Miért legyünk feministák? Antoni Rita előadása (video)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Miért legyünk feministák? Antoni Rita előadása (video)

augusztus 22, 2020 - 22:16
Miért érdemes a feminista és az LMBTQ aktivistáknak együttműködniük?

Miért elengedhetetlen a feminista szemlélet az LMBTQ aktivizmushoz, és miért nincs feminizmus LMBTQ szempontok beemelése nélkül?

Többek közt ezekről a kérdésekről szólt a Nőkért Egyesület elnöke, Antoni Rita teltházas érdeklődést kiváltó előadása a Budapest Pride Academy keretében. 

Az előadás felvázolta a feminizmus történetét, kitérve a feministák és a leszbikus aktivisták (nem mindig harmonikus) viszonyára. Ezután tisztázta a genderfogalom jelentésrétegeit (társadalmi nemiszerep-elvárások, nemi identitás), majd elemezte a "genderideológia"-ellenes támadások tévedéseit. Végül a metszetszemlélet mentén a feminista és az LMBTQ aktivizmus együttműködése mellett hozott fel érveket.  

Az előadás élő közvetítése utólag visszanézhető itt: 

 

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak - összefüggések és okok

április 19, 2018 - 12:32
Gyűlöletbeszéd

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor - különös tekintettel a hazai helyzetre.  az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását - nagy költők elmaradott nézetei).

Haladtunk vagy tolattunk? - a Nőkért Egyesület a WMN évértékelő cikkében

január 05, 2019 - 00:00

...Ahogy azt Antoni Rita, a társadalmi nemek szakértője, A Nőkért Egyesület elnöke is mondja, az igazi megoldás az Isztambuli Egyezmény jogrendbe illesztése és pontról pontra való betartása lenne. Szerinte fontos volna továbbá a távoltartás hatékonyabbá tétele, és intervenciós programok biztosítása az elkövetők számára a bűnismétlés megelőzése érdekében.