Aug. 5.: Krisztina névnap alkalmából a név néhány jeles viselője

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Aug. 5.: Krisztina névnap alkalmából a név néhány jeles viselője

augusztus 04, 2012 - 19:01
Augustus 5. Krisztina névnap. Ennek alkalmából e név néhány jeles viselőjét gyűjtöttük össze.

Augustus 5. Krisztina névnap. Ennek alkalmából e név néhány jeles viselőjét gyűjtöttük össze.

Christine de Pisan (kb. 1365-1429) francia író

altAz olasz reneszánsz eszméi hatottak rá, több tudománnyal, pl. történelemmel és heraldikával is foglalkozott. A feministák egyik előfutárának tekinthető. A nők városa c. írásában elsőként hangoztatta a nők tanuláshoz való jogát (többek közt úgy érvelt mellette, hogy az oktatás hiánya az erkölcsök romlásához vezet). Felhívja a figyelmet arra is, hogy a nemek közt tapasztalati szinten megjelenő tudás- és gondolkodásbeli különbségeknek társadalmi oka van (az oktatás hiánya, illetve a nők bezártsága), így a nemi sztereotípiák ellen is küzd.


Krisztina (1626-1689), svéd királynő

altA harmincéves háború lezárására törekedve szerepet vállalt a vesztfáliai béke megkötésében (1648), melynek következtében Svédország Észak-Európa egyik vezető hatalma lett. Rendkívül művelt volt, járatos a tudományokban, filozófiában. Levelezett Descartes-tal, majd meghívta magához (a látogatás sajnos a hideg éghajlat miatt a filozófus számára rossz véget ért). Az életéről készült (romantikus szállal dúsított) filmben Greta Garbo játszotta el a főszerepet.

Christina Rossetti (1830-94), angol költő.

altOlasz bevándorlók gyermekeként született Londonban. Gyerekkorától kezdve írt, első (édesanyjához írt) versét már 12 éves korában kiadták. A hagyományos nemiszerep-szemlélettel való szembehelyezkedését Maude, A Story for Girls című prózájában juttatta kifejezésre. Elítélte a kiskorúak prostitúcióra kényszerítését, az állatkísérleteket, a rabszolgaságot és a háborúkat is. 1848-ban belépett a bátyja, Dante Gabriel Rossetti festő által alapított Preraffaelita Testvériségbe, mely a Raffaello előtti, azaz középkori művészetet igyekezett megújítani. Versei melankolikusak, a boldogtalan szerelem, elmúlás, bánat témáit járják körül. Goblin Market  címmel a fantasztikum irodalmában is alkotott egy szürreális, már-már bizarr művet.

Christine Ladd-Franklin (1847-1930), matematikus, logikus, az első amerikai pszichológusnő.

altMatematikát és logikát szeretett volna tanulni, de nőként nagy nehézségek árán jutott be a Johns Hopkins egyetemre. Amikor már annak hallgatója volt, a professzorok többsége akkor sem  volt hajlandó a kurzusokra beengedni (az egyik kivétel Charles Sanders Peirce volt, aki révén kísérleti pszichológiával is elkezdett foglalkozni). A diplomát is megtagadták tőle, holott már a PhD fokozat követelményeit is teljesítette. Számos tudományos publikációt jelentetett meg, de doktori címét a disszertációja megírása és megvédése után 44 évvel (!), 1926-ban, 78 éves korában kapta meg. Lánya, Margaret a szüfrazsettmozgalom kiemelkedő tagja lett.

Crystal Eastman (1881-1928), amerikai ügyvéd, újságíró, feminista

alt1907-ben a New York University-n szerzett jogi diplomát. Foglalkozott munkajogi- és születésszabályozási tanácsadással, harcolt a nők gazdasági egyenlőségéért. A radikális Liberator című újság szerkesztője, 1919-ben az első amerikai feminista kongresszus szervezője. A világ legrégebbi női békemozgalmi szervezetének, a Women's International League for Peace and Freedom-nak egyik alapító tagja.

Christabel Pankhurst (1880-1939), angol jogász, szüfrazsett

altAz első nő, aki a manchasteri Victoria Egyetemen jogi diplomát szerzett, de - női mivoltánál fogva - az Ügyvédi Kamara nem volt hajlandó a tagjai közé felvenni. Részt vett anyja, Emmeline Pankhurst mellett a nőmozgalomban, együtt alapították meg a Women's Social and Political Union-t (Nők Szociális és Politikai Egyesülete), melynek egyik fő célja a női választójog kiharcolása volt. A kezdeti kudarcok után Christabel az erőszakos eszközöktől sem riadt vissza, bekiabálásokkal zavarta meg politikusok beszédeit, többször letartóztatták. Egy ilyen ügy miatt emigrálni kényszerült, Párizsból vett részt a mozgalom irányításában, majd az Egyesült Államokban telepedett le.
Bővebben:

Deák Krisztina szül. 1953, magyar filmrendező

alt1977-ben vágó, 1982-ben filmrendezői diplomát szerzett. Gozsdu Elek Köd című regénye alapján azonos címmel készített filmet. Nem kevésbé jelentős a Jadviga párnája című műve, mely egy széthulló család történetét mutatja be. Megtörtént események alapján készült A miskolci boniésklájd című bűnügyi drámája. 1992 óta színházban is rendez.  
Bővebben róla:

Christine Schuler-Deschryver, belga-kongói emberjogi aktivista

 City of Joy founder, Christine Schuler-DeschryverA világ "nemi erőszak-fővárosaként" ismert Kongóban, Eve Enslerrel, a Vagina monológok írójával együtt, megalapította a City of Joy nevű központot nemi erőszak-túlélők számára, ahol segítenek a nőknek, hogy a trauma ellenére megpróbáljanak új életet kezdeni. (Egyes esetekben ezt pl. névváltoztatás is szimbolizálja.) A Guardian 2011-ben az Év Női közé választotta.

Tóth Krisztina, szül. 1967, (számos egyéb kitüntetés mellett) József Attila-díjas magyar író, költő, műfordító

altLegismertebb novelláskötete a Vonalkód (mely újabban a középiskolai tananyagban is legalább választható a kortárs magyar írók témájában), legújabb pedig a Pixel, .
"Nagy vonalakban a női szexualitásról" c. írásában szellemesen kifigurázza a nőket még a saját szexualitásukról ill. a szülésről is kioktatni kívánó, őket minden téren uralni vágyó hímsoviniszták mentalitását.

Kristi Yamaguchi, szül. 1971, amerikai műkorcsolyázó

altVilágbajnoki aranyérmes 1991-ben Münchenben és 1992-ben Oaklandben. Olimpiai aranyérmet nyert 1992-ben, a franciaországi Albertvilleben tartott téli olimpián. Két könyvet írt, Figure Skating for Dummies,  Always Dream címmel.

Cristina Scabbia szül. 1972, olasz énekesnő

altA Lacuna Coil gothic metal zenekar énekesnője. Széles hangterjedelmű, képzett előadó. Noha gyakran emlegetik úgy, mint a metal színtér egyik legszebbjét, ő, saját bevallása szerint, sokkal jobban örül, ha az énekteheteségét, teljesítményét dicsérik.

Egerszegi Krisztina szül. 1974, magyar úszó

altTöbbszörös Európa- és világbajnok, ötszörös olimpiai bajnok. Három olimpián vett részt: 1988 Szőul, 1992 Barcelona, 1996 Atlanta, mindháromról aranyéremmel tért haza. Számos rekordot döntött. 2000-ben a Nemzeti Sport szavazásán az XX. Század legjobb magyar női sportolójának választották. 1996-ban a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagja, 2007-ben a MOB tagja lett.

Christina Ricci, szül. 1980, amerikai színésznő

altKedvenc Wednesday Addams-ünk :) - meggyőzően alakította a komoly, okos, hátborzongató, a Disney-rajzfilmektől irtózó, a társadalmi problémák iránt viszont érzékeny kislányt az Addams Family 1. és 2. részében. Felnőttként is a színészi pályán tudott maradni. További filmjei pl. : Az Álmosvölgy legendája, A síró ember.

(Megj.: A Crystal Eastmanről és a Kristi Yamaguchiról szóló szövegeket Mamika havi nőtörténeti összeállításaiból vettem át.)

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Júl. 26.: Anna-névnap alkalmából a név néhány híres viselője

július 25, 2012 - 22:40

időnként megemlékezünk az aktuális névnap egy-egy híres viselőjéről, de bizonyos esetekben nehéz a választás, így most egy gyűjteményt adunk közre. "Anna örök" - de mi most nem múzsákat mutatunk be (ahogyan az Anna-bál csillogásával sem törődünk), hanem saját jogon alkotó, jelentős teljesítményt nyújtó Annákat. Íme, születésük sorrendjében:

Anyák napja alkalmából: híres anya-lánya párosok

május 04, 2013 - 19:39

A cikkhez felhasználtam Mamika (nőkért.hu) és Cseh Gizella (netbaratno.com) írásait. Köszönöm mindazoknak, akik további ötleteikkel segítettek a marginalizált nőtörténelemből, női teljesítményekből minél több kiválóságot gyűjteni, és az itt-ott elszórt, az „általános műveltségből" nagyrészt kiszorult tudást láthatóvá tenni.