Alaíde Foppa guatemalai költő, kritikus, tanár, feminista (1914–1980?)  

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Alaíde Foppa guatemalai költő, kritikus, tanár, feminista (1914–1980?)  

december 17, 2016 - 21:37

Barcelonában született, anyja guatemalai zongoraművész, apja argentin diplomata volt. Olaszországban végezte az egyetemet, történelmet, irodalmat tanult. 1940-ben házasságot kötött a guatemalai baloldali politikus Alfonso Solórzanoval és Guatemalába költözött, ahol a San Carlos egyetemen tanított. Az 1954-es katonai puccs után Mexikóba menekültek, a Nacional Autónoma de México egyetemen olaszt tanított, és elindította az első gender képzést. Cikkeket és kritikákat publikált, több verseskötete is megjelent. 1972-ben Foro de la Mujer címmel nőjogi témájú rádióprogramot indított, 1975-ben egyik alapítója volt a Fem című feminista lapnak, amely jelenleg is megjelenik (2005-től online). Rendszeresen részt vett az Amnesty International és az International Association of Women Against Repression rendezvényein. 1980 decemberében Guatemalába utazott anyját meglátogatni. Megérkezett a fővárosba, ahol egyike lett annak a közel 45 ezer embernek, aki a diktatúra alatt „eltűnt”. Gyerekei, valamint a mexikói kormány és több nemzetközi szervezet eredménytelenül követelte az ügy kivizsgálását.

Néhány munkája: Poesías; Los dedos de mi mano; Guirnalda de primavera; Elogio de mi cuerpo; Las palabras y el tiempo.   

2014-ben életéről dokumentumfilm készült (Maria Carmen de Lara r. “Alaíde Foppa, la sin ventura”)

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Willemien Hendrika Posthumus van der Goot holland közgazdász, feminista (1897–1989) 

május 01, 2017 - 14:28

A dél-afrikai Pretoriában született, Svájcban tanult, ő az első holland nő, aki közgazdász doktorátust szerzett. A feminista eszmékkel ismertette meg. Az Atria Institute for Gender Equality and Women’s History (nemzetközi nőmozgalmi archivum) egyik alapító tagja volt. Létrehozója és vezetője volt az AVRO rádió nőknek szóló műsorának. A náci megszállás alatt amszterdami lakásán zsidó gyerekeket bújtatott.

Angela Davis amerikai polgárjogi harcos, tanár (sz. 1944)

december 27, 2016 - 00:06

A fiatal filozófiatanár nevét 1970-ben ismerte meg a világ, amikor az FBI által leginkább keresett tíz személy listáján szerepelt, összeesküvéssel, fegyveres fenyegetéssel, emberrablásal, szökéssel, gyilkossággal vádolták. A bíróság végül valamennyi vádpont alól felmentette. A per befejezése után bejárta a világot, előadásokat tartott Kubában, Európában, Budapestre is ellátogatott. Hazatérte után kapcsolatban állt a Fekete Párducok radikális csoporttal, egy ideig tagja volt a Kommunista Pártnak, amely az 1980-as választásokon őt jelölte alelnöknek.

Elisabeth Altmann-Gottheiner német közgazdász, feminista (1874–1930)

március 18, 2017 - 23:11

Az első német nő, akit egyetemi tanárrá neveztek ki, Mannheimben született. Angliában és Svájcban járt egyetemre, doktori értekezését 1904-ben Zürichben védte meg. 1908-tól Mannheimben a Handelschochschule tanára lett, professzori kinevezését 1924-ben kapta meg. Szakmájában több könyvet és cikket publikált, de érdeklődése a genderproblémákra is kiterjedt. 1912-től a Jahrbuch der Frauenbewegung című feminista évkönyv szerkesztője volt. A mannheimi egyetem minden évben az Elisabeth Altmann-Gottheiner-Preis díjat adományozza a genderkutatásban legjobb hallgatónak.