Elhallgatott gyalázat

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Elhallgatott gyalázat

október 03, 2013 - 14:46

Meglehetősen későn tűzte műsorára az M1 a már pár hete beharangozott új dokumentumfilmjét, amely a háború után, a megszálló orosz katonák által elkövetett erőszaksorozatról szól.

A port.hu ismertetője:

"A háborúkban egyfajta hadviselési formának számít a nők megerőszakolása, de talán a legbrutálisabbak e tekintetben a Magyarországot megszálló szovjet katonák voltak. A korabeli nemibeteg-gondozók adatai szerint ötven- és kétszázezer között van az 1945-ben Magyarországon megerőszakolt nők száma. Megszólalnak az akkori áldozatok, vállalva a felkavaró, borzalmas visszaemlékezéseket. Miként viselte meg a nőket és az egész társadalmat ez a megaláztatás? Sokan még most is titokban tartják a történteket, ráadásul jogilag sem vonták felelősségre azokat, akik ezt elkövették.."

És a film előzetese. Látható, hogy idős ember arról beszél, hogy azok váltak prédává, akik "kérették magukat". Tipikusnak mondható reakció.
Feltételezem, ezeknek a nőknek nem csak az erőszak traumáját kellet elviselni, hanem sokan még őket is tették felelőssé.

 

Sok oldalon javarészt olyan reakciókat, hogy "túl kellene ezen már lépni", meg "el kellene ezt már felejteni", "a háború áldozatokkal jár".

Ti mit gondoltok erről?
 

 

A film online elérése: https://www.youtube.com/watch?v=fMRdKF_6DSg

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



A hülyeség kora - filmkritika kicsit másképp

november 30, 2009 - 06:25
A hülyeség kora

Láttam egy filmet, mi több: jópárszor  megnéztem. Nem saját elhatározásomból, hanem félig-meddig muszájból: ifjúsági vetítéseken voltam kísérő. Elsőre döbbenetes volt, másodjára lebilincselő, harmadjára érdekes, negyedjére olyan részletekre is fel tudtam figyelni, melyek fölött addig elsiklottam. Talán most értettem meg a gyermekeimet igazán, akik fejcsóválásom ellenére hatodszor is képesek megnézni ugyanazt a filmet. Ezt én időrablónak tartottam eleddig. Nos, nem volt teljesen igazam.