként tizenkét órát dolgoztam, így nem tudtam bejárni az előadásokra. Úgyhogy megtörtént, a professzor délelőttre tette előadásait, amit hallgatni szerettem volna. Ezért volt, hogy nem foglalkoztam fizikával és kémiával, mert nem tudtam laboratóriumi gyakorlatokra járni... Szóval, azt hittem, én vagyok a világon az egyik legnagyobb, legkiválóbb matematikus. Amikor az MTP tagja lettem, rájöttem, hogy buta, tájékozatlan teremtés vagyok, aki azt se tudja, mi fán terem a számelmélet ...”

Maria Goeppert-Mayer Nobel-díjas lengyel származású amerikai fizikus (1906–1972)

június 27, 2017 - 20:32

Katowiceben született, Göttingenben járt egyetemre, ahol 1930-ban doktorált. 1931-ben férjével az Egyesült Államokba emigráltak, ahol Maria 1939-ig a Johns Hopkins University, 1939-től 1946-ig a Columbia University tanára volt. Az Argonne National Laboratory következett, majd 1960-tól a University of California, San Diego ahol tovább folytatta magfizikai kutatásait. 1963-ban Nobel díjat kapott, J. Hans D. Jensennel és Wigner Jenővel megosztva.