A feministák elutasították egy családanya véleményét? Közleményünk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A feministák elutasították egy családanya véleményét? Közleményünk

augusztus 22, 2020 - 23:06
A Nőkért Egyesület elnöke, Antoni Rita közleménye - 2020. 08.22.

"A feministák elutasították egy családanya véleményét" - "számol be" egy Nagy Orsolya nevű újságíró a , majd kifejti, hogy a Pride szervezői nem engedtek be egy családanyát a szerdai előadásomra. (Már megint milyen gonoszak és antidemokratikusak ezek a szervezők, ragaszkodnak a rendezvényeik meghirdetett menetrend szerinti, zavartalan megtartásához, és még házirendjük is van, amire hivatkozni merészeltek.)

A Magyar Nemzet "tudósításából" ismét kimaradt, hogy a szervezőknek nyomós okuk volt a belépés megtagadására (ahogy az orvos esetében is egy másik rendezvényen). Jelenlevők beszámolói és videofelvételek tanúsága szerint a cikkben megnevezett családanya és kísérői (akik, lássuk azért be, jellemzően nem családanyák) a Pride-hét több rendezvényén is nyilvánvaló kötekedő, zavart keltő szándékkal jelentek meg. (Sajtóbeszámoló pl.  és .) 

Jelenlevők beszámolói és videofelvételek tanúsága szerint minősíthetetlen sértéseket vágtak szervezők fejéhez, megjegyzéseket téve külsejükre, valamint vélt nemi identitásukra és vélt szexuális életükre.

Ezzel együtt sajnálom, hogy a családanya nem hallhatta az előadásomat, mert többek közt azt is elmondtam benne, hogy a "családanya" és a "feminista" nem egymást kizáró fogalmak - ahogy az "LMBTQ-ember" és a "magyar" sem.

Hosszan kitértem arra, hogy a konzervatív, fundamentalista, szélsőjobbos genderpánikolók mesterséges, nem létező ellentétekkel operálnak, és öndefinícióiknál fogva (életpárti, gyerekpárti, családpárti) azokat, akik nem értenek velük egyet, vállalhatatlan kategóriákba sorolják be (halálpárti, gyerekellenes, családellenes).

"Veszélyes ideológiák nászának" lehetett a közönség tanúja az előadásomon?

Valóban amellett érveltem, hogy a feministáknak és az LMBTQ-aktivistáknak (a többi emberi jogi aktivistával együtt) érdemes összedolgozni, és erre számos indokot felsoroltam. Többek közt azt, hogy azok számára, akik így is, úgy is gyűlölnek minket, a gondosan "LMBTQ-mentesített" feminizmus sem lenne elfogadható. (Az antifeminista hangok nem a genderfogalom közbeszédbe kerülésével jelentek meg, hanem a feminizmussal egyidősek.) Cserébe viszont cserben hagyunk egy másik bántalmazott csoportot, amit emberi jogi aktivistákként nem tehetünk meg. Csak a szolidaritás visz minket előre.

Persze a vélemény szabad, és én ezt mindettől függetlenül tiszteletben tartom (azt, hogy az aktivista társaimat verbálisan bántalmazták, már kevésbé), ugyanakkor örömmel venném, ha a nemzetvédő csoportok a családon belüli erőszak és a pedofília áldozatainak védelmében is legalább ugyanekkora szervezettséget és elszántságot mutatnának fel. Mert ha valami valóban veszélyes a családokra és a gyerekekre, az az erőszak.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Miért legyünk feministák? Antoni Rita előadása (video)

augusztus 22, 2020 - 22:16

Miért elengedhetetlen a feminista szemlélet az LMBTQ aktivizmushoz, és miért nincs feminizmus LMBTQ szempontok beemelése nélkül?

Többek közt ezekről a kérdésekről szólt a Nőkért Egyesület elnöke, Antoni Rita teltházas érdeklődést kiváltó előadása a Budapest Pride Academy keretében. 

Vonja felelősségre szerkesztőit a TV2, kérjen bocsánatot nézőitől és az érintettől! (nőszervezetek közös sajtónyilatkozata)

április 28, 2015 - 10:35
TV2 Éden Hotel

A 23 női civil szervezetből álló Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek), a Patent, a NANE és a Nőkért Egyesület tiltakozik a TV2 valóságshowjában történtek és az első cinikus reakciója miatt. Felszólítjuk a televíziót, hogy ne adja adásba az erőszakoskodó férfit, vonja felelősségre szerkesztőit, és több alkalommal nagy nézettségű adásban foglalkozzon a nők elleni erőszak témájával az aláíró szervezetek érdemi bevonásával. Az TV2 valóságshowjának, az Éden Hotelnek április 25-i adásában a Gábor nevű játékos szexuálisan bántalmazta Nórát.

Az egyszülős család is család! - Női civil szervezetek közleménye március 21-én, az Egyedülálló szülők világnapján

március 21, 2016 - 00:00
(A kép illusztráció.)

A legfrissebb statisztikák szerint Magyarországon minden ötödik család egyszülős, vagyis olyan család, amelyben egyedülálló szülő neveli egy vagy több gyermekét, arányuk folyamatosan nő. Ezen családok döntő többségében, 87 százalékában az anya marad egyedül gyermekével, azaz tíz egyszülős családból kilencben az anya családfenntartó.  Az egyedülálló anyák alkotják a mai Magyarországon a legnagyobb létszámú kisebbségi csoportot.

Az egyedülálló anyák nem jelennek meg a hátrányos helyzetű csoportok között, és ezért valódi, célzott támogatást sem kapnak.