Sarah Fielding angol író (1710–1768)     

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Sarah Fielding angol író (1710–1768)     

november 04, 2020 - 23:39

Az első angol nyelvű, fiatal lányoknak szóló regény írója East Stour-ban (Dorset) született. Anyja korai halála után egy leánynevelő intézetben nevelkedett, majd bátyja, az író Henry Fielding házában élt. 1744-ben jelent meg első munkája The Adventures of David Simple címen. A névtelenül kiadott regény komoly sikert aratott, pár hét múlva megérte a második kiadást, hamarosan francia és német nyelvre is lefordították. Ezen a művén még érezhető volt bátyja hatása, de gyorsan kialakult jellegzetes, egyéni, ironikus humorú stílusa.

Néhány további munkája:

  • Familiar Letters Between the Principal Characters in David Simple, and Some Others; 
  • The Governess, or The Little Female Academy;
  • The Cry: A New Dramatic Fable;
  • The Lives of Cleopatra and Octavia;
  • The History of the Countess of Dellwyn;
  • The History of Ophelia.     

Kapcsolódó tartalom

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Cicely Hamilton angol színész, író, újságíró, feminista (1872–1952)

június 15, 2018 - 13:21

Londonban született, a Malvern School elvégzése után rövid ideig tanítónő volt, majd egy utazó színházhoz csatlakozott. Tehetségesnek bizonyult, a Fanny's First Play című darabban nyújtott alakításáért G.B Shaw elismerését is kiérdemelte. 1906-ban publikálta első darabját a The Traveller Returns címmel. 1908-ban egyik alapítója volt a Women Writers' Suffrage League-nak, ügyes propagandájuk a nők mellett több tekintélyes férfi támogatását is elnyerte.

Isabel Burton angol utazó, író (1831–1896)

március 15, 2018 - 23:39

Anglia legelőkelőbb katolikus családjából származott. A krími háború alatt csatlakozni akart a vezette ápolónő-csapathoz, de visszautasították. Így megalapította a Stella Klubot, amely a katonák otthon maradt, gyakran nyomorgó feleségeit, gyerekeit segítette - a rendőri tiltás ellenére társaival bement a nyomornegyedekbe segélyt osztani.