Család velem, karrier előttem! - Új modell kisgyermekes szülők foglalkoztatásához

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Család velem, karrier előttem! - Új modell kisgyermekes szülők foglalkoztatásához

december 01, 2011 - 13:26
ikerrel zárult november 30-án a „Család velem, karrier előttem” TÁMOP-2.4.3-A-09/2-2009-0003 egy éves innovatív program. Három szervezet összefogásával valósult meg a projekt: Budapest Esély Nonprofit Kft.,Eutrend Kft., E-Help Consulting Kft. Foglalkoztatási modelljük bebizonyította, hogy a hagyományostól eltérő alkalmazási formákkal a kis,- vagy többgyermekes szülők is tudnak állást vállalni.

Sikerrel zárult november 30-án a „Család velem, karrier előttem” TÁMOP-2.4.3-A-09/2-2009-0003 egy éves innovatív program. Három szervezet összefogásával valósult meg a projekt: Budapest Esély Nonprofit Kft.,Eutrend Kft., E-Help Consulting Kft. Foglalkoztatási modelljük bebizonyította, hogy a hagyományostól eltérő alkalmazási formákkal a kis,- vagy többgyermekes szülők is tudnak állást vállalni.

Egy magyar nő átlagosan 6,5 órával dolgozik többet, mint európai társai. Míg Európában 31 % részmunkaidőben, ezt az arányt Magyarországon 5,6 %-ra becsülik. A nők csupán 11 %-a tud dolgozni három évnél kisebb gyermeke mellett. És minden gyermek 38 %-al rontja a munkavállalási esélyeket.

Egy probléma, amely idővel minden nőt érinthet: az édesanya szerepéből kiszakadva újra versenyképessé kell válni a munkaerőpiacon. Ez félelmetes feladatnak tűnhet az otthon töltött évek után. Azoknak a szülőknek a támogatására jött létre a „Család velem, karrier előttem” program, akik hátránnyal indulnak egy állásinterjún, amint kimondják, hogy anyukák vagy apukák. A 60 fő mentorálására és foglalkoztatására szervezett projekt bebizonyította, hogy igenis működik az úgynevezett atipikus foglalkoztatási rendszer, vagyis például a részmunkaidős munka.

Első lépésben egy innovatív tréning a 60 inaktív kisgyermekes szülőnek (80%-ban nőknek, és 20%-ban férfiaknak) segített a felzárkóztatásban, és eloszlatta a sztereotípiát, amely szerint nem lehet gyermekek mellett munkát végezni. Azonban az éremnek mindig két oldala van.  A projekt sikeréhez elengedhetetlen a munkaadók nyitottsága. Ezért kerestek fel különböző vállalatokat a szervezők. Első körben mindegyik cég nyitottnak mutatkozott, ám előfordult, hogy már az állásinterjúk megszervezésekor mereven ragaszkodtak az időpontokhoz, vagy ahhoz, hogy a gyermekeivel egyedül otthon lévő szülő egy órán belül jelenjen meg a beszélgetésen.

Ami nehéz, még nem azt jelenti, hogy kivitelezhetetlen. A projekt vezetője munkatársaival folytatta a program megszervezéséhez megfelelő cégek kiválasztását. Közben a projekt résztvevői személyi tréningen, majd közülük 40 fő OKJ-s képzésen vett részt, ők szakmát is szereztek. Ekkor merült fel a kérdés, hogy ki vigyáz ez idő alatt a gyermekekre? Répás Péter, az Eutrend ügyvezetője adott választ. „A megoldást családi napközik létesítésében láttuk, ami ugyanolyan elven működik, mint régen a céges napközik. Amíg az anyuka tanfolyamon van, addig biztonságban tudhatja gyermekét helyben, az erre kialakított játszóházban. Így kényelmesebb és nincs időhöz kötve. Akár egymás gyermekeire felváltva vigyáznak a szülők. Ez egy munkáltató érdeke is. Ha az alkalmazottja belső feszültség nélkül végzi a munkáját, nem aggasztja a probléma, hogy ki hozza el a gyermekét az óvodából vagy iskolából, akkor nagyobb teljesítményre lesz képes, ez pedig serkenti a munkahelyi lojalitást.”

A projekthez csatlakozott a Tesco Globál, azzal a szándékkal, hogy hatékony mintát adjon más vállalatnak a rugalmasabb beosztásra. „Természetesen nem várható el, hogy ne legyen beteg a három év alatti gyermek, viszont együttműködéssel meg lehet oldani a problémát. Ezért hasznos munkaerőpárban dolgozni. Szükség esetén helyettesíteni tudják egymást.” - mondta Répás Péter. „Hosszútávon eredményes a munka és a magánélet összeegyeztetése.”

Egy évvel ezelőtt, a projekt indulásakor a kitűzött cél szerint a bevontak 25 %-ának elhelyezkedését szerették volna biztosítani a nem támogatott munkaerőpiacon. A tréning végére a projekt 78 %-os sikert könyvelhetett el, vagyis a 60 fő 47 % dolgozik jelenleg is. A program a Budapest Esély Nonprofit Kft által megpályázott Európai Uniós támogatásból és az Európai Szociális Alap finanszírozásával valósult meg. Az eddigi pozitív visszajelzések alapján, ha lesz rá forrás, a projekt folytatódni fog.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)„Ne a liftben engedjenek előre, hanem a döntéshozatalba engedjenek be!” - mit (kénytelen) vállal(ni) egy nő?

augusztus 10, 2014 - 18:48
Alföldi Andrea, Szél Bernadett, Keveházi Katalin, Simon Ildikó
Az LMP által 2010-ben, az aktív állampolgárság elősegítése, a helyi közösségi kezdeményezések támogatása, valamint a politikai és civil szféra közti távolság, bizalmatlanság csökkentése céljából létrehozott 2014. aug. 7. és 10. között t rendezett a bajai Petőfi Ifjúsági Centrumban.

„Nem négy évre tervezzük a gyereket” - a Friedrich Ebert Alapítvány párbeszédfóruma

május 12, 2015 - 21:37

Április 22-én tartotta a Friedrich-Ebert-Stiftung – 2012 óta futó Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában című regionális projektje, azon belül pedig a 2014-ben indult Párbeszéd a nemek közti egyenlőségről című vitasorozata keretében – „Az eltűnt népességrobbanás nyomában – A gyermekvállalással kapcsolatos diskurzusok” című párbeszédfórumát.

"Tőlem ezért nem kapsz munkát" – szerzőnk válasza Jakab Andor blogbejegyzésére, avagy: Mennyit ér egy Nő?!

augusztus 15, 2011 - 11:54

A kérdés a közösségi oldalakon igen elterjedt és népszerűnek tűnő elolvasása után fogalmazódott meg bennem. Az író minden köntörfalazás nélkül hangot ad véleményének, mellyel, úgy tűnik, nincs egyedül, és sajnos számos állást kereső nő számára megszokott, hogy munkáltatóként nem alkalmazna női munkaerőt. Az indok egyszerű: nem éri meg!