Az eldobható pelenka feltalálója: Marion Donovan

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Az eldobható pelenka feltalálója: Marion Donovan

október 14, 2017 - 23:18

Fort Wayne-ben született 1917-ben. Gyerekkorában sok időt töltött feltaláló apja műhelyében, akitől eltanulta a problémamegoldó gondolkodást. A Rosemont College-ban végzett 1939-ben, mesterdiplomáját a Yale egyetemen szerezte 1958-ban. A Harper's Bazaar és a Vogue lapoknak  dolgozott lánya születéséig. A pelenkázás megkönnyítésére találta ki az első, zuhanyfüggönyből varrt nedvességálló pelenkát. Találmányát szabadalmaztatta, de  nem talált rá gyártót, ezért saját vállalkozást nyitott, amely hamar sikeres lett. Többi, a nők életét megkönnyítő szellemes ötletére is szabadalmat kapott, 1951 és 1996 között húsz találmányát jegyezték be. Több cég kért tőle termékfejlesztési tanácsokat. 2015-ben beválasztották a National Inventors Hall of Fame tagjai közé. 

 

Kapcsolódó tartalom

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Josephine Cochrane, a mosogatógép feltalálója, üzletasszony (1839–1913)

március 02, 2017 - 00:36

1886-ban ,139 szám alatt kapott szabadalmat az általa feltalált mosogatógép. Az ötletes szerkezetben külön rekeszek voltak a tányérok, poharak, evőeszközök számára, a rekeszek egy rézből készült bojler forgó dobjában voltak, alulról forró vízsugár mosta le az edényeket. Több barátja, ismerőse is rendelt az ügyes gépből, ez a siker bátorította arra, hogy szabadalmaztassa.

Az ablaktörlőt is egy nő találta fel: Mary Anderson

február 17, 2017 - 21:35

Apja halála után anyjával és testvérével az alabamai Birminghambe költözött, ahol ingatlanfejlesztéssel kezdett foglalkozni. A város központjában 1893-ban épített Fairmont Apartments élete végéig  állandó, megbízható jövedelemforrása maradt. Kaliforniában 1898-tól szarvasmarha farmot és szőlőskertet működtetett sikerrel. Egy New Yorkban télen tett látogatása során feltűnt neki, hogy a villamos vezetőjének hányszor meg kellett állnia, hogy kívülről letörölgesse az ablakot. Hazatérése után kidolgozott egy szerkezetet, a belülről működtethető, mozgó gumilapát tisztára törölte az ablakot.

A biztonsági gyerekülés feltalálója: Gertrude Muller

június 09, 2017 - 00:56

1887-ben született. Az International Business College elvégzése után először a Fort Wayne Electric Works-nél, majd a Van Arnam Manufacturing-nél dolgozott, ahol toalett berendezéseket gyártottak. Kisgyerekek részére készített összehajtható WC ülőkét, amely önállóan vagy felnőtt toalettre szerelve volt használható. Találmányát a cég nem fogadta el, ezért kilépett és 1924-ben létrehozta saját vállalkozását, a Juvenile Wood Products Company-t. A toidey seat-et további újdonságok követték, gyereklépcső, etetőszék, mosdó. Ő dolgozta ki az első autóba szerelhető biztonsági ülést gyerekeknek.