Női lélek, férfi lélek - nemi szemüveggel

CímNői lélek, férfi lélek - nemi szemüveggel
Közlemény típusaKönyv
A kiadás éve2022
SzerzőkBem, Sandra Lipsitz, Lilla Zsófia Pataki, Zsófia Balta, and Flóris Roland Balta
KiadóAnimula
VárosBudapest
KulcsszavakGender, gender studies, hagyományos nemiszerep-elvárások, LMBTQ személyek, nemi sztereotípiák, rasszizmus, szexizmus, társadalmi nem
Összefoglalás

"Ez a díjnyertes könyv, egy kiemelkedő feminista gondolkodótól, segíti az olvasót, hogy átformálja felfogását a társadalmi nemről és a szexuális irányultságról. Megtudjuk, hogyan épülnek be a közbeszédbe indokolatlan előítéletek, tárgyilagosnak hitt társadalmi intézményeinkbe rejtett előfeltevések. A modern nyugati kultúrát még mindig áthatja a férfi-hatalom, a nők és a szexuális kisebbségek elnyomása. A szerző metaforája, hogy a hagyományos, berögzött látásmódok torzító szemüvegeknek tudhatók be. Ne elégedjünk meg a rajtuk átszűrődő ferdült valósággal – a korrekcióval észrevehetjük a tényleges helyzetet, mint amilyen a nők alulfizetettsége, társadalmi hozzájárulásuk lebecsülése, és mindenfajta más diszkrimináció a szexuális és más kisebbségekkel szemben. Bem írása arra hív fel mindenkit, nem kell szorongania önmagában a másság miatt – sokkal több aggodalomra ad okot tisztelt intézményeink gyakorlata, amivel a másságot hátrányba konvertálják.

Különösen aktuális ez a könyv a hazai jelenben, ahol dúl a politikai célú homofóbia és a „gender” szitokszó lett. Sandra Lipsitz Bem a Cornell Egyetem pszichológia professzora; ez a könyve megjelenésekor elnyerte a „Legjobb Pszichológiai Könyv” díjat az Egyesült Államokban."