Grace Hamiston amerikai jogász, nyomozó

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Grace Hamiston amerikai jogász, nyomozó

május 01, 2020 - 20:11
1917-ben a magyar származású Kron Gyula nyomozóval közösen oldották meg Ruth Kruger eltűnésének rejtélyét, ami előtt a New-York-i rendőrség tehetetlenül állt. 

Humiston 1869-ben született egy tehetős New York-i családba. Sokáig tanárként dolgozott egy fiúiskolában, majd beiratkozott a New York-i Egyetem jogi karára. Pár éven belül letette az ügyvédi vizsgát, és megalapította az Emberek Ügyvédi Irodáját. Munkásságával leginkább a város szegényebb bevándorlóit támogatta. 

Az egyik legnagyobb győzelme az volt, mikor elérte, hogy a bíróság felmentsen egy olasz nőt, Antoinette Tolla-t, amiről a korabeli sajtó is lelkesen írt. A nőt gyilkossággal vádolták meg, miután megölt egy férfit, aki megpróbálta megerőszakolni. Humiston három nappal Tolla akasztása előtt sikeresen meggyőzte az esküdtszéket arról, hogy a nő önvédelemből cselekedett, így Tolla akasztás helyett "csak" hét és fél év letöltendőt kapott. 

Irodájában sokan keresték meg azzal, hogy rokonaik elutaztak délre, de még nem tértek vissza. 1906-ban az ország déli részéig követte a szálakat, ahol terpentintermelő táborokat, és ott adósrabszolgákat talált, valamint ügynököket, akik New Yorkból délre csábították a jobb munkára vágyó munkásokat.

A nyomozás után az Igazságügyi Minisztérium kinevezte Humistont New York állam nyolc déli megyéjének különleges főügyész-asszisztensévé, de később hozzá került minden adósrabszolgasággal kapcsolatos ügy az USA egész területéről. Ő volt az első nő, aki ilyen magas pozícióba került az Igazságügyi Minisztériumnál. A bűncselekménnyel kapcsolatos nyomozásai elrepítették többek között a Szentföldre, Egyiptomba, Görögországba és Németországba, és feltárta a nemzetközi hálózatokat, akik bevándorlókat csábítottak az USA-ba, csak hogy érkezésükkor rabszolgasorba taszítsák őket.

1917-ben a magyar származású Kron Gyula nyomozóval közösen oldották meg Ruth Kruger eltűnésének rejtélyét, ami előtt a New-York-i rendőrség tehetetlenül állt. 

1917 júliusában Humistont kinevezték a New York-i rendőrség különleges nyomozójának, és eltűnt lányok ügyein dolgozott. Az első világháború előestéjén meggyanúsította a Long Island-i katonai tábort, hogy ott teret adnak a prostitúcióhoz kapcsolódó embercsempészethez, és hogy szülők így adnak túl gyerekeiken, ha nem kellenek nekik. Megpróbált titokban nyomozni, de a sereg elkapta az ügynökeit, és azzal vádolták Humistont, hogy hamis bizonyítékokat gyárt. A nő hiába tiltakozott, mindenki, még a támogatói is ellene fordultak.

Ezek után eltűnt a közéletből, egyre kevesebb ügy került az asztalára. Legalább egy, de inkább két merényletet is megpróbáltak elkövetni ellene, sikertelenül. 77 évesen, 1948-ban halt meg.

 

/Az nyomán./

Kapcsolódó tartalom

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Olympia Brown amerikai lelkész, szüfrazsett (1835–1926)

január 04, 2018 - 22:26

Pionírcsalád lánya, a szülők annyira fontosnak tartották a tanulást, hogy farmjukon iskolát építettek a család és a környék gyerekei számára. Olympia egyetemi jelentkezését több helyről – neme miatt – visszautasították, végül a alapította Mount Holyoke Female Seminary hallgatója lett. Az intézmény vallásos előírásait azonban túl szigorúnak találta, és elriasztotta egyik férfi tanára nyílt szexizmusa is.

Orvosnő, ráadásul sebész a 19. században: Susan Dimock

április 19, 2020 - 23:07

A North Carolina Medical Society első női tagja volt. Az észak-karolinai Washingtonban született, apja jogász, újságíró, anyja tanítónő volt. A Washington Academy elvégzése után, 17 évesen elemi iskolai tanítóként dolgozott, ez azonban nem elégítette ki. Orvos akart lenni, és mivel a Harvard Medical School nem vett fel nőket, Svájcba utazott, ahol a zürichi egyetem orvoskarárának hallgatója lett. 1871-ben kitüntetéssel diplomázott, a következő évtől Bostonban a New England Hospital for Women and Children kórház orvosaként dolgozott.

Betty Furness amerikai színész, riporter, fogyasztóvédelmi tanácsadó (1919–1994)

január 01, 2018 - 20:00

Fotómodellként kezdte, első megbízását 14 éves korában kapta, első filmszerepét két évvel később. Az elkövetkező években sok filmben játszott kisebb szerepeket. 1949-től a televízióban tűnt fel, reklámokban majd kereskedelmi műsorokban szerepelt. Ezzel indult új, sikeres karrierje. A The Today Show-ban adott tanácsokat a vásárlóknak, képviselte a fogyasztók érdekeit. 1964-ben aktívan részt vett Lyndon Johnson választási kampányában, az elnökké választott politikus különleges fogyasztóügyi tanácsadójának nevezte ki. 1973-ban a New York City's Department of Consumer Affairsbiztosa lett.