Maria Shriver újságíró, TV riporter (sz. 1955)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Maria Shriver újságíró, TV riporter (sz. 1955)

november 04, 2020 - 23:01
2013-ban The Shriver Report: A Woman's Nation Changes Everything címmel többéves kutatómunkán alapuló jelentést készített az amerikai nők munkaerőpiaci helyzetéről, és a társadalom egészére gyakorolt hatásukról.

Neves családba született, anyja , J.F. Kennedy testvére. A Georgetown egyetemen diplomázott 1977-ben, és a philadelphiai KYW tévétársaságnál kezdett dolgozni. Később a CBS News, majd az NBC riportere lett. 1986-ban házasodtak össze Arnold Schwarzeneggerrel, négy gyerekük született. 2003-ban Schwarzenegger elindult a kaliforniai kormányzóválasztáson, Maria minden erejével támogatta. A dolog iróniája, hogy férje republikánus színekben indult, míg a Kennedy család elkötelezett demokratapárti. Maria 2004-től már nem dolgozik teljes állásban az NBC News-nál, csak egy-egy programot vállal. Több könyvet publikált, amelyek szociális problémákkal, fogyatékkal élőkkel foglalkoznak, mint a Ten Things I Wish I'd Known - Before I Went Into the Real World (Tíz dolog, amit jó lett volna tudnom, mielőtt kilépek a nagybetűs Életbe) a What's Wrong With Timmy? (Mi a baj Timmy-vel?) What’s Happening to Grandpa? (Mi történik nagypapával?). Televíziós munkájáért Peabody és Emmy díjat is kapott.

Nőjogi tevékenysége is jelentős: 2013-ban The Shriver Report: A Woman's Nation Changes Everything címmel többéves kutatómunkán alapuló jelentést készített az amerikai nők munkaerőpiaci helyzetéről, és a társadalom egészére gyakorolt hatásukról. További jelentésekben az Alzheimer-kórban szembedő emberekkel, valamint a gyermekszegénységgel foglalkozott. Még First Lady-ként, 2004-ben megalapította a Minerva-díjat a jelentős teljesítményt nyújtó kaliforniai nők elismerésére. Jelenleg is a Kaliforniai Nőtörténeti Múzeum társigazgatója.  

Kapcsolódó tartalom

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Crystal Eastman amerikai ügyvéd, újságíró, feminista (1881–1928)

április 22, 2017 - 01:55

1907-ben a New York University-n szerzett jogi diplomát. Foglalkozott munkajogi- és születésszabályozási tanácsadással, harcolt a nők gazdasági egyenlőségéért. A radikális Liberator című újság szerkesztője, 1919-ben az első amerikai feminista kongresszus szervezője. A világ legrégebbi női békemozgalmi szervezeteének, a Women's International League for Peace and Freedom-nak egyik alapító tagja. 

Bess Furman amerikai újságíró (1894–1969)

április 29, 2017 - 21:59

1927-ben rendkívül sikeres cikksorozatot írt Coolidge elnök Black Hills-i vakációjáról. A következő évben az elnökválasztást kísérte figyelemmel, Al Smith demokrata párti jelöltről írt cikke 100 dolláros díjat és állást jelentett az Associated Press washingtoni irodájában. Az itt töltött évek alatt bejárása volt valamennyi fontos helyre, és életreszóló barátságot kötött Eleanor Roosevelttel. Íráskészségét, kapcsolatait és pozícióját felhasználta arra is, hogy küzdjön a nők jogaiért és a nemzet életében való szerepük jelentőségének elismeréséért.

Josephine Ruffin amerikai újságíró, kiadó, polgárjogi harcos, feminista (1842–1924)

május 06, 2017 - 22:00

A Woman's Era című magazin szerkesztője, amely az első lap volt, amit afro-amerikai nők írtak afro-amerikai nőknek. Bostonban született egy abban a korban ritka házasságból, anyja fehér nő volt. 15 évesen ment férjhez, férje az első fekete jogász volt aki a Harvardon végzett. A házaspár aktiv szerepet vállalt a rabszolgafelszabadító mozgalomban. Josephine 1868-ban létrehozta a New England Women's Club-ot, a következő évben pedig  egyik alapítója volt Bostonban az American Woman Suffrage Association-nek.