"A bűnöm annyi volt, hogy az exférjem ránk akarta gyújtani a házat"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

"A bűnöm annyi volt, hogy az exférjem ránk akarta gyújtani a házat"

október 18, 2015 - 22:19
Törvénytelen az a gyakorlat, hogy szegénység és lakhatási gondok miatt veszik el a gyerekeket, mégis ez történik tömegesen; ezt A Város Mindenkié csoportban szinte nap mint nap tapasztaljuk. Az állam válasza a nők lakhatási gondjaira: legjobb esetben csáo (családok átmeneti otthona) vagy anyaotthon – ahová nem lehet bejutni a tömeges várakozás miatt.

Sziasztok, Csurika Mária vagyok A Város Mindenkié Hajléktalan Nők Munkacsoportjából.

Nőnek lenni a mai társadalomban nem egyenlőség, hanem elnyomás - főleg akkor, ha a nő szegény, ne adj isten cigány, fogyatékkal él, vagy sokgyermekes anya. Ma Magyarorszagon 17 százalékkal keresnek a férfiak többet ugyanazert a munkáért, mint a nők. Nekünk, nőknek kell a gyermekeinket felnevelni, de ha sokat vagyunk betegállományban, elveszítjük a munkahelyünk, ezért elvész az otthonunk is.

Törvénytelen az a gyakorlat, hogy szegénység és lakhatási gondok miatt veszik el a gyerekeket, mégis ez történik tömegesen; ezt A Város Mindenkié csoportban szinte nap mint nap tapasztaljuk. Az állam válasza a nők lakhatási gondjaira: legjobb esetben csáo (családok átmeneti otthona) vagy anyaotthon – ahová nem lehet bejutni a tömeges várakozás miatt. Hónapokat, de van, hogy egy évet is várniuk kell a rászoruló nőknek. Ha bejutnak, akkor megalázás és embertelen körülmények közt vannak, hiszen megszabják, mikor mit tehetnek.

Nekem is el akarta venni az állam a gyermekem, ezért bujkáltam, az utcán éltem vele. Bár nekem a bűnöm annyi volt, hogy az exférjem ránk akarta gyújtani a házat. Erőszakos, agresszív ember volt. Sok esetben a nők családon belüli erőszak áldozatai. Hiába kérünk segítséget a rendőrségtől, azt válaszolják, hogy míg vér nem folyik, nem segítenek. A családsegítő és a gyermekellató intézmény sem lép fel az anya és a gyerekek védelmében, gyakran még az anyát vonják felelősségre, hogy miért van együtt egy bántalmazóval és a gyerek kiemelésével fenyegetik, ahelyett, hogy lehetővé tennék, hogy a bántalmazótól védetten, külön lakásban legyenek, vagy a bántalmazót emelnék ki.

Most itt állunk és láthatjuk, mennyi üres lakás van s pusztul mind hiszen az önkormányzat hagyja őket tönkremenni. Csütörtökön is kilakoltatott egy csaladot a Józsefvárosban, a 8. kerületben, ahol a kisebbik gyermek, aki 12 éves, műtét előtt áll. MUNKÁT, LAKÁST AKARUNK, HISZ SZEGÉNYEK VAGYUNK, NEM BŰNÖZÖK! (A beszéd az Üres Lakások Menetén hangzott el 2015. okt. 17-én, a Szegénységellenes Küzdelem Világnapján.)

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Az anyákért, akiknek elrabolták a gyerekeit - Dr. Spronz Júlia beszéde (Onebillionrising Budapest)

február 20, 2014 - 17:32

 

Jó sokan vagyunk, ezt örömmel látom, de sajnos jónéhányan fájóan hiányoznak közülünk. Elsősorban is az a hetven nő, aki évente meghal Magyarországon párkapcsolati erőszak miatt. Ez a hetven lehetne kevesebb is: például Amerikában negyven, Németországbn tizennyolc, Spanyolországban csak tizenhat. Mindez azért, mert ott sikerült megtalálni azt a jogi keretet, a beavatkozásnak azt a módját, ahogy csökkenteni lehet ezt a számot.

A bántalmazottak sorsa a jogi eljárástól az esetleges új kapcsolatig

november 25, 2011 - 23:35

Bántalmazott. Hányszor hallottam mostanában ezt a szót ? Hányszor írtam le ?  Talán ezerszer is, nem számoltam. Számoltam viszont a napokat, az éjszakákat,annak idején, amikor arra vártam, hogy segítsen végre valaki, hogy biztonságban érezzük végre magunkat. Hosszú volt az út idáig.